interiør:

Slik pynter Christine sitt 100 år gamle rekkehus

- For meg betyr jul store mengder stearinlys, friske blomster, personlig pynt og dufter som skaper den helt riktige stemningen.

FOTO: Lene Samsø
FOTO: Lene Samsø Vis mer
Publisert

Den første helgen i desember er alltid helt spesiell for Christine Schwarzer og hennes familie. For det er nemlig da alle eskene med julesaker blir funnet fram og forberedelsene til høytiden for alvor begynner. Huset blir pyntet fra kjeller til loft, og hele måneden blir brukt til å bake, pakke inn presanger og kose seg.

– Jeg elsker det stemningsskiftet det gir å pynte til jul. Det lyser opp hjemmet og fyller det med glede og forventning. Jeg prøver å skape stemning med for eksempel materialer fra hagen, levende lys og lyslenker. Og da blir det en helt fantastisk atmosfære her, sier Christine.

– Det må helst være en koselig tradisjon eller et fint minne bak de tingene vi omgir oss med, sier Christine Schwarzer.
– Det må helst være en koselig tradisjon eller et fint minne bak de tingene vi omgir oss med, sier Christine Schwarzer. Vis mer
Hjemme hos familien er juletreet fylt med personlighet i form av pappmasjekuler fra Vietnam, flaggranker og hjemmelaget pynt.
Hjemme hos familien er juletreet fylt med personlighet i form av pappmasjekuler fra Vietnam, flaggranker og hjemmelaget pynt. Vis mer

Huset er et nesten 100 år gammelt engelsk-inspirert rekkehus av den romslige typen. Med gul murstein utvendig, småsprossede vinduer og den røde inngangs­døren oser huset av nostalgi, og særlig i julen gløder det av stemning.

– Jeg liker jo at det av og til skjer noen forandringer i hjemmet vårt. Det morsomme med julen er jo nettopp at man kan gi full gass på alle fronter. Derfor bruker vi masse lys, personlig pynt og friske blomster som en forsterkning av den stemningen vi har i utgangspunktet, sier hun.

Paret har prøvd å bevare flest mulig av de originale detaljene i det gamle mursteinshuset.
Paret har prøvd å bevare flest mulig av de originale detaljene i det gamle mursteinshuset. Vis mer
Også ute passer Christine på å pynte til jul, som her med et kubbelys i en lykt, noen greiner og en julestjerne.
Også ute passer Christine på å pynte til jul, som her med et kubbelys i en lykt, noen greiner og en julestjerne. Vis mer

Da familien overtok huset, sto det akkurat slik som det gjorde da det var ferdigbygd i 1924. Det var en oppvarmingskjele i kjelleren, og den gamle vedovnen sto fortsatt på kjøkkenet. Det krevde en omfattende oppussing før huset kunne fungere for en moderne familie, men håndverkerne gjorde arbeidet med nennsom hånd for å beholde det som kunne bevares.

– Vi har så langt råd er prøvd å ta vare på husets originale detaljer. Der vi har gjort endringer, har vi gjort det med respekt for den opprinnelige arkitekturen og ideen som lå bak den, sier Christine.

Julebordet har ingen duk, for å holde det helt enkelt. Midt på bordet har Christine plassert et rundt adventslys og en krans hun selv har bundet av tørkede greiner fra hagen.
Julebordet har ingen duk, for å holde det helt enkelt. Midt på bordet har Christine plassert et rundt adventslys og en krans hun selv har bundet av tørkede greiner fra hagen. Vis mer
For Christine handler julen særlig om dufter, smaker og stearinlys. Derfor står det alltid duftende bakst, nøtter og snacks framme i desember. Dekorativt er det også.
For Christine handler julen særlig om dufter, smaker og stearinlys. Derfor står det alltid duftende bakst, nøtter og snacks framme i desember. Dekorativt er det også. Vis mer

I dag danner det ferdig oppussede huset rammen for familiens jul, der det er Christine og hennes datter som står for alt det kreative. Husets øverste etasje, loftet, kaller de artilleriet. Det er viet deres kreative sysler, så her står både symaskiner, staffelier og tegnesaker framme. Det er også her de knyter kranser, spraymaler kongler, klipper og lager årets juledekorasjoner.

– Jeg er svært glad i julen. Det er en koselig tradisjon. Jeg har samlet på julepynt siden jeg flyttet hjemmefra, og jeg kjøper eller lager gjerne litt hvert år. Jeg har ingen spesielle regler – bortsett fra at jeg ikke liker nisser og de sølvkulene som henger på kjøpesentrene. Det må helst være en koselig tradisjon eller et fint minne bak de tingene vi omgir oss med, sier Christine.

Lampen over spisebordet har små klips på enden av hver stålarm, og til jul pynter Christine den med origamipynt.
Lampen over spisebordet har små klips på enden av hver stålarm, og til jul pynter Christine den med origamipynt. Vis mer
Under de skrå veggene i andre etasje ligger familiens soverom. Tapetet her heter «Ava Dark Blue» og er fra Sandberg Wallpaper. Det tilfører en feminin dramatikk til rommet. Skapet har de arvet.
Under de skrå veggene i andre etasje ligger familiens soverom. Tapetet her heter «Ava Dark Blue» og er fra Sandberg Wallpaper. Det tilfører en feminin dramatikk til rommet. Skapet har de arvet. Vis mer
I gangen snor trappen seg opp til andre etasje. Her har Christine skapt julestemning med telys på hvert trinn og en liten dekorasjon på en stol.
I gangen snor trappen seg opp til andre etasje. Her har Christine skapt julestemning med telys på hvert trinn og en liten dekorasjon på en stol. Vis mer
Til både hverdag og høytider blander Christine ny og gammel pynt. Det skaper en uhøytidelig stemning.
Til både hverdag og høytider blander Christine ny og gammel pynt. Det skaper en uhøytidelig stemning. Vis mer

Få stilen

Skandinavisk design, natur­elementer og glade farger i skjønn og feststemt forening!

«Ava»-tapet (kr 1195 pr. rull, Sandberg).
«Ava»-tapet (kr 1195 pr. rull, Sandberg). Vis mer
«Lucia» lysestake (kr 400, Bjørn Wiinblad).
«Lucia» lysestake (kr 400, Bjørn Wiinblad). Vis mer
Berberteppe i ull (250 x 350 cm, kr 14 890, HK Living).
Berberteppe i ull (250 x 350 cm, kr 14 890, HK Living). Vis mer
Poul Kjærholms lenestol «PK22» (kr 51 905, Fritz Hansen).
Poul Kjærholms lenestol «PK22» (kr 51 905, Fritz Hansen). Vis mer
Adventsstake i stearin (kr 445, Broste Copenhagen).
Adventsstake i stearin (kr 445, Broste Copenhagen). Vis mer
Linduk (kr 1395, Lovely Linen).
Linduk (kr 1395, Lovely Linen). Vis mer
Lyslykt i glass og messing (kr 330, Ib Laursen).
Lyslykt i glass og messing (kr 330, Ib Laursen). Vis mer
Klassikeren «Y-stolen» i helsvart utførelse (kr 8840, Carl Hansen & Søn).
Klassikeren «Y-stolen» i helsvart utførelse (kr 8840, Carl Hansen & Søn). Vis mer
Krans i tre (kr 750, Bloomingville).
Krans i tre (kr 750, Bloomingville). Vis mer
Julekuler i pappmasjé (kr 80, Madam Stoltz).
Julekuler i pappmasjé (kr 80, Madam Stoltz). Vis mer
«AJ» vegglampe (kr 8875, Louis Poulsen).
«AJ» vegglampe (kr 8875, Louis Poulsen). Vis mer

Av: Mai Eckhoff Morseth

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer