Kjøkken

Slik får du designkjøkkenet billig

Kjøp utstillingsmodellen og spar titusener av kroner. Her er ekspertenes beste tips!

UTSTILLINGSMODELLEN: Hvis du har tålmodighet og litt tid kan du kanskje finne drømmekjøkkenet til halv pris. Foto: Fotolia
UTSTILLINGSMODELLEN: Hvis du har tålmodighet og litt tid kan du kanskje finne drømmekjøkkenet til halv pris. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det sies at badet og kjøkkenet er de dyreste rommene å skifte ut. Selv om det er mye sant i det, er det likevel ikke umulig å få et drømmekjøkken til en levelig pris.

For akkurat som andre butikker bytter også kjøkkenleverandører ut utstillingene sine jevnlig. Men hvilke vurderinger bør du gjøre før du eventuelt slår til?

LES OGSÅ: Kjøkkenet du simpelthen vil elske

Jo dyrere kjøkken, jo mer sparer du

Karoline Brubæk er redaktør for DinSide og har god erfaring med å kjøpe utstillingsmodeller. Hun har faktisk gjort det to ganger.

Her er hennes beste tips:

  • Følg med i de butikkene som har kjøkken du liker, de bytter jevnlig utstilling
  • Vær klar til å slå til, du må også regne med å måtte supplere med deler og være fleksibel i forhold til ønskede løsninger.
  • Husk at selv om utstillingskjøkkener ikke er brukt, så kan det være merker og slitasje  på dem.
  • Vi sparte vel mellom 25 og 40 prosent alt etter om det var prisene på hvitevarer eller kabinetter, og jo dyrere, jo «mer» sparer du med andre ord.
  • Sakene ble levert med bil, men du kan nok avtale det i hvert enkelt tilfelle.
     

LES OGSÅ: Slik fikser du det helt perfekte kjøkkenet

Så ofte skifter de utstillinger

KK.no har kontaktet flere kjøkkenleverandører for å høre hvor ofte de skifter ut utstillingsmodellene sine, og hvor mye du kan forvente å få i avslag. 

- Hvor ofte våre utstillinger skiftes ut, varierer veldig. Det er gjerne når det kommer nye modeller og løsninger som vi ønsker å vise. Vi har for øyeblikket tre utstillinger for salg i butikken i Vika. Disse selges med 60 prosent rabatt, sier Kjersti Lande, butikkonsulent ved HTH Kjøkkenforum i Oslo.

Hos Bulthaup blir utstillingen byttet cirka hvert annet til tredje år. Pris reduseres med cirka 40-50 prosent.

Uno Form-utstillingene står cirka to år og blir solgt med 40-50 prosent rabatt, ifølge Tone Strand, innehaver av Interiørtema i Oslo.

Sigdals utstillingskjøkken byttes hele tiden ut hos de ulike forhandlere. På utstillingsmodeller gis det rundt 40 prosent i rabatt.

- Vi skifter ikke ut kjøkken på regelmessig basis, så det er vanskelig å gi noe konkret her dessverre, sier Siv Elizabeth Egger, senior kommunikasjonsrådgiver hos IKEA Norge. 

Dette bør du vite

INTERIØREKSPERTEN: Signe Schineller er interiørstylist og har sin egen blogg Resignert.no. På nyåret er hun å se på et nytt interørkonsept på tv. Foto: Anniken Zahl Furunes
INTERIØREKSPERTEN: Signe Schineller er interiørstylist og har sin egen blogg Resignert.no. På nyåret er hun å se på et nytt interørkonsept på tv. Foto: Anniken Zahl Furunes Vis mer

Interiørstylist og blogger Signe Schineller mener også at et utstillingskjøkken har sine fordeler og ulemper.

- Ulempen er at du må vite at målene passer nøyaktig til ditt kjøkken. Fordelen er jo at du kan få det til en bra pris, sier Schineller.

En annen positiv ting er at du slipper å skru ned kjøkkenet selv. Som oftest får du kjøkkenet i hele moduler.

- Men ulempen kan være at du må hente kjøkkenet selv og ofte på kort tid, slik at det ikke fyller opp plassen i butikken. Kanskje du vil trenge en varebil, forteller interiørstylisten.

LES OGSÅ: Så enkelt kan du fornye kjøkkenet

Utstillingsmodellene er ofte store

Ifølge Schineller lager en del kjøkkenprodusenter store utstillingsmodeller for å vise hvor deilig det er med stort kjøkken.

- Du må kanskje kjøpe mer kjøkken enn hva du egentlig trenger, men på en annen side kan du kanskje bruke disse ekstradelene på et kontor eller på et vaskerom? Men det er ikke alle utstillingsmodeller som er så store heller og det kan jo være praktisk, for de fleste av oss har jo små kjøkken, foreslår Schineller.

Det er ofte en grunn til at butikken skal kvitte seg med utstillingsmodellen.

- Det kan jo være en modell som er på vei til å gå ut. Ulempen er at du ikke kan supplere med nye skap eller deler over tid. Men nå om dagen går det jo alltids an å få tak i ting via internett, påpeker interiørstylisten.

FURUGJENSYN: Nå er det rene, umalte og ulakket furukjøkken som er trendy, og ikke helt som dette gulnede, ifølge interiørekspert Signe Schineller.  Foto: Fotolia
FURUGJENSYN: Nå er det rene, umalte og ulakket furukjøkken som er trendy, og ikke helt som dette gulnede, ifølge interiørekspert Signe Schineller. Foto: Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Harry å «flashe» trendy kjøkkenutstyr

Dette er trendy nå

Akkurat nå er det trendy med farger på kjøkkenet.

- Mintgrønn, pistasjgrønn og 50-talls pastellfarger. Furu er også på vei inn igjen, forteller Signe Schineller.

- Når det gjelder trender, hva er viktig å tenke på når du velger ut et kjøkken?

- Velg et kjøkken som du synes er behagelig og klassisk fremfor sjokkerende og dramatisk. Med dramatisk mener jeg knallblått, knallrødt eller svart. Det vil ikke vare evig, advarer interiørstylisten.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer