Kalkmaling

Slik maler du veggene med kalkfarger

Skal du pusse opp i høst, er det dette som gjelder!

ROSÉ: Svarte kontraster er et godt tips om du vil tone ned søte rosa. Det svarte maleriet er malt av Bente Helenesdatter Pettersen. Lite bord (Eero Saarien), fløyelssofa er fra loppis, teppe (moinredning.com).  Foto: Sara Svenningsrud
ROSÉ: Svarte kontraster er et godt tips om du vil tone ned søte rosa. Det svarte maleriet er malt av Bente Helenesdatter Pettersen. Lite bord (Eero Saarien), fløyelssofa er fra loppis, teppe (moinredning.com). Foto: Sara Svenningsrud Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KKLIVING.NO: - Det finnes ikke maken til varme og atmosfære som den kalkmaling gir, sier KK-stylist Marie Olsson Nylander. 

Hun har nettopp malt alle rommene i huset i Skåne i ulike kalkfarger, men har lenge elsket stilen.

Nå er det også mye enklere å bruke kalkmaling. 

LES OGSÅ: Lysholderne du lager selv

Ferdigblandet på boks

– Vårt første hus malte jeg og Bill med klassisk kalkfarge – hvitt skulle det være, forteller Nylander.

Slik maler du veggene med kalkfarger

– Akkurat som i kirkene. Det tok laaang tid, og ble ikke helt som vi tenkte oss det. Og så smittet fargen av om man kom borti veggen.

Så i neste hus valgte hun en annen type kalkfarge, også med hvitt som base, men med mer svartpigment i.

Kalkfarge er et naturprodukt som har vært brukt i tusenvis av år. Men i Skandinavia valgte man på 1960-tallet i stedet å utvikle akrylfarger, som var enklere og billigere å produsere.

Det ga ikke så mye estetikk og følelse som kalk, som altså kan være veldig upraktisk. Men å, så vakkert – og dessuten helt naturlig.

I Europa for øvrig videreutviklet man i stedet kalkfargene. I dag smitter ikke kalkfarge av. Du kan kjøpe den ferdigblandet på boks, og du kan om du vil kjøpe pigmentert kalkpulver og blande med vann hjemme selv.

Du stryker veggene to ganger, og ønsker du senere en blankere overflate, kan du bruke en etterbehandling som ikke synes, men som beskytter, råder Marie.

La deg inspirere av disse bildene:

LES OGSÅ: De 10 hotteste interiørtrendene i 2015

Harmonisk

Her er fargen Rosé brukt. Lyset som faller inn gjør at den samme fargen kan virke forskjellig fra rom til rom. Med farge på veggene blir været og lyset utenfor nærværende. Veggene og atmosfæren forandres avhengig av solen og himmelen. Kjenn etter den rolige og harmoniske følelsen det gir! 

ROSÉ: Svarte kontraster er et godt tips om du vil tone ned søte rosa. Det svarte maleriet er malt av Bente Helenesdatter Pettersen. Lite bord (Eero Saarien), fløyelssofa er fra loppis, teppe (moinredning.com).  Foto: Sara Svenningsrud
ROSÉ: Svarte kontraster er et godt tips om du vil tone ned søte rosa. Det svarte maleriet er malt av Bente Helenesdatter Pettersen. Lite bord (Eero Saarien), fløyelssofa er fra loppis, teppe (moinredning.com). Foto: Sara Svenningsrud Vis mer

Det skinner igjennom

Fargen Granit, en gråfarge som framhever farge som du ikke ser! Det trengs ikke så mye mer, annet enn noe blankt, om man vil.

Det hvite på en del av veggen er utsondringer fra teglsteinen. Veggen er tidligere reparert, og sånt kan man aldri dekke helt med kalkfarge. Det kan bli veldig fint, men man skal være oppmerksom på det. 

LES OGSÅ: Se hjemmet til «Vintagepiken»

GRANIT: Tips: Metall er nydelig mot kalkmaling, for å få inn en kontrast til alt det matte. Skapet er indisk vintage. Lampen og skålene fra butikenhoganas.com. Foto: Sara Svenningsrud
GRANIT: Tips: Metall er nydelig mot kalkmaling, for å få inn en kontrast til alt det matte. Skapet er indisk vintage. Lampen og skålene fra butikenhoganas.com. Foto: Sara Svenningsrud Vis mer

Jordfarget

Farger framhever møbler og interiørelementer på en annen måte enn hvitt. Mot hvitt kan for eksempel svart blir veldig hardt, og som oftest kreves noe annet for myke opp. Men ikke når du velger en farge! 

Kalkfargen er aldri skarp eller grell, men ser ut som jordfarge uansett om den er rosa eller turkis.

MYKT: Fargene fremhever interiøret på en måte så rommet blir mykt og behagelig.  Foto: Sara Svenningsrud
MYKT: Fargene fremhever interiøret på en måte så rommet blir mykt og behagelig. Foto: Sara Svenningsrud Vis mer

Rett på mursteinen 

Fargen Granit igjen, men her faller lyset annerledes. Underlaget er teglstein, som synes godt og gjør veggen enda mer levende. Tenk på at underlaget gjør mye for fargen. En slett vegg gir en jevnere overflate, en ujevn vegg et mer levende inntrykk.

LES OGSÅ: Nytt interiør til 300 kroner

GRANIT: Stolene er vintage og kjøpt på nettauksjonsstedet Lauritz.com. Foto: Sara Svenningsrud
GRANIT: Stolene er vintage og kjøpt på nettauksjonsstedet Lauritz.com. Foto: Sara Svenningsrud Vis mer

Skifter etter været

Fargen heter Palladio. Kan oppleves som både hvit, beige og melkefarget, avhengig av lyset og været utenfor. Denne fargen er veldig fin til svart og betong.

PALLADIO: Svart bord (moinredning.com), treskål (olssonjensen.com). Foto: Sara Svenningsrud
PALLADIO: Svart bord (moinredning.com), treskål (olssonjensen.com). Foto: Sara Svenningsrud Vis mer

Matt + blankt

Fargen er Oliv. Den virker slett ikke som oliven her, men er det i det rette lyset. Med så matte vegger som her, kan det være nødvendig å bryte med noe blankt, som speil, glass, gull og sølv. Ellers kan følelsen bli litt vel mye hytte – men det beror selvsagt helt på smak og sted.  

LES OGSÅ: Korktrenden er tilbake!

Oliv. Bryt gjerne opp med noe blankt, om du synes helheten blir for matt. Foto: Sara Svenningsrud
Oliv. Bryt gjerne opp med noe blankt, om du synes helheten blir for matt. Foto: Sara Svenningsrud Vis mer

Litt søreuropeisk

Også her er det malt i Oliv. Her er teglsteinsveggen blitt pusset for å få fram mykhet. Teglsteinen skinner litt igjennom uansett. Men resultatet blir mer landlig, med en slags søreuropeisk følelse. 

LANDLIG: Med fargen Oliv.  Foto: Sara Svenningsrud
LANDLIG: Med fargen Oliv. Foto: Sara Svenningsrud Vis mer

Hardfør

Jevn, pusset vegg malt med kalkfarge, men med en finish som gjør den mer hardfør og slett.

LES OGSÅ: Trendnyheter til hjemmet

TØFT: Kalkmaling med en røff finish. Foto: Sara Svenningsrud
TØFT: Kalkmaling med en røff finish. Foto: Sara Svenningsrud Vis mer

Varm farge

Vegger og tak i bildet under er malt med Marie Secco. Basen er brun, ikke grå som man kunne tro. Her er den blandet litt tykt og påmalt litt «slurvete» og rikelig.

Det trengs nesten ikke interiør, den varme atmosfæren finnes i rommet uansett tid på døgnet.

MARIE SECO: Her er farget malt på litt slurvete med vilje.  Foto: Sara Svenningsrud
MARIE SECO: Her er farget malt på litt slurvete med vilje. Foto: Sara Svenningsrud Vis mer

Røft

Her er det malt tykt på og «slurvete» for å få et levende inntrykk. Fargen er Marie Secco, men i et annet lys enn i rommet på forrige side.

LES OGSÅ: Sniktitt i Vanessa Rudfjords lekre Frogner-hjem

MARIE SECCO: Tips: Tenk gjenstander som skinner mot matt maling!Antikt marmorbord er fra Milano. Gullampe i taket (butikenhoganas. com), marmorlampe (sacrecoeur.dk), kubebord i metall (moinredning.com).   Foto: Sara Svenningsrud
MARIE SECCO: Tips: Tenk gjenstander som skinner mot matt maling!Antikt marmorbord er fra Milano. Gullampe i taket (butikenhoganas. com), marmorlampe (sacrecoeur.dk), kubebord i metall (moinredning.com). Foto: Sara Svenningsrud Vis mer

Trenden heter rosa!

Fargen Rosé er en trendfarge akkurat nå, men for mange av oss er rosa alltid riktig! Velger du rosa i et rom, blir det veldig effektfullt om du kjører rosa på møbler, småting, puter og så videre hele veien. I dette rommet er også fløyel en rød tråd.

ROSÉ: Kjør gjerne på med rosa interiør også! Rosa vintage fløyelsstoler fra lauritz.com. Foto: Sara Svenningsrud
ROSÉ: Kjør gjerne på med rosa interiør også! Rosa vintage fløyelsstoler fra lauritz.com. Foto: Sara Svenningsrud Vis mer

Herskapelig

Glatt, pusset vegg med fargen Mauve. Veggen er blitt etterbehandlet for å være mer motstandsdyktig mot skitt og fingermerker. Effektfullt og herskapelig med en malt, hvit ramme rett på veggen! 

LES OGSÅ: 9 kule ting du kan gjøre med planter

MAUVE: Gir et herskapelig uttrykk. Chesterfield-sofa og teppe fra Lauritz.com. Foto: Sara Svenningsrud
MAUVE: Gir et herskapelig uttrykk. Chesterfield-sofa og teppe fra Lauritz.com. Foto: Sara Svenningsrud Vis mer

Grånyanser

Grått på grått. Alltid fint! Det er en god ide å blande ulike nyanser av grått for å få fram varme og tekstur – som her. Fargen Granit på veggen.

GRANIT: Grått slår aldri feil. Tekstiler fra olssonjensen.com og butikenhoganas.com. Bord fra olssonjensen.com. Foto: Sara Svenningsrud
GRANIT: Grått slår aldri feil. Tekstiler fra olssonjensen.com og butikenhoganas.com. Bord fra olssonjensen.com. Foto: Sara Svenningsrud Vis mer

LES OGSÅ: Slik fikk de drømmehuset

Denne artikkelen er også publisert i KK 39.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer