interiør:

Slik forvandlet de den nedslitte herskapsleiligheten til en storbyoase

Karen Emilie og Christopher var førstegangskjøpere da de falt for den nedslitte herskapsleiligheten. Sammen har de forvandlet den til en elegant storbyoase.

Den store krukken er fra Biligblomst, og bambusbordet er et loppefunn, som Karen Emilie har malt koboltblå. Det oransjemønstrete gulvteppet er fra @nomads.dk. FOTO: Mikkel Dahlstrøm
Den store krukken er fra Biligblomst, og bambusbordet er et loppefunn, som Karen Emilie har malt koboltblå. Det oransjemønstrete gulvteppet er fra @nomads.dk. FOTO: Mikkel Dahlstrøm Vis mer
Publisert

Kjæresteparet Karen Emilie og Christopher drømte om å finne og skape sitt første felles hjem sammen i Aarhus, men det skulle ikke være et hvilket som helst hjem.

– Vi ønsket oss en herskapsleilighet der det var høyt under taket og store rom. Samtidig drømte vi om å gi oss i kast med et større oppussingsprosjekt, og det må man jammen kunne si at vi fikk, forteller Karen Emilie.

Karen Emilie Skou har pusset opp i en klassisk herskapelig stil med stukkatur i taket og høy trepanel på veggene. I tillegg har hun tilført store grønne planter og varme fra marokkanske tekstiler og keramikk.
Karen Emilie Skou har pusset opp i en klassisk herskapelig stil med stukkatur i taket og høy trepanel på veggene. I tillegg har hun tilført store grønne planter og varme fra marokkanske tekstiler og keramikk. Vis mer
Det høye trepanelet er spisestuens stolthet, og paret vil ikke dekke det til bak for mange møbler. En oversized rispapirlampe fra @Tradition gir letthet til spisestuens mørke møblement.
Det høye trepanelet er spisestuens stolthet, og paret vil ikke dekke det til bak for mange møbler. En oversized rispapirlampe fra @Tradition gir letthet til spisestuens mørke møblement. Vis mer

Allerede etter bare to måneders boligjakt traff de blink. En vakker, gammel herskapsleilighet ble lagt ut for salg, og den var i en sørgelig forfatning. Den forrige eieren hadde ikke bodd der fast, men brukt den som feriebolig når han var i Danmark, og det bar den preg av. Leiligheten var ikke blitt pusset opp på evigheter, og de nye eierne ville bli nødt til å trekke i arbeidsklærne. Heldigvis var det nettopp noe slikt de hadde drømt om å finne.

– Det var en perfekt match, og vi slo til med det samme, husker Karen Emilie.

Med en dempet fargepalett skapes det rom for at noe kan stikke seg ut, slik som en lyseblå pidestall i gjenbruksplast fra Kiosk48th.
Med en dempet fargepalett skapes det rom for at noe kan stikke seg ut, slik som en lyseblå pidestall i gjenbruksplast fra Kiosk48th. Vis mer
«Less is more» er essensen i parets innredningsfilosofi. Begrens antall møbler og nips, og velg heller gjenstander som skaper ro og overblikk.
«Less is more» er essensen i parets innredningsfilosofi. Begrens antall møbler og nips, og velg heller gjenstander som skaper ro og overblikk. Vis mer

Leiligheten trengte i det hele tatt en kjærlig hånd, og særlig behovet for et nytt kjøkken, samt å få slipt gulvene og fjernet gammelt tapet, tok mye av tiden. Samtidig ville paret gjerne bevare leilighetens originale ­detaljer så langt det lot seg gjøre.

– Det har vært vårt mål å bevare gulvene og de flotte stukkaturdetaljene, som vi nennsomt har restaurert. Dessverre hadde det vært en vannskade her, som gjorde at vi måtte skifte gulv i både gangen og på kjøkkenet. Vi har imidlertid valgt en løsning som matcher de originale gulvplankene, forklarer hun.

Den store planten i hjørnet av spisestuen er nærmest som en skulptur å regne. Stålampen er fra Louis Poulsen.
Den store planten i hjørnet av spisestuen er nærmest som en skulptur å regne. Stålampen er fra Louis Poulsen. Vis mer
Skjærebrettet i flerfarget gjenbruksplast er fra Kiosk48th.
Skjærebrettet i flerfarget gjenbruksplast er fra Kiosk48th. Vis mer

I det hele tatt har paret måttet ta mange store beslutninger sammen underveis i opp-­pussingen. Noen vanskeligere enn andre.

Et av de prosjektene som Karen Emilie er mest stolt av, er det høye trepanelet i spisestuen, som paret selv har tegnet og fått laget av en snekkerbedrift. Hun og Christopher er enige om at det føltes grenseoverskridende å begynne å montere MDF-plater på de helt nye, glatte og hvite veggene. Men litt etter litt, etter hvert som prosjektet skred fram, forsvant siste rest av tvil.

– Det var den helt riktige beslutningen, og nå er det ikke noe mer som gjenstår, sier Karen Emilie.

Åpne hyller på kjøkkenet gjør utstyret lett tilgjengelig, men krever også at du holder det ryddig.
Åpne hyller på kjøkkenet gjør utstyret lett tilgjengelig, men krever også at du holder det ryddig. Vis mer
Kjøkkenet var det første paret ga seg i kast med etter at de overtok leiligheten. Som i de andre rommene har de også her gått for en klassisk stil. Det oransje fatet er fra @Klevering.
Kjøkkenet var det første paret ga seg i kast med etter at de overtok leiligheten. Som i de andre rommene har de også her gått for en klassisk stil. Det oransje fatet er fra @Klevering. Vis mer

Det tar imidlertid ikke mange sekundene før hun betenker seg og legger til:

– Forresten, hvis du spør meg, vil det ­alltid være nye prosjekter vi kan gi oss i kast med. Men jeg tror nok leiligheten er ferdig pusset opp, hvis du spør Christopher.

For nå tar paret en velfortjent pause og nyter livet i sin 100 kvadratmeter store ­leilighet. Og selv om det føles godt å legge fra seg arbeidsklærne for en stund, er de ­ganske sikre på at framtiden vil by på flere store oppussingsprosjekter sammen. For det der med å starte fra bunnen, er det lett å bli hektet på, forklarer Karen Emilie.

– Å skape noe eget er en sann tilfredsstillelse, sier hun.

Også på soverommet er tak og vegger hvite. Det harmonerer med den herskapelige stilen og lar stukkatur og treutskjæringer komme til sin rett.
Også på soverommet er tak og vegger hvite. Det harmonerer med den herskapelige stilen og lar stukkatur og treutskjæringer komme til sin rett. Vis mer
Noen få utvalgte planter har fått plass på soverommet.
Noen få utvalgte planter har fått plass på soverommet. Vis mer
Garderobeskapene på soverommet er holdt i en lys nyanse som går ton i ton med resten av fargepaletten i soverommet. Sengetøyet er fra H&M Home.
Garderobeskapene på soverommet er holdt i en lys nyanse som går ton i ton med resten av fargepaletten i soverommet. Sengetøyet er fra H&M Home. Vis mer

Få stilen

Minimalistisk og herskapelig blandet med designklassikere, bohemske tepper og puter i jordtoner.

Ullpledd (kr 2000, Høie).
Ullpledd (kr 2000, Høie). Vis mer
Taklampe (kr 2400, &Tradition).
Taklampe (kr 2400, &Tradition). Vis mer
Krukke (kr 750, Kähler).
Krukke (kr 750, Kähler). Vis mer
Pidestall (kr 1100, Ellos Home).
Pidestall (kr 1100, Ellos Home). Vis mer
Glassvase (kr 800, Rosendahl).
Glassvase (kr 800, Rosendahl). Vis mer
Skinnpuff (kr 2590, LilleMedina.no).
Skinnpuff (kr 2590, LilleMedina.no). Vis mer
Safaristol (kr 5400, Cinas).
Safaristol (kr 5400, Cinas). Vis mer
Ullsofa (kr 50 300, Hay).
Ullsofa (kr 50 300, Hay). Vis mer
Glassvase (kr 600, Holmegaard).
Glassvase (kr 600, Holmegaard). Vis mer
Gulvlampe (kr 7320, Louis Poulsen).
Gulvlampe (kr 7320, Louis Poulsen). Vis mer
Loungestol (kr 40 650, Carl Hansen & Søn).
Loungestol (kr 40 650, Carl Hansen & Søn). Vis mer
Gulvteppe (kr 9100, Jotex).
Gulvteppe (kr 9100, Jotex). Vis mer

Av: Jeanette Hoff

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer