GI GULVET ET PAR NYE STRØK MED MALING: Mulighetene er nemlig uendelig og du kan leke deg med forskjellige mønstre, farger og materialer.  Foto: All Over Press
GI GULVET ET PAR NYE STRØK MED MALING: Mulighetene er nemlig uendelig og du kan leke deg med forskjellige mønstre, farger og materialer. Foto: All Over Press Vis mer

Oppussing

Slik kan du enkelt fornye hele rommet

Istedenfor å bytte ut hele gulvet, kan du male det!

Publisert
Selv om mange har den oppfatning av at oppussing koster en formue, er det andre som har funnet ut at du nesten kan pusse opp gratis.

Gjenbruk har etter hvert blitt svært populært - og ikke minst kostnadsbesparende - og det er mye inspirasjon å hente fra blant annet bloggere.

Det er nemlig mange flere muligheter enn folk flest er klar over. For eksempel kan du spare mye penger på å male gulvene fremfor å legge nye, og det beste er at det gir mye større muligheter for personlighet og stil.

LES OGSÅ: Ny trend inntar norske stuegulv

GRØNT, GRØNT OG GRØNT: Under lanseringen av den nye suiten på grand var det grønt som var i fokus. Denne høsten ser det ut til at flere vil ta fargene inn i hjemmet, og Dagny Thurmann-Hoelseth, som er kreativ leder i fargerike, kan fortelle at gulvene er en fin begynnelse.  Foto: Per Ervland
GRØNT, GRØNT OG GRØNT: Under lanseringen av den nye suiten på grand var det grønt som var i fokus. Denne høsten ser det ut til at flere vil ta fargene inn i hjemmet, og Dagny Thurmann-Hoelseth, som er kreativ leder i fargerike, kan fortelle at gulvene er en fin begynnelse. Foto: Per Ervland Vis mer

Mal gulvene i farger og mønster

29. august hadde Grand Hotel i Oslo - i et samarbeid med Fargerike, innvielse av sin nye junior suite, som var innredet i «årets farge 2012» - nemlig grønt.

I tillegg til de lekre nyansene i grønt, var det også fokus på gjenbruk, og mange av de flotte skattene i rommet var blant annet funnet på loftet av hotellet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Men det var ikke det eneste som dro til seg mye oppmerksomhet. Gulvene i suiten var nemlig malt med militær-grønne ruter, og det var nesten umulig å se at gulvene ikke var montert slik.

– Det er tydelig at det har blitt et større fokus på gulv. Det startet med at mange malte gulvene hvite, så var det mange som eksperimenterte med svarte gulv og nå er det farger og mønster som står i fokus , forteller Dagny Thurmann-Hoelseth, som er kreativ leder i Fargerike Norge.

LES OGSÅ: Nå gjør Ikea som Jenny Skavlan

SLIPP KREATIVITETEN LØS: Denne høsten er det tid for å slippe inn fargene, og den perfekte muligheten er å male gulvene.  Foto: All Over Press
SLIPP KREATIVITETEN LØS: Denne høsten er det tid for å slippe inn fargene, og den perfekte muligheten er å male gulvene. Foto: All Over Press Vis mer

Gir mange flere muligheter

– Malingen som er brukt er 3-stjerners maling. Den kan du bruke på parkett, laminat, linoleum og betong - nesten alle gulvflater bortsett fra fliser og spesielt fete materialer, sier Thurmann-Hoelseth.

Malingen finnes i mange forskjellige farger - faktisk finnes det over 1900 ulike nyanser å velge mellom.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


– Det som er så morsomt er at det finnes så mange muligheter. Du kan lage ruter, striper eller mønster. På nett kan du også få kjøpt sjablonger som gir deg en mal og lar deg lage jevne mønstre, sier hun.

Hun forteller at du blant annet kan finne stilige sjablonger på nettbutikken royaldesignstudio.com. Disse skal være store og fine, og enkle å bruke.

LES OGSÅ: Nå kan du gjøre IKEA-møblene dine unike

DETTE ER ALT DU TRENGER: Thurmann-Hoelseth kan fortelle at alt du trenger for å sette i gang er maling, malerulle, pensel og maskeringsteip.  Foto: All Over Press
DETTE ER ALT DU TRENGER: Thurmann-Hoelseth kan fortelle at alt du trenger for å sette i gang er maling, malerulle, pensel og maskeringsteip. Foto: All Over Press Vis mer

Slik gjør du det

Ikke nok med at maling av gulv ikke trenger å være så kostbart, men det er heller ikke så vanskelig og du trenger ikke så mye utstyr.

Etter at du har funnet ut hvilke farger og mønstre du vil ha, er alt du trenger for å sette i gang maling, malerulle, pensel og maskeringsteip.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


– Start med det nederste laget, som helst skal være den lyseste fargen. Når det har tørket tegner du opp med en gråblyant hvordan mønster du vil ha på gulvet, før du legger maskeringsteipen. Det er ofte dette som tar lengst tid, men det er så absolutt verdt det, forteller Thurmann-Hoelseth.

Malingen og sjablongene kan også brukes for å dekorere møbler, vegger og til og med taket, som gir en helt ny stil til rommet.

– Hvis du for eksempel skal lage ruter kan det ta litt tid å vente på at malingen tørker, siden du må teipe over ruter som først blir malt. Men det tar likevel ikke mer enn 8 timer, forklarer hun.

LES OGSÅ: Disse insektene vil du faktisk ha i huset

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer