Interiør:

Slik har Lotta gjort leiligheten sin helt unik

- Det er som et stort kunstverk som omfavner alt fra 1700-tallet til nåtiden.

INTERIØR: – Jeg ville ikke trivdes med bare én stil. 1970-tallets møbler og barokkens stilidealer kan være en herlig miks sammen, sier Lotta. Det er en innstilling som man tydelig ser resultatet av i stuen. FOTO: Pernilla Wästberg
INTERIØR: – Jeg ville ikke trivdes med bare én stil. 1970-tallets møbler og barokkens stilidealer kan være en herlig miks sammen, sier Lotta. Det er en innstilling som man tydelig ser resultatet av i stuen. FOTO: Pernilla Wästberg Vis mer
Publisert

Lottas leilighet er den nest minste av de fire boligene hun har hatt i sitt voksne liv – tre leiligheter og en enebolig. Den minste leiligheten var hennes ­første, og den var kun 20 kvadratmeter. Hennes nåværende er på litt over 50 kvadrat­meter, pluss balkong. Hun har bodd her i litt over seks år ­etter at hun og ektemannen bestemte seg for å gå hver til sitt.

Og leiligheten, den er alt annet enn vanlig. Det lekne, kule og unike interiøret gjør umiddel­bart inntrykk. Det er som et stort kunstverk som omfavner alt fra 1700-tallet til nåtiden. Plaststøpte møbler, pleksiglass, antikke speil, designgjenstander og funn fra bruktbutikker side ved side. En miks av alt og ingenting, blandet etter hennes egen smak, fri for hemninger.

– Dette er ikke et interiør du setter sammen på en dag, sier Lotta.

– Nesten alle tingene har en betydning for meg. De er minner fra personer, reiser og andre sammenhenger. En blanding av meg og mitt liv.

Lotta Hogrell trives godt i leiligheten sin, som har god planløsning og mye lys fra store vinduer.
Lotta Hogrell trives godt i leiligheten sin, som har god planløsning og mye lys fra store vinduer. Vis mer
En betydelig del av sjarmen i interiøret avhenger av Lottas evne til å kombinere kontraster slik at det blir en helhet i det. Over serveringsvognen henger et utstoppet rådyrhode kjøpt på et bruktmarked. Det er et overraskende element i stuen Den vakre buketten står i en isbøtte kjøpt i Marrakech.
En betydelig del av sjarmen i interiøret avhenger av Lottas evne til å kombinere kontraster slik at det blir en helhet i det. Over serveringsvognen henger et utstoppet rådyrhode kjøpt på et bruktmarked. Det er et overraskende element i stuen Den vakre buketten står i en isbøtte kjøpt i Marrakech. Vis mer

Interiøret har ikke kommet tilfeldig. Det avslører Lottas gode sans for farge, form og plassering. Det er en kunst å få plass til så mange ­forskjellige stiler, møbler, tekstiler og gjenstander på 50 kvadratmeter uten at det ser rotete ut.

– Jeg ville ikke trivdes med bare én stil. Møbler fra 1970-tallet og barokkens stilidealer kan være en herlig miks sammen. Jeg liker at forskjellige stilepoker støter sammen. Et rokokkospeil ved siden av moderne kunst, for eksempel.

– Men bjørkemøbler får ikke slippe inn her, de signaliserer for mye venteværelse-følelse. Jeg sliter også med hjørne­sofaer og sofaer med sjeselong, sier hun.

Lotta er svak for byster, og på en stabel med interiørmagasiner har hun plassert en som hun har kjøpt i en antikkbutikk.
Lotta er svak for byster, og på en stabel med interiørmagasiner har hun plassert en som hun har kjøpt i en antikkbutikk. Vis mer
På veggen med bilder bak fløyelsstolen, som er kjøpt på bruktbutikken Myrorna, får maleriene følge av et gipsansikt laget av Lotta selv da hun gikk på videregående. I pleksiglasskapet fra Hay har hun plassert gamle bryllupskake-parfigurer, små sølvbokser og terninger.
På veggen med bilder bak fløyelsstolen, som er kjøpt på bruktbutikken Myrorna, får maleriene følge av et gipsansikt laget av Lotta selv da hun gikk på videregående. I pleksiglasskapet fra Hay har hun plassert gamle bryllupskake-parfigurer, små sølvbokser og terninger. Vis mer

Lotta har vært interessert i å kjøpe brukt lenge før det ble en trend. Det var faren hennes som introduserte henne for loppemarkeder allerede som barn, og hun ble umiddelbart forelsket i følelsen av å gjøre funn. Det er en opplevelse hun fortsatt er like glad i, samt muligheten til å finne spennende og unike ting. Hun har besøkt bruktbutikkene Erikshjälpen og Myrorna i Malmö – og andre bruktbutikker – mange ganger, samt deltatt på auksjoner.

– Minimalisme er ikke min greie. Jeg er klar over at jeg har utrolig mange ting, og jeg prøver å rydde ut av og til. Det ender vanligvis med at jeg setter tingene tilbake der de hører hjemme. Jeg har også testet ut mottoet «en inn, en ut», og det fungerer like dårlig, sier Lotta.

– Jeg har vanskelig for å kvitte meg med ting, fordi jeg ofte har minner knyttet til dem eller selve kjøpssituasjonen. Kanskje det var en morsom auksjon, kanskje jeg møtte hyggelige mennesker samtidig.

Lotta grupperer små gjenstander i stedet for å plassere dem enkeltvis, noe som gir et mindre rotete uttrykk. Her ligger en lilla ametyst på Stig Lindbergs rutete askebeger «Domino» fra 1950-tallet. De to porselensboksene med duftlys er fra italienske Fornasetti.
Lotta grupperer små gjenstander i stedet for å plassere dem enkeltvis, noe som gir et mindre rotete uttrykk. Her ligger en lilla ametyst på Stig Lindbergs rutete askebeger «Domino» fra 1950-tallet. De to porselensboksene med duftlys er fra italienske Fornasetti. Vis mer
Kjøkkenet er kompakt. Det har ingen store arbeidsflater, men god plass til oppbevaring og nærhet til gryter og råvarer. Krakken er av merket Tolix, mens teppet er kjøpt i bruktbutikken Myrorna.
Kjøkkenet er kompakt. Det har ingen store arbeidsflater, men god plass til oppbevaring og nærhet til gryter og råvarer. Krakken er av merket Tolix, mens teppet er kjøpt i bruktbutikken Myrorna. Vis mer

Lottas lidenskap for interiør strekker seg langt utenfor hennes eget hjem. Hun har jobbet med interiørdesign i nesten 30 år, inkludert en lang periode som interiørdesigner for Ikea. Hun har også jobbet som stylist for selskaper, enkeltpersoner og magasiner. Nå jobber hun som selger på H&M Home.

– Etter alle disse årene i bransjen synes jeg fortsatt interiør­design er morsomt, men jeg er ikke like besatt som jeg var i begynnelsen. Da kjøpte jeg alle interiørmagasiner, deltok på alle messer og holdt meg oppdatert på alt.

– Nå, i en alder av 59 år, har jeg mer avstand til trender og nyheter som presenteres på messene. Jeg har allerede sett dem, ofte i bedre utgaver. Erfaringen har gitt meg en «følelse for det som foregår» som jeg føler meg trygg med, sier Lotta.

Spisebordet og -stolene er kjøpt på auksjonshuset Bukowskis. Oppå bordet står lysestaker fra Stoff Nagel, fra Drip og to høye fra David Design. I stuen er det ikke mindre enn tre speil, noe som gir større dybde og interessante perspektiver i rommet. Det store gulvspeilet har Lotta funnet i Billig
Spisebordet og -stolene er kjøpt på auksjonshuset Bukowskis. Oppå bordet står lysestaker fra Stoff Nagel, fra Drip og to høye fra David Design. I stuen er det ikke mindre enn tre speil, noe som gir større dybde og interessante perspektiver i rommet. Det store gulvspeilet har Lotta funnet i Billig Vis mer
På nattbordet fra Kartell står en 1970-tallslampe kjøpt brukt. Det gule vitrineskap er fra en tidligere Ikea-kolleksjon ved navn «Stockholm». Taklampen i messing er fra Marrakech.
På nattbordet fra Kartell står en 1970-tallslampe kjøpt brukt. Det gule vitrineskap er fra en tidligere Ikea-kolleksjon ved navn «Stockholm». Taklampen i messing er fra Marrakech. Vis mer

En endring som nå preger interiørverdenen, er en helt ny miljøbevissthet. Bruktbransjen har posisjonert seg bredt, og Lotta merker tydelig at kundene er mer miljø­bevisste i dag.

– Kjøp og kast-kulturen er blitt erstattet av økt interesse for bærekraftige og solide materialer. Kvalitet er et nøkkelord, og folk vil ha gode sengetøy, porselen og andre interiør­detaljer som varer over tid. Det er veldig positivt.

Etter alle årene i interiørbransjen er det fortsatt det person­lige preget i en innredning som appellerer til henne. Mennesker som våger å gå sin egen vei og ikke er slaver av trender. Fremfor alt liker Lotta hjem der man kan se at livet pågår.

– Det er mye mer sjarmerende med en haug med barndomstegninger på bordet og skitne sko i gangen enn et helt strøkent hjem i hvitt og beige. Ekte hjem som ikke er resultatet av en tykk lommebok og ubegrensede muligheter.

– Interiør skal ikke kjøpes på én og samme dag. Å skape ditt hjem skal ta tid og utvikle seg i sitt eget tempo.

På soveromsdøren henger flere av Lottas personlige ting, som en kjole, håndvesker og smykker.
På soveromsdøren henger flere av Lottas personlige ting, som en kjole, håndvesker og smykker. Vis mer

Med 50 allerede velfylte kvadratmeter er det ikke mye plass for mange flere innkjøp. Men hvis Lotta kommer over noe som inspirerer henne, følger hun hjertet:

– Det må absolutt være et objekt innenfor rammene av det jeg anser som vakkert og dekorativt, sier hun.

– Hjemme er jeg ikke så opptatt av funksjon, men bryr meg mer om hvor dekorativt noe er. Jeg er veldig glad i ansikter og hoder, gjenstander av hvitmetall, og jeg liker farger.

– Det jeg faller mest for, er gjenstander jeg ikke allerede har sett 100 av. Jeg elsker ting som er sjeldne!

Sengegavlen har Lotta laget selv ved å polstre en MDF-plate og kle den med stoff som hun har stiftet fast på baksiden. Maleriet over sengen er malt av Linnea Hogrell. De hvite «Bumling»-lampene, som står på nattbordene, er fra 1960-tallet. Sengen er pent redd opp med et blått og hvitt silketeppe fra Zara, puter fra Ralph Lauren og Harrods i London.
Sengegavlen har Lotta laget selv ved å polstre en MDF-plate og kle den med stoff som hun har stiftet fast på baksiden. Maleriet over sengen er malt av Linnea Hogrell. De hvite «Bumling»-lampene, som står på nattbordene, er fra 1960-tallet. Sengen er pent redd opp med et blått og hvitt silketeppe fra Zara, puter fra Ralph Lauren og Harrods i London. Vis mer

Få stilen

Kombiner designklassikere med unike vintagefunn for en personlig, bohemsk og leken stil i hjemmet.

Poster (kr 350, Bloomingville).
Poster (kr 350, Bloomingville). Vis mer
Lysekrone (kr 1295, Bauhaus).
Lysekrone (kr 1295, Bauhaus). Vis mer
Fargerike trillebord (kr 3150, Hay).
Fargerike trillebord (kr 3150, Hay). Vis mer
Gulvteppe i skinn (kr 1800, Skinnwille).
Gulvteppe i skinn (kr 1800, Skinnwille). Vis mer
Rå rosenkvarts fra Madagaskar, 6–8cm (kr 170, Milla Boutique).
Rå rosenkvarts fra Madagaskar, 6–8cm (kr 170, Milla Boutique). Vis mer
Speil (kr 600, H&M Home).
Speil (kr 600, H&M Home). Vis mer
Vitrineskap (kr 22 395, Audo).
Vitrineskap (kr 22 395, Audo). Vis mer
Vintage-inspirert stol (kr 21 500, FermLiving).
Vintage-inspirert stol (kr 21 500, FermLiving). Vis mer
Sofa (kr 17 000, Sofacompany).
Sofa (kr 17 000, Sofacompany). Vis mer
Glassboks (kr 2855, FermLiving).
Glassboks (kr 2855, FermLiving). Vis mer
Messingbord med steinplate (kr 6300, Venture Home).
Messingbord med steinplate (kr 6300, Venture Home). Vis mer
Fluffy teppe (kr 8900, Layred).
Fluffy teppe (kr 8900, Layred). Vis mer
Pute (kr 2500, House of Hackney).
Pute (kr 2500, House of Hackney). Vis mer
Pidestall med speil (kr 2200, Pastille).
Pidestall med speil (kr 2200, Pastille). Vis mer

Av: Jeanette Hoff

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer