Rengjøring:

Slik gjør du ren kjøkkenvifta

Du kan ha en tikkende brannbombe over komfyren din om du ikke gjør det, advarer Forbrukerrådet.

RENGJØRING: Ikke visste vi at det kan straffe seg hardt å være sløv med den gudsjammerlig kjedelige jobben det er å rengjøre kjøkkenvifta. Foto: NTB
RENGJØRING: Ikke visste vi at det kan straffe seg hardt å være sløv med den gudsjammerlig kjedelige jobben det er å rengjøre kjøkkenvifta. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Har du en skitten kjøkkenvifte? Da kan du ha en tikkende brannbombe på kjøkkenet.

- Det medfører riktighet. Vi har ikke tall på dette, men en kjøkkenvifte full av fett gir økte forutsetninger for brannspredning fra komfyren og videre opp i ventilasjon med mer, bekrefter kommunikasjonssjef Sigurd Folgerø Dalen ved Brann- og redningsetaten i Oslo kommune til KK.

Ifølge en pressemelding fra forsikringsselskapet If i desember 2023, hadde brannvesenet rykket ut hele 1750 ganger de siste 12 månedene på grunn av brann tilknyttet komfyr.

Også Forbrukerrådet har advart mot dårlig rengjorte kjøkkenvifter.

«Fettet som drypper ned fra filteret kan ta fyr ved høy temperatur på stekeplaten» forklarer de i videoen du kan se lenger ned i saken - som på forbilledlig vis også viser hvordan du lett som en plett kan rengjøre den.

Bruk fettløsende vaskemiddel

Du kan enten sette filteret i oppvaskmaskina på høyeste temperatur.

Eller du kan legge det i oppvaskkummen, fylt med varmt vann og med oppvaskmiddel i. La det ligge til fettet er oppløst, ta det opp og lufttørk filteret til det er tørt, anbefaler Forbrukerrådet.

Så går du løs på resten av vifte-spetakkelet:

For at verken humør, helse eller i verste fall liv skal gå tapt, så husk å trekke ut kontakten til vifta aller først, for å unngå støt.

Bruk en våt klut med fettløsende middel, som for eksempel Zalo, og vask selve vifta.

En gang i måneden!

Dette kommer sikkert som en gedigen overraskelse på flere enn undertegnede, men å vaske fettfiltret kan være lurt å gjøre cirka en gang i måneden, anbefaler Forbrukerrådet.

I tillegg til å redusere brannfaren, er også dette de store fordelene ved en flunkende ren kjøkkenvifte:

En rengjort kjøkkenvifte fungerer bedre.

Ved å vaske kjøkkenviften eller eventuelt også bytte kullfilter i den, vil du også få mindre matlukt i boligen din.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet