Gresskar

Slik lager du din egen gresskarlykt

De er runde, gode på smak og kommer i alle farger og størrelser. La gresskarene pynte opp i mørketiden.

GRASSKAR: Butikkene bugner av gresskar nå i oktober. Bruk de som pynt i ukene fram mot halloween. Visste du at gresskar botanisk sett er et bær? Og dermed verdens største. FOTO: Skovdalnordic
GRASSKAR: Butikkene bugner av gresskar nå i oktober. Bruk de som pynt i ukene fram mot halloween. Visste du at gresskar botanisk sett er et bær? Og dermed verdens største. FOTO: Skovdalnordic Vis mer
Publisert

Stemningsfylt lykt

Det er en grunn til at gresskaret er den eldste dyrkede planten gjennom menneskelig jordbruk. Den er hardfør, motstandsdyktig mot skiftende vær, og kan tilberedes på mange måter.

Alt bortsett fra stilken er spiselig: skall, kjøtt, blader, frø og blomster. Spesielt kjøttet kan brukes på utallige måter. Det kan kokes, stekes, bakes, ristes, dampes og grilles. Kjøttets konsistens endres etter hvordan du velger å tilberede det, og på grunn av dette kan gresskar på mange måter minne om poteter.

Gresskar er ikke bare en populær matvare, den er også ideell som dekor når sommerblomstene har visnet hen. Finn din favoritt blant varianter i gult, oransje, grønt og grått, og la gresskarene pynte opp både inne og ute.

Start med å sette maskeringsteip rundt hele gresskaret, oppe og nede, så du har en rett linje å følge. Vi har brukt et gresskar av typen «Crown Prince». FOTO: Skovdalnordic
Start med å sette maskeringsteip rundt hele gresskaret, oppe og nede, så du har en rett linje å følge. Vi har brukt et gresskar av typen «Crown Prince». FOTO: Skovdalnordic Vis mer
Lag hull med et bor helt inn til midten av gresskaret. Bruk gjerne bor i forskjellige størrelser. Fortsett hele veien rundt i ditt ønskede mønster. FOTO: Skovdalnordic
Lag hull med et bor helt inn til midten av gresskaret. Bruk gjerne bor i forskjellige størrelser. Fortsett hele veien rundt i ditt ønskede mønster. FOTO: Skovdalnordic Vis mer
Skjær ut et mønster med kniv på toppen av gresskaret. Du kan eventuelt bruke en pepperkakeform, som du banker inn i gresskaret med en trebit. Bruk kniv og tang for å få ut fruktkjøttet. FOTO: Skovdalnordic
Skjær ut et mønster med kniv på toppen av gresskaret. Du kan eventuelt bruke en pepperkakeform, som du banker inn i gresskaret med en trebit. Bruk kniv og tang for å få ut fruktkjøttet. FOTO: Skovdalnordic Vis mer
Skjær til slutt ut et hull på det som blir baksiden av gresskarlykten. Ta ut resten av fruktkjøttet, slik at du får plass til et lys inni. Plasser lykten ute i høstmørket. FOTO: Skovdalnordic
Skjær til slutt ut et hull på det som blir baksiden av gresskarlykten. Ta ut resten av fruktkjøttet, slik at du får plass til et lys inni. Plasser lykten ute i høstmørket. FOTO: Skovdalnordic Vis mer

Hokkaido med mønster

«Grønn hokkaido» er et svært dekorativt gresskar, om man vil gå litt vekk fra det klassiske oransje. Inni har det skinnende gult fruktkjøtt. FOTO: Skovdalnordic
«Grønn hokkaido» er et svært dekorativt gresskar, om man vil gå litt vekk fra det klassiske oransje. Inni har det skinnende gult fruktkjøtt. FOTO: Skovdalnordic Vis mer
Ta en kniv eller en kjerneutstikker, og skrap vekk skallet der du vil at mønsteret skal være. Det går an å tegne opp linjene med tusj eller teip på forhånd. FOTO: Skovdalnordic
Ta en kniv eller en kjerneutstikker, og skrap vekk skallet der du vil at mønsteret skal være. Det går an å tegne opp linjene med tusj eller teip på forhånd. FOTO: Skovdalnordic Vis mer
Skrap en bølgete linje hele veien rundt, og dekorer med små sirkler og striper. Du trenger ikke å hule ut gresskaret. Det gule fruktkjøttet vil skape et vakkert mønster. FOTO: Skovdalnordic
Skrap en bølgete linje hele veien rundt, og dekorer med små sirkler og striper. Du trenger ikke å hule ut gresskaret. Det gule fruktkjøttet vil skape et vakkert mønster. FOTO: Skovdalnordic Vis mer

Lagre dem riktig

Gresskar vokser best om sommeren, og er klare til å høstes fra september. La dem bli på planten til skallet er blitt hardt, men sørg for å ta dem inn før frosten setter inn. Oppbevar dem på et lunt sted i en ukes tid. Når stilkene er tørre, kan du oppbevare gresskarene dine på et kjølig sted ved 10– 12 grader. For eksempel i en kjeller. La dem stå på et mykt underlag. Halm egner seg godt, men det kan også være et teppe.

Som med andre avlinger er det viktig å sjekke for råte regelmessig, og kaste bort det som eventuelt blir råttent. Gresskar kan dog holde seg utrolig lenge om de lagres riktig. Noen sorter holder seg mer enn seks måneder, så det er nok av vitaminer å få til vinteren.

Spagettigresskarets konsistens minner om spagetti når man river opp kjøttet med en gaffel. Finnes i kremefarget og grønt. FOTO: Skovdalnordic
Spagettigresskarets konsistens minner om spagetti når man river opp kjøttet med en gaffel. Finnes i kremefarget og grønt. FOTO: Skovdalnordic Vis mer
«Muscat de Provence» er et fransk kjempegresskar som kan brukes til både baking og matlaging. Søt i smaken. FOTO: Skovdalnordic
«Muscat de Provence» er et fransk kjempegresskar som kan brukes til både baking og matlaging. Søt i smaken. FOTO: Skovdalnordic Vis mer
De små pyntegresskarene er giftige, og kan ikke spises. FOTO: Skovdalnordic
De små pyntegresskarene er giftige, og kan ikke spises. FOTO: Skovdalnordic Vis mer

Hvorfor gresskar til halloween?

Hele kulturen rundt gresskarlyktene stammer fra Irland og Skottland. En gammel folkemyte om en hodeløs rytter som red med et gresskarhode under armen, spredde seg til «det nye landet», Amerika, da bosettingene fant sted. Siden den gang har Stingy Jack prydet USAs verandaer og gater, der barn kler seg ut som spøkelser og skjeletter mens de spør etter knask. Selve ordet «halloween» kommer fra All Hallow’s Eve, som faller på den 31. oktober. En kristen tradisjon der man feirer alle de hellige, og minnes de døde vi har mistet. På norsk er det også kalt allehelgensdag. All Hallow’s Eve er siden blitt slått sammen til halloween.

«Blue Hubbard» er hakket mer diskré enn andre gresskar, med sin matte, grå farge. Men den er like smakfull. FOTO: Skovdalnordic
«Blue Hubbard» er hakket mer diskré enn andre gresskar, med sin matte, grå farge. Men den er like smakfull. FOTO: Skovdalnordic Vis mer
«Rød Hokkaido» brukes til matlaging. Navnet stammer fra den japanske halvøya Hokkaido, der gresskarene er populære. FOTO: Skovdalnordic
«Rød Hokkaido» brukes til matlaging. Navnet stammer fra den japanske halvøya Hokkaido, der gresskarene er populære. FOTO: Skovdalnordic Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer