Hage

Slik fikk Marianne hagen hun alltid hadde drømt om

- Planter er finest når de har fått stå lenge og etablere seg og bli frodige. De må få tiden, du må ha litt tålmodighet. Du får ikke en gammel hage på fem år.

HAGE: Marianne har endelig fått drømmehagen sin. Det tok noen år, men var verdt ventingen. 


 Foto: Filippa Tredal
HAGE: Marianne har endelig fått drømmehagen sin. Det tok noen år, men var verdt ventingen. Foto: Filippa Tredal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hagen var gjengrodd da Marianne og Jon Vigtel Hølland kjøpte eneboligen på Jar i Bærum for 15 år siden. Det var et dødsbo, men Marianne så bare muligheter.

– Jeg var bare veldig glad for å få hage. Vi bodde i leilighet i byen da jeg gikk gravid med Jesper og fikk behov for å kjenne gress under føttene, husker Marianne. 

Visningen var om våren, og det var åpenbart at hagen ikke var blitt stelt på en stund.

– Men det blomstret overalt, og jeg var henrykt! Hagen var full av gamle stauder, frukttrær og bærbusker. Jeg har aldri hatt grønne fingre, men nå hadde jeg et veldig ønske om å kunne åpne dørene og gå ut i hagen, få et landligere liv.

LES OGSÅ: På tide å pynte opp hagen

Marianne og Jon gikk på med friskt mot. De hadde ingen overordnet plan, dette var deres første hage. I stedet har den fått bli til underveis – utviklet seg over tid. Tid er blitt et viktig stikkord for Marianne.

– Planter er finest når de har fått stå lenge og etablere seg og bli frodige. De må få tiden, du må ha litt tålmodighet. Du får ikke en gammel hage på fem år, mener hun. 

– Jeg var kjempelei meg da vi drenerte, vi måtte grave opp så mange gamle planter som jeg ville ta vare på. Men det hadde jeg ikke gitt tydelig beskjed om, så han som gravde, kastet dem «for de var jo så gamle likevel». Men det tar et helt liv å skape en gammel plante.

Se, så fin patina på dette hvite bordet. Det er egentlig et innebord fra Ikea som har havnet ute.Kjelleren er bygget ut, med terrasse oppå og en liten sitteplass utenfor. – Kvalitetsmøbler av kjerneved trenger ikke oljes for å vare lenge, sier Marianne. Hun liker den grånende fargen på stolen. Støttemurene i hagen er gabioner, stålkurv fylt med stein. Plantene som klatrer, er egentlig ugress, men Marianne synes de er så fine at hun lar dem vokse. Foto: Filippa Tredal
Se, så fin patina på dette hvite bordet. Det er egentlig et innebord fra Ikea som har havnet ute.Kjelleren er bygget ut, med terrasse oppå og en liten sitteplass utenfor. – Kvalitetsmøbler av kjerneved trenger ikke oljes for å vare lenge, sier Marianne. Hun liker den grånende fargen på stolen. Støttemurene i hagen er gabioner, stålkurv fylt med stein. Plantene som klatrer, er egentlig ugress, men Marianne synes de er så fine at hun lar dem vokse. Foto: Filippa Tredal Vis mer

LES OGSÅ: 11 superfine ideer til uteplassen

Ting tar tid

I løpet av de 15 årene som er gått siden det gamle huset med den overvokste hagen ble deres, har Marianne og Jon gjort mye med begge deler. De har bygget ut og bygget på, men gjort lite om. Det har vært en langsom prosess.

– Det første vi gjorde, var å ta ned overvokste trær og busker som skygget en del, og drenere rundt huset. Gamle epletrær og stauder beholdt vi, forteller Marianne. 

– Jeg er opptatt av gjenbruk, og finner glede i å skape noe av det som allerede er. Jeg er en flittig kunde på Finn.no og loppis, og utfordrer gjerne meg selv til å tenke alternativt. Når jeg kjøper noe nytt, forsøker jeg å gjøre gjennomtenkte kjøp, varige løsninger av god kvalitet. Jeg er veldig inspirert av -slow-filosofien, og tenker gjenbruk og miljøvern.

LES OGSÅ: Nå er det palmeprint som gjelder

Hagen skal være funksjonell, men den trenger ikke å bli kjedelig av den grunn, mener Marianne. Hun vil at hagen skal være en opplevelse, at det er noe som pirrer nysgjerrigheten overalt.

Benken er bygget av gamle stokker som ligger løst oppå hverandre, forankret med stenger. Alt kan løftes av og bæres bort om det trengs. Spisebordet var en av de første store investeringene de gjorde da huset ble kjøpt. Stolene hører til, benken ble laget til Mariannes 40-årsdag. Utepeisen i cortenstål brukes flittig. Foto: Filippa Tredal
Benken er bygget av gamle stokker som ligger løst oppå hverandre, forankret med stenger. Alt kan løftes av og bæres bort om det trengs. Spisebordet var en av de første store investeringene de gjorde da huset ble kjøpt. Stolene hører til, benken ble laget til Mariannes 40-årsdag. Utepeisen i cortenstål brukes flittig. Foto: Filippa Tredal Vis mer

– Det funksjonelle kan gjerne være spennende. Som tørkestativet vårt, for eksempel, det styrte vi fælt med. Det er gammelt og i blytungt jern, jeg fikk det gratis mot at jeg hentet det. Det har vi brukt til hverdag og fest, da jeg fylte 40, la vi en militærduk over tørkestativet og fylte det med blomster og lys. Det ble kjempekoselig! 

Selv til hverdags, når det brukes til klestørk, henger det gjerne en uro og en vimpelrekke mellom klesrekkene. For hvem har sagt at hverdagene må være grå?

– Jeg liker når ting er litt røffe og rare. Eller upraktiske, som mannen min ville sagt, ler Marianne. 

– Jeg tror ikke at jeg har noe i hagen som bare er praktisk, men som jeg ikke synes er fint. Det er hyggelig å ha det fint rundt seg, jeg får energi av fine ting. De trenger ikke bare å være til fest.

Slow-filosofien er for Marianne en måte å tilnærme seg alt i livet. For henne handler det om å tenke gjennom hva som er den beste løsningen, og ikke nødvendigvis bare mest lettvint. Det handler om ikke å alltid kjøpe nytt eller uetisk. En bevissthet og omtanke for natur, dyr, håndverk og menneskene som har laget det du omgir deg med. Å være bevisst på hvor du handler, hva du handler og hvor det kommer fra. Alt dette får hun utløp for når hun steller med hagen.

– Hage er en naturlig prosess; du kan ikke framskynde en plantes vekst, du må følge årstidene. Jeg gjødsler gjerne, men ikke med kunstgjødsel. Mye av det vi har brukt i hagen, har vi bygget selv eller hentet gammelt og resirkulert, forteller hun.

– Det er en stor glede å skape seg en egen liten verden i hagen, og nyte tiden ute om sommeren. Det er selvsagt en drivkraft å skulle bli ferdig og kunne nyte det, men den største gleden for meg er å holde på med ting, å være underveis.

Mariannes tørkestativ blir brukt til oppheng for uro og vimpler. 
Så bohemsk fint! Tørkestativet er kjøpt på Finn. Det var litt jobb å få det fraktet og montert, men det ble jo fint! Tørkestativet rommer ikke bare klær. Uroen hadde friske blomster på en fest, og ble hengende til de visnet. Marianne synes den fortsatt er fin. Foto: Filippa Tredal
Mariannes tørkestativ blir brukt til oppheng for uro og vimpler. Så bohemsk fint! Tørkestativet er kjøpt på Finn. Det var litt jobb å få det fraktet og montert, men det ble jo fint! Tørkestativet rommer ikke bare klær. Uroen hadde friske blomster på en fest, og ble hengende til de visnet. Marianne synes den fortsatt er fin. Foto: Filippa Tredal Vis mer

LES OGSÅ: Lag det perfekte blomsterbedet

Mariannes beste hagetips:

1. Bruk planter som vokser naturlig i området, det gir et fint, naturlig preg på hagen, og plantene har større sjanse for å trives. Jeg har blant annet plantet hvitveis, forglemmegei, små grantrær og flere bregnesorter fra skogen i min hage.

Tips! Et tak av kanalplast med bambusrull under siler lyset så fint over uteplassen.Lampen ute har Marianne laget, hun selger dem på egen nettside. De er strikket i tynt silkegarn, som gir en transparent følelse. Bordet er satt sammen av en blomstertønne og en grønn marmorplate som lå på kjøkkenet da de overtok huset. Putene fra Vølt. Foto: Filippa Tredal
Tips! Et tak av kanalplast med bambusrull under siler lyset så fint over uteplassen.Lampen ute har Marianne laget, hun selger dem på egen nettside. De er strikket i tynt silkegarn, som gir en transparent følelse. Bordet er satt sammen av en blomstertønne og en grønn marmorplate som lå på kjøkkenet da de overtok huset. Putene fra Vølt. Foto: Filippa Tredal Vis mer

2. Plant stauder som kan deles og byttes med andre. Vi har en hel skråning med ulike sorter hosta. Det startet med noen hostaer jeg fikk fra hagen til moren min. Hosta har store, vakre blader, de krever lite stell og vokser villig, så jeg har holdt på å dele og flytte de for hvert år, og nå dekker de hele skråningen. 

3. Plant spiselig. Salat og urter, spiselige blomster, frukt og grønnsaker. Det er mange dekorative planter som også smaker godt og er fulle av gode næringsstoffer. Gjør litt research på hva de ulike plantene kan brukes til, og velg planter som vil gjøre deg glad på flere måter.

4. En hage er et lite økosystem i seg selv, lag en hage som er hyggelig for alle. Ikke drep mikroorganismene med giftige sprøytemidler. Velg planter som sommerfugler, bier og humlene også vil kose seg med. 

5. La hagen få lov til å utfolde seg over tid, ta deg tid til å observere hvordan solens gang påvirker hagen, og hvilke planter som trives hvor. En frodig og vilter hage kan være vel så spennende som en stramt frisert en.

Her bor:
Marianne Vigtel Hølland (42) med mannen Jon (45) og barna Jesper (14) og Ylva (snart 13).

Hagen på omtrent et mål på Jar i Bærum ligger på en skrånende tomt bygget opp over tre nivåer. Marianne er designer med eget byrå, Slow design studio. Hun er opptatt av bærekraft og bruker mye naturmaterialer, gjerne gjenvunnet. 

redaksjonen@kk.no Denne saken står også i KK nr 17, 2017

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer