Her bor
Cecilie Hertz (30), som er forsker og billedkunstner, og Malte Fryd (36), som er ingeniør, sammen med datteren Elinor på 18 måneder og hunden Walther. Leiligheten er på 180 m2 fordelt over to etasjer i en eiendom fra 1870, på Vesterbro i København.
Cecilie Hertz og Malte Fryd hadde bare vært kjærester i to måneder da de flyttet sammen i en mindre leilighet i fjerde etasje i en bygård i København. Paret fant raskt ut at de trivdes godt med felles innredningsprosjekter, og da de fikk mulighet til å kjøpe denne historiske eiendommen, slo de til. Og i dag bor de i en 180 m² stor nyoppusset leilighet fordelt på to etasjer i en bygning som en gang i tiden var en skole for jenter.
– Jeg forelsket meg hodestups i de sjarmerende detaljene, de brede vinduskarmene og de originale vinduene – ja, selv støpejernsradiatorene fikk hjertet mitt til å hoppe, forteller Cecilie, som så potensialet her med en gang. Her var det både direkte utgang til bakgården og en kjeller der man kunne bo.


Slik kombinerer Sussani og Kim det moderne med det koselige
Bygningen hadde vært i kommunal eie gjennom flere tiår, og leiligheten i første etasje bar preg av å ha vært innredet som små kontorer. Cecilie og Malte rev veggene, og sammen tegnet de en ny planløsning, slik at de fikk et stort, åpent kjøkkenallrom, to stuer og to nye bad. De gjenbrukte de originale veggene, dørene og karmene for å bevare de klassiske elementene. Og de fikk en gipsmaker til å lage nye rosetter og stukkatur i gips til hele leiligheten. De mange herskapelige detaljene fikk imidlertid paret til å gå i en helt annen retning da de skulle velge kjøkken. Her falt nemlig valget på et stramt, grønt kjøkken fra &Shufl, som står som en moderne kontrast til leilighetens mange krummelurer.
– Jeg elsker gjenbruk – og særlig gamle sprossevinduer
Cecilie og Malte brukte et år på å sette i stand den øverste etasjen, men da de flyttet inn, var kjelleren fortsatt ikke klar, og de måtte selv støpe sementgulvet og bo i byggestøv. I dag er kjelleren fortsatt et pågående oppussingsprosjekt for familien.
– Kjelleren er blitt vår «never ending story», og det er fortsatt mye som halter der nede. Det er omfattende å «åpne opp» en historisk eiendom, og et slikt renoverings-prosjekt byr på mange overraskelser. Noen var morsommere enn andre. Vi fant blant annet en gammel avis fra 1912 der det sto om Titanic, som snart skulle av sted på sin jomfrureise. Slik minner oss på hvor gammel bygningen er, sier Cecilie.
På tross av nye kostbare tregulv fra Dinesen fungerer det store kjøkkenallrommet også som Cecilies atelier, der hun maler sine store, abstrakte malerier som henger overalt i hjemmet. Leiligheten skal brukes og være et sted der familien kan leve uten bekymring for flekker og riper, mener Cecilie.

Verken hun eller Malte er redd for større byggeprosjekter eller å eksperimentere med farger og kontraster. De fleste av leilighetens vegger er malt i farger. Og både vegger, dører og radiatorer er malt i fargen «Touch of Grey» fra File Under Pop.
– Vi liker å ha slike prosjekter, og jeg kunne faktisk tenkt meg å flytte bare for å kunne sette i gang på ny. Vi vet ikke om vi skal bo her i to eller ti år, men vi vil gjerne bo i noe vi selv liker, og derfor droppet vi å tenke på hva eventuelle framtidige kjøper vil like, sier hun.
De fleste av møblene i leiligheten er samlet over tid, fra Cecilie og Malte flyttet hjemmefra, men de har også kommet over noen heldige funn, slik som de to eksemplarene av Den spanske stol av Børge Mogensen som fulgte med da de kjøpte sommerhus, og Radiohus-pendellampene som tidligere hang i oppgangen og som nå henger over spisebordet.
For Cecilie er det en sport å finne gamle møbler og få dem til å leve i en ny kontekst. Hun kan bruke timer på å scrolle på bruktsider og auksjonssider på nettet.
– Jeg elsker gjenbruk – og særlig gamle sprossevinduer. Det er min guilty pleasure å sitte på nettet og kose meg med å finne brukte vinduer. Akkurat nå får kjelleren en pause, fordi vi har kastet oss over et nytt prosjekt der vi prøver kun å bruke gamle byggematerialer i oppussingen av sommerhuset vårt, avslutter Cecilie.





Christina hoppet i det og valgte blått på blått





Få stilen
Ta med inspirasjon fra reiser du har vært på eller steder du drømmer om å besøke for å gi hjemmet personlighet.
Utvalg: Cecilie Mevatne


Ikke vær redd for vågale farger!











