Det er bananfluesesong, og har du først fått dem inn vet du at det ikke tar lang tid før 10 blir til 100. De irriterende fluene samler seg ofte som en svart liten sky over fruktfatet på kjøkkenet.
Vi kaller dem gjerne bananfluer, men på norsk heter de fruktfluer, og bananflue er bare en av mange arter som er glad i søt og moden frukt.
- Bananflua har blitt mye brukt i laboratorier, og derfor er det et navn de fleste kjenner. Opprinnelig kommer bananflua fra tropiske områder, og er egentlig ikke en naturlig del av norsk fauna. Det er imidlertid en rekke andre fruktfluer, som går etter overmoden frukt og søtlige grønnsaker (f.eks. tomater). De kan også lukte seg frem til en liten øl- eller vinskvett om du har det stående i huset, forteller entomolog ved Naturhistorisk museum i Oslo, Geir Søli.
Han forteller også at små sørgemygg, som legger egg i jorda på stueplanter, kan misforstås som fruktfluer. Fruktfluene er små og lyse, mens sørgemyggene er bittesmå og mørke.
Fruktfluene har kort formeringstid og dermed mangedobler svermen seg raskt dersom de får sjans til å utvikle seg i et «gjenglemt» fruktfat. Mange arter er vanlige i Norge, og kan påtreffes det meste av året, men det er på sensommeren de begynner å finne veien inn i norske hjem.
- De lukter på lang avstand om det ligger et råttent eple eller en råtten banan et sted, og så kommer de inn, forteller Søli.

Veggedyr er både plagsomme og kostbare å få med hjem
Flere fluer etter en varm sommer
Etter en unormalt varm sommer kan det også være at vi ser ekstra mye til fruktfluene.
- Den kommer hvert år og det er spesielt mye i august og september, men jo lengre det har vært mildt, jo mer ser vi av den. Den kommer til å fortsette å være her til det bli litt kaldt, men jeg vil tro at med den temperaturen vi har hatt den siste perioden så vil det bli mindre snart, sier Stein Norstein, som er skadesjef og biolog i Anticimex.
Ifølge ham tar det 10 dager fra fluene har lagt egg og til det flyr nye fluer rundt over kjøkkenbenken.
- Om du har ti fluer, og venter i ti dager, så vil du ha rundt 5-600 fluer. Venter du ti dager til vil du ha mange tusen fluer, forteller han.

En drue eller en skvett vin er nok
Norsteins råd er derfor å kvitte deg med potensielle steder der larvene kan leve hver uke. Kast all søppel, få bort gammel frukt, og pant og knus flasker. Det er nemlig ikke bare frukt som tiltrekker fluene, de er på jakt etter alt som gjærer.
- Har du en vinflaske på benken med en skvett vin i så er det ypperlig for bananfluene. Da kommer de og legger egg i vinflaska.
Det er imidlertid ikke så enkelt som at du holder huset fritt for dager gammelt søppel, og så slipper du fluene. Det skal ikke all verden til før de får snusen på noe godt inne i huset ditt. Ligger det et bananskall i en søppelbøtte som ikke tømmes like ofte som den på kjøkkenet tar det ikke lang tid før fluene svirrer rundt i huset.
Norstein har også opplevd at en håndstøvsuger var kilden. Kvinnen hadde støvsugd opp noe vått som begynte å gjære i støvsugeren.
- Det kan være ting som at en drue har trilla ned under sofaen. Det er ikke mye som skal til, sier Norstein.

1. Finn kilden
Det første du gjør når fluene har kommet i hus er derfor å finne kilden.
- Det kan hende du må lete litt, men det er som regel en eller annen årsak og som regel finner du den inne i huset. Nå som det er så varmt, så kan de oppholde seg ute på terrassen også, sier Norstein.
2. Lag en felle
Fluene forsvinner imidlertid ikke nødvendigvis med søpla eller støvsugerposen, men når de ikke lenger har noe sted å legge egg så vil de dø ut etter kort tid. Du kan også enkelt lage en bananfluefelle, for eksempel ved å sette opp en flaske med en øl- eller vinskvett.
- Litt ekstra sukker skader ikke. Sett gjerne til et par dråper såpe slik at fluene drukner i vinskvetten, og ikke blir gående på overflaten, sier Søli.
Har du ikke noe vin å avse kan du for eksempel bruke eddik. Poenget er en flytende væske som tiltrekker fluene.
- Da tar du litt eddik, blandet rundt fire til fem prosent, har det på en flaske og setter det på kjøkkenbenken, sier Norstein.