Jul

Slik dekorerer du julebordet med det du finner ute i naturen

Gå en tur i skogen – eller blomsterbutikken – og finne kongler, greiner og blader som skaper en naturlig stemning.

FRA NATUREN: Pynt opp med gran, kongler, hyasintløk og små oppstillinger. FOTO: Tia Borgsmidt
FRA NATUREN: Pynt opp med gran, kongler, hyasintløk og små oppstillinger. FOTO: Tia Borgsmidt Vis mer
Publisert

Julefrokost i drivhuset

Skulle du være så heldig å ha et drivhus, oransjeri eller en vinterhage, er det synd hvis den ikke blir brukt hele året. Innred med pledd, så man kan holde varmen når det er kaldt.

Du kan også investere i en varmelampe som sørger for en god lunk under julefrokosten. Sørg for at det er godt med lys, og heng en pendellampe opp i taket, så det også er lys der på mørke kvelder. Dekk opp med ting fra skogen, og sett inn juletrær i potter som pynter og sprer en deilig duft av jul.

Her danner en gammel avblomstret vinplante et vakkert tak over bordet. Men du kan også henge opp greiner som har falt ned fra trær for å skape en eventyrlig stemning.

FOTO: Tia Borgsmidt
FOTO: Tia Borgsmidt Vis mer

Rustikk servering

La skogen flytte inn på bordet med fine lerkegreiner med kongler og små grantrær i potter. Bruk gamle, rustikke skjærefjøler som tallerkener, og la pådekningen til julefrokosten eller -lunsjen være uformell med en foldet linserviett, en enkel kopp og antikt bestikk. Dekk opp med masse stearinlys, som både varmer og skaper koselig stemning ved bordet.

FOTO: Tia Borgsmidt
FOTO: Tia Borgsmidt Vis mer

Tørket estetikk

Finn inspirasjon i naturen til former og farger til julebordet. Gå i skogen, og samle dekorative blader, som du kan tørke slik at de holder seg lenger. Samtidig passer den brune fargen godt sammen med det rustikke trebordet. På hver kuvert har vi brukt tørkede bregneblader som er et flott estetisk uttrykk. Knyt bladet fast til stoffservietten med et velurbånd i samme nyanse som bregnebladet, og fest et bordkort på servietten.

FOTO: Tia Borgsmidt
FOTO: Tia Borgsmidt Vis mer
FOTO: Tia Borgsmidt
FOTO: Tia Borgsmidt Vis mer

Snu på hodet

Bruk en gammel treboks som lysestake. Snu den på hodet, og varm bunnen av lysene med en lighter til stearinen bli myk. Plasser dem deretter på treboksen, og trykk godt til. Sørg for at de står godt, og husk å gjøre plass til annen pynt på boksen. Du kan også bore hull som er litt mindre enn stearinlysene, og trykke dem ned i dem, hvis du ikke har planer om å bruke boksen til noe annet enn lysestake. Her gjelder det også å holde et øye med lysene når de er tent.

FOTO: Tia Borgsmidt
FOTO: Tia Borgsmidt Vis mer

Dekorer lys

Du kan også dekorere kubbelys med fine, tørkede blader. Tørk bladene, og bind dem på lysene med ståltråd. Du kan også lime dem på. Det er imidlertid viktig at du holder øye med lyset når det er tent, så det ikke tar fyr i bladene.

FOTO: Tia Borgsmidt
FOTO: Tia Borgsmidt Vis mer

Stigende julestemning

Hvis du har et bredt spisebord, kan du samle pynten på midten av bordet med en gammel trestige som rammer inn pynten, så den ikke fyller hele bordet. Husk å rense stigen grundig før du tar den inn på bordet.

FOTO: Tia Borgsmidt
FOTO: Tia Borgsmidt Vis mer

Rød jul

Bruk sesongens røde bær som dekorasjon på bordet. Finn dem utendørs, eller kjøp dem i en blomsterbutikk. Samle dem til en helt tett bukett, og bind dem rundt en stoffserviett.

Bordkort

Lag et lite kort av en plantepinne der du skriver en tekst eller navnene på gjestene dine.

FOTO: Tia Borgsmidt
FOTO: Tia Borgsmidt Vis mer

Solbærsaft

Solbær er et søtt bær, og hvis du har noen – kanskje i fryseren – kan du trylle dem om til en søt drikk som de fleste vil like.

Ingredienser

  • 500 g solbær
  • 1 l vann
  • 250 g sukker

1. Skyll solbærene grundig, og ha dem i en kasserolle med 1 l vann. Kok opp blandingen, og la det småkoke under lokk i ca. 20 minutter. 2. Sil saften gjennom et bomullsklede i en sikt. Hell saften i en ren kasserolle, og tilsett sukker. Kok opp saften igjen, og la den koke i ca. 15 minutter uten lokk. Hvis det dannes skum på toppen, kan du fjerne det med en skje. Hell den ferdige saften på rene flasker.
3. Når du skal servere den varme solbærsaften i desember: Hell 1 del saft og 1 del kokende vann i et glass, og legg kanelstenger oppi.

FOTO: Tia Borgsmidt
FOTO: Tia Borgsmidt Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer