Bananfluer:

Slik blir du kvitt bananfluene

De er ekstremt plagsomme, men heldigvis ikke så vanskelig å bli kvitt.

BANANFLUER KOMMER INN OM HØSTEN: Fruktfluene er små og lyse, og kommer inn i norske hjem på sensommer og høst. FOTO: NTB Scanpix
BANANFLUER KOMMER INN OM HØSTEN: Fruktfluene er små og lyse, og kommer inn i norske hjem på sensommer og høst. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er bananfluesesong, og har du først fått dem inn vet du at det ikke tar lang tid før 10 blir til 1000. De irriterende fluene samler seg ofte som en svart liten sky over fruktfatet på kjøkkenet.

Vi kaller dem gjerne bananfluer, men på norsk heter de fruktfluer, og bananflue er bare en av mange arter som er glad i søt og moden frukt.

- Bananflua har blitt mye brukt i laboratorier, og derfor er det et navn de fleste kjenner. Opprinnelig kommer bananflua fra tropiske områder, og er egentlig ikke en naturlig del av norsk fauna. Det er imidlertid en rekke andre fruktfluer, som går etter overmoden frukt og søtlige grønnsaker (f.eks. tomater). De kan også lukte seg frem til en liten øl- eller vinskvett om du har det stående i huset, forteller entomolog ved Naturhistorisk museum i Oslo, Geir Søli.

Han forteller også at små sørgemygg, som legger egg i jorda på stueplanter, kan misforstås som fruktfluer. Fruktfluene er små og lyse, mens sørgemyggene er bittesmå og mørke.

Fruktfluene har kort formeringstid og dermed mangedobler svermen seg raskt dersom de får sjans til å utvikle seg i et «gjenglemt» fruktfat. Mange arter er vanlige i Norge, og kan påtreffes det meste av året, men det er på sensommeren de begynner å finne veien inn i norske hjem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer