Inspirasjon

Slik dekker vi bordet

Vi har tittet over skulderen på tre kreative damer mens de dekker bordene sine til jul.

DEKKE BORD: Hvordan dekker du bordet til jul? Få inspirasjon her! FOTO: Martin Sølyst
DEKKE BORD: Hvordan dekker du bordet til jul? Få inspirasjon her! FOTO: Martin Sølyst Vis mer
Publisert

Ro og rødt

Julen for Louise Roe og familien er en rolig tid hvor de lukker omverdenen ute. E-post og telefon stenges av, og familien nyter de stille fridagene. Da tusler de alle rundt i tøfler, og de går kun ut av dem når hunden vil luftes. Ellers går det i innekos og filmer.

– Vi unngår å fylle opp kalenderen i julen. Alt fokus er på å være sammen, sier Louise.

Selv om stemningen er avslappet, liker hun godt å gjøre seg flid med oppdekkingen til måltidene. Resultatet er gjennomført og stilfullt, men hun mener selv at det ikke er så krevende å få det til.

– Det ser mer pretensiøst ut enn det egentlig er. Hemmeligheten er nok den store trebakken midt på bordet. Den gjør at mindre gjenstander kommer bedre fram og løfter hele borddekkingen, synes jeg. Jeg har brukt den i flere år, og jeg bytter bare ut noe av pynten og blomstene for å skape nye uttrykk.

I år er det burgunder som er valgt ut som hovedfarge. Det estetiske er viktig, men for familien Roe er det kvalitet som står i sentrum.

– Jeg er opptatt av kvalitet, både når det kommer til maten vi spiser og tingene vi omgir oss med. Kjøttet skal helst være økologisk. Og kaker og brød kjøper vi som regel hos bakeren, sier Louise som gjerne kjøper seg litt tid og fri til jul.

Duken fra Himla toner ned bordet med sin grove tekstur. Tallerkenene er fra Royal Copenhagen, og resten av dekketøyet er fra Louises eget merke, Louise Roe Copenhagen. De myke stolene er modellen «Beedle» fra Gubi.

Som en kontrast til den rustikke duken og det enkle serviset har Louise pyntet med blomster og røde bær, som faktisk er rosa pepper. Med en mørk base kommer de røde detaljene godt fram, og hele bordet får en deilig ro over seg.

FOTO: Martin Sølyst
FOTO: Martin Sølyst Vis mer

Poetisk papirklipp

Hjemme hos Signe og Michael Berntsen ser julen aldri helt lik ut. Her kommer nye visuelle innslag og kulinariske opplevelser på løpende bånd, alt ettersom hvilket av Michaels søsken som kommer på besøk.

– Julen blir en gjenspeiling av oss som feirer sammen. Det kan være alt fra helt enkelt til fransk og frodig, forteller Signe.

Når de selv styrer, holdes det hele relativt enkelt. De kjøper kun gaver til de minste i familien, og så arrangerer de heller en pakkelek, noe de synes er en morsom måte å samle alle på.

FOTO: Martin Sølyst
FOTO: Martin Sølyst Vis mer

Ellers har paret funnet en fordeling som fungerer bra for dem: Michael står for maten, mens Signe står for utsmykningen i hjemmet. Hun er spesielt svak for papirkunst og klipper gjerne ut former for å dekorere både stue og bord. For henne er det en meditativ hobby.

– Det er nesten blitt en del av personligheten min og hvem jeg er, sier Signe som elsker å utforske nye former med papir og saks som verktøy når hun skaper sine grafiske, små kunstverk.

Julepynten varierer derfor fra år til år, og i år er det blått, grønt og hvitt som dominerer. De fargede glasskulene på bordet er gamle kavler som ble brukt av fiskerne før i tiden. Nå er de pusset, og det gamle garnet er fjernet.

Runde former er en gjenganger som går igjen i den snøfnugginspirerte papirpynten Signe har hengt i taklampen over spisebordet. På hver tallerken ligger eukalyptus og papirpynt som igjen spiller på de runde formene. Stolene rundt bordet er i svart skinn fra Fritz Hansen, og taklampen er designet av Vilhelm Lauritzen.

FOTO: Martin Sølyst
FOTO: Martin Sølyst Vis mer
Tips! Velg ut en form som du lar gå igjen på flere detaljer – det skaper helhet i interiøret. FOTO: Martin Sølyst
Tips! Velg ut en form som du lar gå igjen på flere detaljer – det skaper helhet i interiøret. FOTO: Martin Sølyst Vis mer

Moderne og naturlig

Hos boligstylisten Signe Maldubine er julen en varm og god høytid der hun samles til middag, gløgg og små fester med dem hun er glad i.

Lillejulaften er det ultimate høydepunktet og feires alltid med barndomsvenninnen. Da arrangerer de en uformell fest, noe de har gjort de siste 25 årene.

– Jeg skulle gjerne sagt at det er skikkelig høytidelig stemning når vi og kjærestene våre møtes den dagen, men faktum er at vi spiser god mat, danser på bordene og bare koser oss, forteller Signe.

Hun elsker å dekorere bordet til juleselskapet, og hun pynter helst med det hun har for hånden. Sønnen hennes, Tom, fant en stor grein på stranden i fjor sommer, og den bruker Signe nå som dekor.

Tips! Plukk med deg kvister, greiner og granbar når du er ute og går tur – det blir fin pynt når du skal dekke bordet. FOTO: Martin Sølyst
Tips! Plukk med deg kvister, greiner og granbar når du er ute og går tur – det blir fin pynt når du skal dekke bordet. FOTO: Martin Sølyst Vis mer

Naturelementer som tre og granbar kombineres med moderne tilbehør i messing og marmorinspirerte tallerkener fra Hay. Lysestakene fra Skultuna og lampen over bordet, tegnet av Piet Hein, gjør uttrykket moderne og grafisk. Og det er en effektfull kontrast til greinen midt på bordet. Glassvasen er også fra Hay, og i den har Signe plassert kvister og amaryllis som venter på å springe ut.

Damaskduken har hun arvet fra tippoldemoren sin. Den har vært med familien og deres juleselskaper i en årrekke. Serviettringene er egentlig gamle pepperkakeformer – et smart tips som gir en søt og romantisk touch.

Veggene får personlighet med moderne kunst. Og siden hjemmet i utgangspunktet er nokså minimalistisk, ønsker ikke Signe at julepynten skal ta helt overhånd. Hun velger derfor farger og detaljer som harmonerer med interiøret og stilen hun allerede har.

– Julepynten skal være estetisk, men gjerne litt mer mangfoldig og med flere farger enn jeg vanligvis bruker, avslutter boligstylisten.

FOTO: Martin Sølyst
FOTO: Martin Sølyst Vis mer
FOTO: Martin Sølyst
FOTO: Martin Sølyst Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer