Roser holdbarhet:

Slik får du rosebuketten til å vare lenge

Usikker på hvordan du bør stelle rosene dine? Her får du våre fem beste tips.

ROSER HOLDBARHET: Roser er blomsterverdens svar på champagne, Lamborghini og Rolex. Roser går aldri av moten og er kjærlighetens ambassadør. De er også veldig holdbare hvis de får riktig stell. FOTO: NTB
ROSER HOLDBARHET: Roser er blomsterverdens svar på champagne, Lamborghini og Rolex. Roser går aldri av moten og er kjærlighetens ambassadør. De er også veldig holdbare hvis de får riktig stell. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Så er den her igjen: Valentinsdagen, alle hjerters dag og alle blomsterbutikkers dag. Det er kanskje den dagen i året, bortsett fra til jul, at det selges mest røde roser. For rødt er jo kjærlighetens farge og kanskje er du en av de heldige som har en stor bunt med kjærlighet i vente i dag?

Men så er det sånn med alt levende, at det skal jo tas vare på, bør hvert fall. Det er lite som smerter et menneske med sans for blomster mer enn å se en vakker bukett gå under av dårlig stell og uvitenhet.

Spesielt når det å få rosene (eller andre avskårne) til å leve mer enn noen få dager, er ganske fort gjort- gitt at blomstene var ferske ved innkjøp.

Her er derfor noen enkle grep for å holde buketten fin litt lenger:

1. Riktig vase

Se an størrelsen på buketten. Har du blitt beæret med et dusin vakre roser eller flere, vil det ikke holde med en smal vase. Etter min mening bør alle eie sin egen rosevase. En rosevase har som regel en variant av timeglassform eller sylinder som gjør at hver blomst kommer til sin rett.

Velger du derimot en vase som er for smal i toppen, kan blomsterhodene ende opp for tett inntil hverandte og begynne å råtne. Litt som frukt som ligger tett i en skål.
Gjør alltid klar vasen med kaldt vann før du går i gang med å rense og snitte.

STØRRELSEN TELLER: Husk å velge riktig størrelse på vasen til buketten din. Da både ser buketten finere ut, men den holder seg også bedre. FOTO: NTB.
STØRRELSEN TELLER: Husk å velge riktig størrelse på vasen til buketten din. Da både ser buketten finere ut, men den holder seg også bedre. FOTO: NTB. Vis mer

2. Rens

Dersom din utkårede ikke har kjøpt en ferdig bundet bukett, må nok blomsterstilkene renses først. Alle blader og torner som vil komme i kontakt med vannet skal bort. Det er fordi at rusk og rask i vannet er nettopp det: Rusk og rask- full av bakterier som går utover holdbarheten. Dessuten er det ikke veldig pent når bladene etter kort til råtner i vannet og farger det grønt.

Finn frem blomsterkniven eller tapetkniven, (har du ikke det, liker jeg å bruke en soppkniv, fordi den ofte er god og skarp) og la den gli parallellt med stilken for å fjerne tornene.

3. Snitt

Det siste du gjør før du setter buketten i vann, er å snitte stilkene. Mange syns det kan være litt skummelt, og har erfart å skjære seg. Bruk derfor ikke for mye kraft når du snitter og hold tommelen på riktig side av kniven.

Snittene skal være mellom to og tre centimeter lange. Og det er herfra rosene trekker vann- i motsetning til tulipaner som drikker vann med hele stilken. Snittflaten tørker fort og derfor skjærer vi helt til slutt.
Gjenta gjerne snittingen hver tredje dag for at de skal fortsette å trekke nok vann.

Her er en god video fra Mester Grønn som viser snitteteknikk:

Nå er rosene i all sin prakt plassert i vasen sin og vil minne deg på din hjertens kjær hver gang du ser på den. Men vil du ha den enda litt lenger, er det fortsatt to ting du kan gjøre for å holde de fine lenger:

4. Sett kjølig om natten

Avskårne blomster er ferskvare og kaldere temperatur vil forsinke forråtningen. Når du legger deg om kvelden kan det derfor lønne seg å sette buketten et kjølig sted, som kjøleskap, et rom du ikke bruker eller ute hvis det ikke er minusgrader.

5. Unngå frukt

Hold buketten så langt unna fruktsskålen som mulig. Moden frukt, spesielt epler har naturlig rikt innhold av etylengass, et aldringshormon som frukten skiller ut. Gassen fører til at frukt og blomster i nærheten råtner fortere.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer