Bolig & Interiør

Slik overlever du Ikea-turen

Femten gode råd og taktiske tips for hvordan du kommer deg helskinnet gjennom handleturen - med vett, forstand og familiefreden i god behold.

Publisert
Sist oppdatert


Parker pappa!


Historiene om at parforhold kan knake litt i kantene under et Ikea-besøk er mange. En kollega med frue møtte den mannlige halvdelen av et vennepar mellom reolene på Ikea-lageret. Etter en kjapp utveksling av trivialiteter, sier fruen: - Så, hvor er din bedre halvdel?

Svaret kom kort og kontant: - I bilen.

De fleste som har vært på Ikea en travel lørdag formiddag vet at det ikke er rom for å spørre om noe mer.

Overlevelsesguiden

Vi har samlet et knippe gode råd, teknikker, taktikker og strategier for hvordan du, og forholdet eller vennskapet, skal komme deg helskinnet gjennom en tur til den svenske møbelgiganten.

Hvilket råd som passer best for deg, er det opp til deg å vurdere. Her er det uansett mange smarte triks å velge mellom!

Spis først

Endeløse vandringer mellom kjøkkenløsninger og spisebord gjør ikke underverker for humøret om en allerede er sulten. Om du spiser før du drar hjemmefra, eller tar snarveien rett inn i restauranten for en porsjon kjøttbullar med brun saus, spiller mindre rolle. Irritasjonsterskelen heves uansett på full mage.

- Vi begynner alltid turen med en tur til Ikea-restauranten, sier Marte (41). Det er kanskje ikke gourmet-mat, men er du skeptisk, vil du nok bli overrasket over hvor god maten er. Ekte svensk husmannskost, med noen internasjonale innslag. Far foretrekker biff, mens jeg har lagt min elsk på falaffelen de akkurat har begynt med.

Taktikk: Spis underveis

For andre er nettopp plasseringen av Ikea-restauranten ved trappen mellom etasjene helt perfekt. Det øker også motivasjonen for å komme seg igjennom møbelavdelingen, før en tar fatt på ting-og-tang delen i underetasjen.

- Etter å ha vært igjennom kjøkken, spisestue, stue, inspirasjonsrom, soverom, sengeavdeling, hjemmekontor, bad og garderobe... er det å ta stilling til hvor mange poser med telys vi trenger det absolutt siste jeg har lyst til, sier Eivind (30).

- Etter en XXL porsjon med kjøttbullar, derimot, er jeg imidlertid mye mer medgjørlig, og klarer å engasjere meg i både telys, bilderammer, og diskusjonen om vi skal anskaffe oss nok en billig orkidé.

Snacks i vesken

En bolle, en liten sjokolade, en pakke kapteinskjeks eller en liten pose med vingummi. Det spiller ikke så stor rolle hva det er, men noen ganger kan det hjelpe med litt påfyll når temperaturen stiger proporsjonalt med at blodsukkeret faller.

- Min kjæreste blir veldig sint når hun er sulten. Men det er ikke alltid det passer, ikke minst rent tidsmessig, å legge inn et besøk i restauranten. Jeg sørger derfor alltid for å ha et eller annet i jakken som jeg kan gi henne underveis, sier Pål (32). - Det har reddet mange Ikea-turer, det.

Vann på flaske

Vann er også greit å ha med seg. Spesielt når den kjappe turen plutselig er inne i sin tredje time. Nå har Ikea en rekke vanndispensere rundt omkring i lokalet, men det hender dessverre litt for ofte at de er tomme for enten vann eller glass man kan drikke av.

- Det eneste jeg trenger på Ikea er en flaske vann. Det hender jeg fyller den opp underveis, eller forsyner meg av det vannet som er der, men jeg liker å alltid ha litt vann for hånden. Slik blir jeg ikke så trøtt, sliten - og irritabel, sier Ine (23).

PS: En flaske Imsdal koster 15 kroner i snackbaren nede, der en kan kjøpe billige pølser og frosne kjøttbullar en kan ta med hjem. Velger du brusautomaten, får du en flaske farris til 12 kroner.

Taktikk: Parker barna i lekerommet

Har du barn? Heldigvis har Ikea et lekerom. Så når poden er sukkerblid (etter eks antalll refill av brus i kafeen) kan du parkere han i barnepassavdelingen. En ekte vinn-vinn situasjon. Du får fred og ro til å handle, og lillemann får leke i ballrommet.

- Det er et uomtvistelig faktum at jeg må på Ikea med jevne mellomrom. Heldigvis er det ikke noe problem: Barna trygler meg om å dra på Ikea, før vi engang er halvveis i telys-posen eller trenger ny dokost, sier Kristina (36).

Unngå rushtiden

Stressnivået øker i takt med antall folk. Men når er det egentlig færrest andre kunder å forholde seg til? Innsiderne peker på timene før stengetid, dvs ni til elleve, og morgentimene. Lørdag formiddag er ofte kaotisk. Den aller beste tiden å gå på dersom du vil være alene er imidlertid midt på dagen. Da slipper du unna alle dem som har tatt fri et par timer fra jobb for å dra på Ikea, og dem som etterhvert har skjønt at de sene timer ikke er så travle.

- Jeg drar alltid til Ikea slik at jeg er der rett før ni, når den stenger, sier May (28). - Turen går rett i kafeen, og jeg setter meg ned i ro og mak med middag eller en kopp kaffe, mens jeg titter igjennom katalogen, og får laget meg en liten handleliste. - Når maten er spist, og kaffen er drukket opp, er det stort sett ganske tomt, og det er både enkelt å få hjelp, og køen i kassa går fort!

Ha en plan

Det hjelper å ha en plan for besøket. Skal du ha noe spesielt? Er det kjøkkenet som skal freshes opp? Eller vil du rett og slett bare en tur innom for å kikke litt? At din - og din handlepartners - plan for Ikea-turen sammenfaller, er ganske viktig for om denne taktikken skal virke.

- Det går alltid greit å dra på Ikea med mamma når vi skal det samme, sier Karianne (28). - Men de gangene jeg trenger å bruke en halvtime med kjøkkenplanleggeren, og hun helst bare vil saumfare kjøkkenredskaper og «billigkroken» blir det full kræsj. Løsningen er å ha klargjort besøkets formål før vi kommer frem.

Vær målrettet

Vær målrettet. Skal du ha en ny seng, ta på deg skylappene når du går gjennom de andre avdelingene. Slik får du konsentrert deg om det du har kommet for, og slipper å få vurderingsevnen distrahert av alle synsintrykkene som strømmer på. Skal du ha en seng til ditt 70-tallsinspirerte soverom, hjelper det lite å komme hjem med en prinsessedrøm i hvitmalt stål, bare fordi det så så pent ut i utstillingen.

- Jeg er veldig belastet med Ikea-syken. Den eneste gangen jeg kan huske at jeg har gjennomført et Ikea-besøk med litt hell, er den gangen jeg gikk rett inn, kjøpte akkurat det jeg kom for, og dro igjen, sier Elisabeth (40).

Taktikk: Lat som om dere drar alene

Dra sammen. Men splitt opp når dere kommer frem. Slik kan dere gjøre Ikea på hver deres måte, og så, til slutt møtes for å diskutere hva dere skal ta med hjem.

Christian (26) og kjæresten skulle flytte sammen. Etter tur nummer tre på Ikea i løpet av to uker, var begge to på god vei til å revurdere hele samboerskapet. Nøkkelen til det hele ble å dra på Ikea sammen, men dele seg opp idet de kom inn i møbelbutikken.

- Vi bestemte oss rett og slett for å skille lag hver gang vi går inn døren på Ikea. Så avtaler vi å møtes i kafeen etter en viss tid, med hver vår innkjøpsliste og handlevogn. Når vi så går igjennom tingene sammen i ro og mak, går det mye bedre

Taktikk: Dra alene

Denne virker kanskje aller best. Drar du alene, er det minst sjanse for at du vil bli irritert på noen. Men skal du handle for flere enn deg selv, er det viktig at dere har en viss enighet om hva som skal handles, og kanskje, ikke minst, de økonomiske rammene.

- Mitt beste tips er: La dama dra alene, sier Tom (34). - Gi henne kortet, og ikke legg deg opp i hva hun har kjøpt.

Dette rådet funker selvfølgelig best om dere har noenlunde lik smak, og du klarer å la være krangle på fargen/størrelsen på og omfanget av innkjøpet når hun kommer tilbake. Et alternativ er også å bytte på å dra.

Taktikk: Bytt

IKEAs retur-policy, som gjør at du kan bytte varer du ikke vil ha, gjør den ovennenvte strategien enda enklere. Blir det, av en eller annen grunn, full uenighet om et innkjøp kan det returneres. Returnerer du varen innen en viss tid, og har med deg kvitteringen får du pengene tilbake, men alt kan returneres mot en tilgodeseddel, selv et år senere, og uten kvittering.

- Jeg er på Ikea minst en gang i måneden, og jeg har nesten alltid med meg noe tilbake, sier Camilla (27). - Slik slipper jeg å bruke lang tid på å veie for og imot hvert eneste innkjøp, og turen går mye kjappere. En bonus er også at det virker som om alle turene blir litt billigere, siden jeg stort sett får slått av et par hundre kroner i kassen for de varene jeg har returnert.

Kjøp på postordre

Mens Ikea-turen er månedens høydepunkt for noen, er det et onde, på lik linje med et tannlegebesøk, for andre. Heldigvis må du ikke nødvendigvis dra dit.

- Vet du hva du vil ha - hvorfor bruke tre timer på Ikea og handle mye du kanskje egentlig ikke trenger, når du kan sitte hjemme, bla i katalogen, og bestille den nye sofaen på telefon?, sier Anders (53). - Levert på døren blir den og, så slipper du å bære, og styre med takgrind på bilen.

Kaffe i køen

Du har kommet deg helskinnet gjennom det meste. Alle de flate pakkene ligger i vognen. Men det er ennå en halvtime til du kan forlate lokalet. Kassakøene er lange, og alle foran deg i køen har fullastede vogner. Med en pølse, eller en kopp kaffe, i hånden blir ventetiden litt kortere. Ihvertfall føles det gjerne slik. Den som går for å kjøpe kaffen får også litt atspredelse i køståingen.

- Er det lange køer, sørger jeg alltid for å kjøpe en kopp kaffe. Om jeg er alene spør jeg de som står foran eller bak om de har lyst på en kopp kaffe og, mot at de passer på vognen (og plassen) min, sier Elisabeth (28). - En kopp kaffe til fem kroner til dem som gjør det, er er helt overkommelig pris!

Velg riktig kø

Havner du alltid i den køen som tar lengst tid? Lær deg å plukke din kø med omhu. En kan selvsagt ikke forsikre seg mot uforutsette problemer, men, om det er mulig å se, bør du velge den køen der det ser ut som om kundene har færrest antall varer. Store varer betyr ikke nødvendigvis mange, så en full handlekurv kan gå kjapt, om det kun er et par store lamper. En kurv full av dill-dall og accessoirer, derimot, kan ta nesten et kvarter å komme seg igjennom.

- Jeg ser alltid på dem som står foran meg i køen, og stiller meg alltid opp der der ser ut som om antallvarer er færrest, selv om handlevognen er full, sier Stine (37). - Når jeg har kommet meg til kassen er jeg mentalt forberedt på å dra hjem. Det å sørge for at køtiden blir kortest mulig hjelper absolutt på humøret.

Sesongavhengig Taktikk: Parker pappa

Under forrige runde med fotball-VM lanserte Ikea pappa-parkering. Alle VM-kampene ble vist på storskjerm i et dertil egnet rom.

- Genialt, sier Fredrik (37). - Innfører de dette fast, vil jeg være mye mer positivt innstilt til å dra på Ikea, og gjerne oftere. Jeg kan se en fotballkamp, kort vei til billige hotdogs, og samtidig er jeg innenfor rekkevidde, slik at hun kan spørre meg om råd, men jeg slipper den endeløse vandringen mellom møblene.

Smil

Det søteste og enkleste tipset fikk vi av vår eminente fotograf, som kan røpe at han aldri har hatt noe problemer med Ikea.

- Slapp av. Pust rolig. Smil. Smiler du, blir de rundt deg også blide.

Hvem vet? Det enkle er ofte det beste. Hvilken metode som passer best for deg, er det opp til deg å finne ut. Kanskje har du noen helt andre (og mye bedre) måter å komme deg helskinnet hjem fra Ikea? Skriv gjerne inn i debatten under og del med andre lesere.(Artikkelen er levert av DinSide.no)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer