Bolig & Interiør

Slik fyrer du smart

Riktig fyring er sikker fyring. Tørr ved, ren ovn og riktig trekk er det som skal til.

Slik fyrer du smart
Publisert
Sist oppdatert
  • Bruk alltid tørr ved. Den soter mindre, brenner bedre og etterlater lite aske. Du vet at veden er tørr når den har en hul lyd og tørkesprekker. Fuktig ved kan føre til mye sot som legger seg i pipa og øker brannfaren.
  • Tøm aske jevnlig, og la eventuelt én centimeter ligge igjen i bunnen for enklere opptenning. Samler det seg fort mye aske, tyder det på at du ikke fyrer riktig.
Ikke slik. For bedre utnyttelse legg veden ned.
  • Bruk aldri tennveske, parafin eller liknende til opptenning. Litt papir, noen fliser med opptenningsved eller en opptenningsbrikkett er det beste.
  • Riktig trekk er viktig for god utnyttelse av brensel og for å redusere soting. Begynn med stor lufttilførsel når du tenner opp og reduser trekken gradvis når pipa og ovnen er varm.
  • Kast ikke søppel i peisen. Det kan være fristende, men med tiden kan bek samle seg i pipa og ta fyr.
  • Det er lovpålagt at en autorisert feier skal rengjøre og kontrollere pipeløp og ildsted minst en gang hvert fjerde år.
Les også! Vintervakre uterom.
  • Du bør selv rengjøre ildstedet minst en gang per år. Det gjør du ved å børste, tømme og skrape bort alt av aske og forkullede rester. Synes du det høres litt vel grisete ut, kan du leie inn en feier til å ta jobben.
  • Gammel ovn betyr dårlig energiutnyttelse. Nye, rentbrennende ovner er mye mer effektive enn de gamle typene. Det betyr bedre utnyttelse av brensel, mindre skadelige utslipp og mye mindre aske. En favn ved brent i en gammel ovn avgir 100 kilo mer aske enn en favn ved brent i en ny ovn.
Les også! Flotte peiser til strømløs fyring.Kilder: Tryggogsikker.no, Feiermester.org, Enova.noFoto: Image Source/AOP, Serholt

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer