Bolig & Interiør

Slik planter du løk

Det er ikke noe hokus pokus å plante løk. Det viktigste er at du får dem i jorda god tid før frosten setter inn.

Planlegg litt nå, så får du en blomstrende tid til våren.
Planlegg litt nå, så får du en blomstrende tid til våren. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når?

Start nå! Perioden September til november er tiden for å plante vårblomstrende løk.

Hvor?

Løk er takknemlig å plante, og vil blomstre nesten uansett hvor i hagen du plasserer dem. Du kan også plante løk i potter og kar. Det gjør det lettere å plassere dem ut når våren kommer.


Les også!
Venter på våren - se bildene!Hvordan?

  • Frisk løk skal være tørr og fast, sjekk at løken virker spretten når du kjøper den.

  • Få løken i jorda så fort du kan etter du har vært på hagesenteret. Sørg for at de ligger tørt og kjølig hvis du må vente litt med plantingen.

  • Planter du i potter, er det lurt å legge leca-kuler i bunnen. Slik sørger du for god drenering og lufting, og du unngår at løken råtner.

  • Skal du sette løken rett i blomsterbedet, er det fint om jorda er luftig og blandet med litt sand.

  • Hvor dypt du skal plante løken står anvist på pakken. En generell regel er at løk skal plantes cirka 2 til 2,5 ganger dypere enn høyden på løken.

  • De fleste løk trives i sol og tåler godt tørr og næringsfattig jord. Det er altså ikke nødvendig å tilføre ekstra næring. Litt benmel når du planter holder fint.

  • Ønsker du å få et tett felt med blomstrende løk fra første sesong, kan du gjerne plante løken tettere enn anvist på pakken. Du kan alltids dele og flytte rundt på løken hvis de blir stående for tett.

  • Det finnes både opp og ned på løk, og generelt er det best å sørge for at den kommer rett vei i jorda. Det som skjer om løken skulle havne opp ned, er stort sett bare at den får en noe forsinket blomstring.

  • Vann godt etter planting. Planter du sent på høsten bør du samtidig dekke til jorda med løv og kvister. Dette beskytter mot kulde og gir løken bedre vilkår for å trives. Når du planter i potter er dette spesielt viktig fordi temperatursvingningene her blir større.

Hva

Det finnes både ett- og flerårige løker, og de er enkle å få til under norske forhold. Her er et utvalg av vårblomstrende løk som du kan putte i jorda nå.


Tips


Planter du løken på en solfylt flekk, blir blomstringen rask og intens. Setter du dem der det er halvskygge, vil løkene blomstre saktere og vare lenger.

Flere av årets løk kan du spare til neste år. Beskjær dem når de er avblomstret og visnet, ta løken opp fra jorda og oppbevar dem tørt og kjølig til neste sesong.Kilder: Hageglede.com, Hushjemhage.no, Plantasjen.no, Bogront.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer