Vaskeoppgaver har en tendens til å bli omtalt i negative ordelag av den som skal i gang med noe sånt, gjerne innledet av et obligatorisk sukk eller stønn, og i verste fall høylytte protester av typen «er det ikke din tur, denne gangen?!» Og etter en totalt uvitenskapelig undersøkelse foretatt i KK-redaksjonen bestående av en rekke uvillige og inkompetente hverdagsvaskere, viser det seg at en av oppgavene vi akker og oier oss mest over, er rengjøring av dusjdører. Hvorfor blir de aldri perfekte? Vi trenger hjelp.
Raluca Moldovan er profesjonell rengjører og kvinnen bak Instagram-kontoen og boken @Vaskmedmeg. På Instagram deler hun vasketips med entusiasme og energi, for sine 50.000 følgere. Raluca mener at innstillingen vi møter oppgavene med, har mye å si for resultatet.
- Alle liker jo å ha det rent og fint rundt seg, og tanken bak kontoen er å vise hvor enkelt det kan være å holde hjemmet i orden, uten å bruke timevis på det hver gang, forteller hun på telefon til KK.
Raluca er utdannet musikklærer fra Romania og har bodd i Norge siden 2011. Det var her hun tok fagbrev innen renhold, og i dag jobber hun som leder av renholdsavdelingen på Kilden Teater- og Konserthus i Kristiansand. Instagramkontoen er et fritidsprosjekt, men med mange tusen følgere er det mange som sender meldinger med ulike spørsmål. Og ifølge Raluca er rengjøring av dusjdører noe mange strever med.

Så ofte bør du vaske badet
Hjemmelaget blanding
- Såperester, døde hudceller, kalk og andre mineraler fra vannet skaper skjolder og flekker, og dette vet jeg av erfaring at mange syns er vanskelig å få vekk. Den gode nyheten er at det er «a piece of cake» å få til et perfekt resultat, sier Raluca som foretrekker en egenblandet variant, som hun heller på sprayflaske.
- Min blanding består av 90 prosent vann, 5 prosent oppvaskmiddel og 5 prosent kalkfjerningsmiddel.
Raluca forklarer at til en blanding på 0,5 liter trenger du to, tre «sprut» med for eksempel Zalo eller annet fettløsende oppvaskmiddel, eller gjerne en halv oppvasktablett. I tillegg skal du helle på 5 ml med et kalkfjerningsprodukt, noe man får kjøpt i dagligvarebutikk eller jernvare.
- Mengden med midler oppi kan justeres etter hvor skittent det er, forklarer Raluca.

Stekebrett-trikset nesten ingen vet om
Slik gjør du:
1. Start med å dusje glassdørene med ekstra varmt vann. Veldig mye av smusset løses opp av dette, som igjen fører til en mindre skrubbejobb etterpå, så ikke hopp over dette trinnet.
2. Spray dørene med blandingen, men start nedenfra og jobb deg oppover. Dette er for å unngå skjolder på glasset. La blandingen virke i omtrent ti minutter.
3. Bruk en såkalt hvitsvamp, (en finporet svamp lagd av melamin, ofte betegnet som flekkfjerningssvamp) og begynn skrubbingen. Denne typen svamper kan fungere uten vaskemiddel også, men ifølge Raluca er det ekstra effektivt med såpeblandingen. Om du bruker sirkulære bevegelser, fra venstre eller høyre, eller lager hjerter og smilefjes - dette spiller ifølge ingen rolle, alt fungerer like godt.
4. Bruk en fiskebørste (en sånn liten børste) til skrubbe i kantene og rundt håndtakene om det er montert på glasset.
5. Skyll godt med kaldt vann ovenfra og ned. Kaldt vann er viktig for å unngå damp.
6. Avslutt med å fjerne overflødig vann med en vindusnal. Den «proffeste» teknikken er å tegne et «S»-mønster med nalen, men om du syns det er vanskelig kan du bevege den fra side til side eller ovenfra og ned.
7. Poler til slutt med en glassklut. Om det er et par dråper vann igjen gir det kluten fin glid. Dette gjør du for å unngå skjolder.
- Dette høres kanskje komplisert og tidkrevende ut, men dette tar ikke spesielt lang tid å utføre, særlig ikke etter at du har gjort det et par ganger, bedyrer Raluca om framgangsmåten.
Så til et avgjørende spørsmål: Hvor ofte bør man foreta denne prosedyren?
- Jeg vasker mine egne dusjdører omtrent en gang i uken, fordi jeg syns det er bedre å bruke kort tid, relativt ofte framfor en nedskrubbing som tar en time, sier Raluca og kommer med et siste eksperttips:
- Husk at du reduserer jobben med å skrubbe med med inntil 80 prosent, dersom du bruker en liten vindusnal på dørene etter hver dusj. Har du har rutinen i boks, vil du glemme at du har noen gang har vært frustrert over å måtte vaske dusjdører, avslutter Raluca og får undertegnede NESTEN til å glede seg til neste vask.

De 7 skitneste tingene i hjemmet
