Interiør:

Slik har Frederikke skapt drømmehjemmet på 39 kvadratmeter

– Jeg tenker mye på funksjon. Og hva som gir meg ro.

INTERIØR: Frederikke er en kunstner som gjerne kaster seg ut i ukjent terreng, så lenge hun får lov til å bruke hendene underveis.
INTERIØR: Frederikke er en kunstner som gjerne kaster seg ut i ukjent terreng, så lenge hun får lov til å bruke hendene underveis. Vis mer
Publisert

For fire år siden vant Frederikke ­Legaard «Den Store Bagedyst», Danmarks svar på tv-programmet «Kakekrigen», og siden har det skjedd mye i livet hennes.

Hun har blant annet skrevet, fotografert og illustrert en kokebok, lever et liv som multikunstner, og hun har flyttet inn i en ­liten leilighet i København. Den er på 39 kvadratmeter og består av et kjøkken, en smal gang og et enkelt rom, som fungerer som både stue, spisestue og soverom. Selv om det er smått, virker det ikke trangt. ­Faktisk tvert imot.

– Funksjonell og dempet, svarer Frederikke da hun blir bedt om å beskrive innredningsstilen sin.

Vasen på spisebordet er fra Stilleben, stolen fra Montana Furniture, mens duken er kjøpt brukt.
Vasen på spisebordet er fra Stilleben, stolen fra Montana Furniture, mens duken er kjøpt brukt. Vis mer
Det er på dette lille kjøkkenet at Frederikke har skapt rettene, tatt bildene og utviklet alle oppskriftene til sin kokebok «Kogekunst». Hun er opptatt av å ha rene overflater og funksjonelle løsninger.
Det er på dette lille kjøkkenet at Frederikke har skapt rettene, tatt bildene og utviklet alle oppskriftene til sin kokebok «Kogekunst». Hun er opptatt av å ha rene overflater og funksjonelle løsninger. Vis mer

Funksjonell, fordi mange av møblene i leiligheten har flere funksjoner, slik som for ­eksempel klesskapet, som også tjener som oppbevaringsplass og akustikkvegg. Eller bokhyllen, som også er sengegjerde, romdeler og sidebord. Dempet, fordi Frederikke har funnet ut at det er den eneste måten hun kan gjøre det på.

– Jeg har gitt meg selv lov til å leke litt ute på kjøkkenet, men stuen er holdt mer avdempet. Det er også ­viktig for meg å ha et sted i hjemmet der det er ro, sier hun.

De åpne hyllene rommer alt fra skåler til krydder, og sørger for at det er god plass på benkeplaten når det skal lages mat.
De åpne hyllene rommer alt fra skåler til krydder, og sørger for at det er god plass på benkeplaten når det skal lages mat. Vis mer
Bare på kjøkkenet har Frederikke tre ulike speil. Dette er kjøpt brukt, mens lampen fra Holmegaard er arvet.
Bare på kjøkkenet har Frederikke tre ulike speil. Dette er kjøpt brukt, mens lampen fra Holmegaard er arvet. Vis mer

Det høres et dunk bak Frederikke mens vi sitter her. Det er maleriet, som hang på veggen, men som plutselig har falt ned på tregulvet.

– Det hender av og til, forklarer hun, mens hun reiser seg for å henge det opp igjen.

Hun har selv malt motivet, som med abstrakte penselstrøk og nedtonede farger illustrerer en butikkfasade med skilt foran, selv om hun synes det er vanskelig å ha ting hun har laget selv hengende på veggene.

– Fordi det på en måte er noen følelser jeg har malt, sier hun.

Skapet har Frederikke laget selv. Ved å la det gå fra gulv til tak ser det ut som om det er innbygget. Det fungerer både som klesskap, oppbevaringsplass og lyddemper. Krakken foran skapet er fra Stilleben Architects.
Skapet har Frederikke laget selv. Ved å la det gå fra gulv til tak ser det ut som om det er innbygget. Det fungerer både som klesskap, oppbevaringsplass og lyddemper. Krakken foran skapet er fra Stilleben Architects. Vis mer
Tidligere sto speilet på gulvet, mens det lente seg opp langs veggen. Men Frederikke syntes det skapte en ubalanse. Derfor har hun i stedet hengt det opp. Stolen er fra Montana Furniture.
Tidligere sto speilet på gulvet, mens det lente seg opp langs veggen. Men Frederikke syntes det skapte en ubalanse. Derfor har hun i stedet hengt det opp. Stolen er fra Montana Furniture. Vis mer

Men å ha møbler hun selv har skapt, har hun ikke noe problem med. For de er det flust av i leiligheten hennes.

Klesskapet i stuen er noe av det hun har laget selv. Det går fra vegg til tak og er laget av trelekter i furu og lerretsstoff.

– Det gir en følelse av ro, synes jeg. Bare måten det går i ett med rommet på, sier Frederikke mens hun ­rekker hånden ut i luften og nærmest stryker over skapet på avstand.

De svarte krakkene kan stå hver for seg eller samlet som til en benk, som gir plass til flere mennesker rundt bordet. Frederikke har selv bygd både bord og krakker. Hun har også malt bildet som henger på veggen. Stolen er fra Takt, mens lampen, skål og vase er loppefunn.
De svarte krakkene kan stå hver for seg eller samlet som til en benk, som gir plass til flere mennesker rundt bordet. Frederikke har selv bygd både bord og krakker. Hun har også malt bildet som henger på veggen. Stolen er fra Takt, mens lampen, skål og vase er loppefunn. Vis mer
Lampene som henger fra taket, har Frederikke fått med seg fra barndomshjemmet sitt.
Lampene som henger fra taket, har Frederikke fått med seg fra barndomshjemmet sitt. Vis mer

Med hjelp fra sine foreldre har hun også laget bordet og krakkene i stuen, samt skapfrontene, benkeplaten og hyllen på kjøkkenet.

Hun synes at det er tilfredsstillende å lage tingene selv, og slik vender samtalen igjen tilbake til funksjon. For når man kaster seg ut i gjør-det-selv-prosjekter, får man ­mulighet til å skape løsninger som både passer til leilig­heten og ens egne behov.

– Jeg tenker mye på funksjon når jeg lager møblene mine. Noe som også er logisk når man bor på så liten plass, avslutter hun.

Glasskunsten har Frederikke selv blåst.
Glasskunsten har Frederikke selv blåst. Vis mer
Ved å legge en plate oppå hyllen kan møbelet både brukes som bokhylle, rominndeler og gi ekstra plass til pynt. Vasen er vintage Muran.
Ved å legge en plate oppå hyllen kan møbelet både brukes som bokhylle, rominndeler og gi ekstra plass til pynt. Vasen er vintage Muran. Vis mer

Få stilen

La store overflater være nøytrale, og finn mindre elementer i dine favorittfarger for å bevare romfølelsen i et lite hjem.

Printet «Hagefest» (kr 750, aksiammos.com).
Printet «Hagefest» (kr 750, aksiammos.com). Vis mer
Stolen «Mogensen 3236» (kr 9900, Frederica).
Stolen «Mogensen 3236» (kr 9900, Frederica). Vis mer
Klesskap (kr 11 000, Bloomingville).
Klesskap (kr 11 000, Bloomingville). Vis mer
«Aveny» stol (kr 3600, Montana).
«Aveny» stol (kr 3600, Montana). Vis mer
Pledd (kr 600, H&M Home).
Pledd (kr 600, H&M Home). Vis mer
Speil (kr 2200, Ellos).
Speil (kr 2200, Ellos). Vis mer
Duk (kr 600, H&M Home).
Duk (kr 600, H&M Home). Vis mer
Putetrekk (kr 90, IKEA).
Putetrekk (kr 90, IKEA). Vis mer
Glassvase (kr 1400, & Tradition).
Glassvase (kr 1400, & Tradition). Vis mer
Spisebord (kr 14 000, Ferm Living).
Spisebord (kr 14 000, Ferm Living). Vis mer
«Mousqueton» bordlampe i fargen «Østers» (kr 1900, Hay).
«Mousqueton» bordlampe i fargen «Østers» (kr 1900, Hay). Vis mer
«Gloria» treseter sofa (kr 16 000, Sofacompany).
«Gloria» treseter sofa (kr 16 000, Sofacompany). Vis mer
Blomsterkasse (kr 2295, Menu).
Blomsterkasse (kr 2295, Menu). Vis mer

Av: Jeanette Hoff

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer