Vintageinteriør

Slik fikk de råd til drømmehuset

- Vi renoverte, bygget ut og solgte for 2,7 millioner, forteller Marlene (44).

TOTALRENOVERTE DRØMMEHUSET: Den store sofaen er fra Bo Concept. Lampene som har hengt i en hangar i Tyfors i Dalarna, ble kjøpt på Kabelverket i Midsommarkransen i Stockholm. De har spesialisert seg på antikke industrilamper. Over sofaen henger stålplater som har ligget ute og rustet. Krakkene er fra Knocks i Sigtuna, GUD-bokstavene er fra Kabelverket og hang tidligere utenfor en gullsmed. Sofabordet er second hand og putene er sydd av tekstiler fra loppis og rissekker fra Nepal. Foto: Lina Östling / IDECORimages.com
TOTALRENOVERTE DRØMMEHUSET: Den store sofaen er fra Bo Concept. Lampene som har hengt i en hangar i Tyfors i Dalarna, ble kjøpt på Kabelverket i Midsommarkransen i Stockholm. De har spesialisert seg på antikke industrilamper. Over sofaen henger stålplater som har ligget ute og rustet. Krakkene er fra Knocks i Sigtuna, GUD-bokstavene er fra Kabelverket og hang tidligere utenfor en gullsmed. Sofabordet er second hand og putene er sydd av tekstiler fra loppis og rissekker fra Nepal. Foto: Lina Östling / IDECORimages.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et gammelt tømmerhus på 150 kvm over to plan fra 1749 i Sigtuna bor Marcus (44), i byggebransjen, Marlene (44), som jobber med brukte møbler i Läkarmissionen (Sveriges variant av Frelsesarmeen) og Nelly (17), som går andreåret på Designgymnaset. Ellen (22) og  Noah (21) har flyttet ut. 

Da Marcus og Marlene fant drømmehuset, bodde de i et hus langt ute på landet som de kjøpte for 300.000 – uten vann og avløp. 

– Vi renoverte, bygget ut og solgte for 2,7 millioner, forteller Marlene energisk. 

– Det ble senere grunnen til at vi kunne kjøpe Bromsta gård. Vi var ute etter et sted der vår eldste datter, Ellen, kunne ha hestene sine og der vi hadde god plass til lagring og firmaet vårt.

Familien falt for helheten på gården. Stor stall, ridehus og beitemark for hestevirksomheten, samt flere småhus, hvorav foreldrene til Marcus bor i det ene. Vi var dessuten ute etter et renoveringsprosjekt, for å kunne sette vårt eget preg på huset.

Eiendommen fant de i en annonse i lokalavisen høsten 2007, og ble nysgjerrige. Overraskelsen var stor da den ble deres for langt mindre enn det de hadde trodd. Hele gården hadde behov for renovering, men det var helt perfekt ettersom de ønsket å sette sitt eget preg på hjemmet. 

– Vi er ganske impulsive, min mann og meg, så det hele har tatt form underveis. Vi har gjort det meste når vi har hatt overskudd og inspirasjon. Uten så mye planlegging. 

Våningshuset var det som kom på plass først. Det var fra begynnelsen av et gammelt tinghus. Familien har renovert det meste av det.

– Vi har revet ut all det gamle panelet fra 70-tallet, fått frem de gamle tømmerveggene og lagt nye tregulv. Kjøkkenet ble større da vi rev en vegg og flyttet vaskerommet ut i et hus på gården. Da fikk vi til og med plass til treningsrom og badstue. Vi rev en vegg mellom to soverom, så vi fikk ett stort master bedroom. I andre etasje tok vi bort innertaket og lot det være åpent helt opp til overtaket. Vi har byttet alle vinduer, satt inn dobbeltdør i entréen og nå holder vi på å bytte panel på utsiden.

På kjøkkenet og i andre etasje valgte paret liggende panel som de malte hvit. I stuen valgte de stående panel som de malte matt grå.  Veggen bak sofaen ble dekket med plater som har ligget ute og rustet. I både kjøkkenet og stuen tok de ut peisene fra 70-tallet og satt i stedet inn to kaminer.

– Det morsomste under renoveringen var da vi oppdaget tømmerveggen fra 1700-tallet under lag av mur, gips og panel. Selv det å kakke av den gamle muren var morsomt.

Marcus er utdannet tømrermester, og som oftest blir det til at Marlene kommer med ideene og han utfører dem.

– Jeg er heldig med å være gift med en mann som ikke er spesielt interiørinteressert. Han liker som regel ideene mine, ler Marlene.

– Vi ville ha et personlig hjem. Det skal synes at noen som liker innredning bor der, men samtidig ikke som tatt ut av en katalog. Ettersom det meste av møbler og pynt er vintage, har huset et spesielt preg.

LES OGSÅ: Unik stil med vintage kupp og makeovers

LIDENSKAP FOR VINTAGE: Hjemme hos Marlene er det lett å se at lidenskapen er brukte møbler. Foto: Lina Östling / IDECORimages.com
LIDENSKAP FOR VINTAGE: Hjemme hos Marlene er det lett å se at lidenskapen er brukte møbler. Foto: Lina Östling / IDECORimages.com Vis mer

Familien elsker at huset ikke er for stort. At de sosiale rommene er nede, mens soverommene ligger oppe. Men aller best liker de at huset er av tømmer, slik at de får de dype, fine vinduskarmene og at det er svalt og godt om sommeren.

– Vi liker gamle hus og den sjelen de har. Huset vårt er en skjønn miks av industristil, vintage og second hand. Det har tatt tid å samle alle detaljene. Jeg har innsett at jeg er en shopaholic nå det kommer til vintage og second hand. Men jeg handler med ganske god samvittighet, siden det meste er fra Läkarmissionen, der jeg jobber. Det en handler her genererer penger til mange bra hjelpeinstanser verden over. 

Det absolutte favortittmøbelet er skapet i gangen. Det ble funnet i en brutbutikk på Søder og rommer alle ytterklær. På 40-tallet stod det på en fabrikk i Vetlanda.

Vår gigantiska sofa fra Bo Concept er vi også veldig glad i. Den rommer hele familien samtidig, selv når alle barna er hjemme.

– Kjøkkenet er det rommet som vi trives aller best i. Å tenne i peisen og sitte rundt det store spisebordet med familie og venner, det er livskvalitet. 

I familien Agemo liker alle å trene og ta badstu. Og det gjør de flere ganger i uken. Og Nelly og mamma sitter ofte sammen og lager mote- og innredningsskisser i andre etasje. Der sitter også Marcus og hører på musikk i hjemmestudioet sitt. Interiørinspirasjon finne Marlene på vintageblogger og Pinterest. Tanken har vært å skape et hjem med fokus på gjenbruk.

 – Jeg har vanskelig for å kjøpe noe helt nytt. Det jeg liker minst, er noe som er produsert slik at det skal se gammelt ut, men så er det nytt. Gamle ting har den fineste patinaen og dessuten en spennende historie. Tankene mine flyr ofte når jeg handler second hand; hvem har sittet på denne stolen før oss. Hvor mange kjøkken har den passert gjennom årene …

Akkurat nå renoverer familien et lite hus på gården etter ar mormor har flyttet ut. Dit skal datteren Ellen flytte, som driver gårdens oppstallingsvirksomhet og alt som har med hestene og gjøre.  

– Til tross for at vi begge er barn etter gartnere, så er vi totalt uinteressert i hage, sier Marlene. Vi har litt blomster i krukker på sommeren, men de overlever kun takket være en liten regnskur innimellom. Drømmen er å bygge et svømmebasseng med treplatting rundt, så blir det mindre gress å passe på.

Marlenes interiørstips

  • Ta det med ro. Alt for mange «renoverer i stykker» sin familie, og det er det ikke verdt.
  • Vær nøye med å ha «renoveringsfrie» perioder.
  • Hvem er det først og fremst som skal trives i huset? Gjør det dere selv synes er trygt og ikke stress over varierende trender.
  • Vær generøs med oppholdsrommene. Et kjøkken, for ekspempel, kan aldri bli for stort.
  • Vent til dere har penger nok til å kjøpe bra materialer. Det er for eksempel stor forskjell på kvalitet på tregulv.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer