Interiør:

Slik skapte Daniela og Magnus drømmehjemmet

Stikkord: dempede fargepaletter og smarte løsninger.

INTERIØR:– Jeg har alltid vært uredd når det gjelder å prøve nye ting i mine hjem. FOTO: Cecilia Möller-Kirchsteiger
INTERIØR:– Jeg har alltid vært uredd når det gjelder å prøve nye ting i mine hjem. FOTO: Cecilia Möller-Kirchsteiger Vis mer
Publisert

Daniela har alltid elsket funksjonalisme med sitt enkle, men ­sjenerøse uttrykk. Likevel var det ingen umiddelbar wow-følelse da Daniela og Magnus først trådte inn i leiligheten på Östermalm. ­Leiligheten var blitt renovert på 80-tallet med tidstypiske laminatgulv og et veldig upersonlig kjøkken, materialvalg som ikke harmoniserte med husets sjel.

– Men ingrediensene til et trivelig hjem fantes likevel andre steder her, forteller Daniela. Vi likte takhøyden på 2,70 meter, fiskebeinsparketten i stuen og kolmårdsmarmoren i gangen. Dette er det siste huset i enden av gaten, så det er en balkong med utsikt over havet og småbåthavnen, noe som er magisk!

Daniela og datteren Faye trives i den koselige leiligheten på Östermalm i Stockholm.
Daniela og datteren Faye trives i den koselige leiligheten på Östermalm i Stockholm. Vis mer
Veggene i stuen er malt i fargen «NCS 4200-Y», en mørk gråtone med litt gult i, som gir en varm og koselig følelse og harmonerer pent med det vakre fiskebeinsmønstrete gulvet, som er originalt fra da huset ble bygget i 1939. Sofaen «Nockeby» er fra Ikea. Sofabordet og maleriet har Daniela laget selv. Vegglampen «Lampe Gras 214» er fra DCW éditions.
Veggene i stuen er malt i fargen «NCS 4200-Y», en mørk gråtone med litt gult i, som gir en varm og koselig følelse og harmonerer pent med det vakre fiskebeinsmønstrete gulvet, som er originalt fra da huset ble bygget i 1939. Sofaen «Nockeby» er fra Ikea. Sofabordet og maleriet har Daniela laget selv. Vegglampen «Lampe Gras 214» er fra DCW éditions. Vis mer

Daniela og Magnus kjøpte leiligheten i 2015, og de ventet med renoveringsplanene til etter at de hadde flyttet inn. De ville ikke gjøre noe forhastet, men bestemte seg for først å finne ut av hvordan de ville ha det i sitt nye hjem.

– Det var logisk å begynne med soverommet, slik at vi fikk et fredfullt sted å sove, sier Daniela.

– Der rev vi opp laminatgulvet og linoleumsgulvet under og polerte betongen, som deretter fikk et nytt tynt lag med flytende betong. Vi malte vegger og tak og ­byttet gulvlister til noe mer tidsriktig for funksjonalismen.

Da kjøkkenet ble renovert, åpnet Daniela og Magnus opp mellom kjøkkenet og stuen. Spiseplassen ble plassert i stuen foran de store vinduene med en herlig utsikt. Det er en kontrast til det mørkere fargevalget på veggene, og det gir en varm atmosfære. Kjøkkenbordet er fra HAY, og stolene er vintagefunn.
Da kjøkkenet ble renovert, åpnet Daniela og Magnus opp mellom kjøkkenet og stuen. Spiseplassen ble plassert i stuen foran de store vinduene med en herlig utsikt. Det er en kontrast til det mørkere fargevalget på veggene, og det gir en varm atmosfære. Kjøkkenbordet er fra HAY, og stolene er vintagefunn. Vis mer
Plakaten er fra Poul Kjærholms utstilling på Louisiana i Danmark. Lampe fra Ikea PS. Ape og fugl fra Kay Bojesen.
Plakaten er fra Poul Kjærholms utstilling på Louisiana i Danmark. Lampe fra Ikea PS. Ape og fugl fra Kay Bojesen. Vis mer

Da det var på tide å pusse opp stuen, vurderte de først å slipe og behandle eikeparketten, men ombestemte seg da Daniela fikk vondt i magen av tanken på å fjerne historien som satt i skavankene. Den rustikke og autentiske følelsen kan ikke gjenskapes når den først er slipt bort.

– Selv om parketten var veldig slitt, har den en spesiell karakter med den patinaen som et nesten 100 år gammelt gulv får. Jeg er ikke så glad i hvitlaserte flater, og jeg har sett så mange fine fiskebeinsgulv som mister sin ­karakter når de behandles for hardt.

I vinduskarmen står lampen «Panthella» fra Louis Poulsen og en vakker vase fra Cooee.
I vinduskarmen står lampen «Panthella» fra Louis Poulsen og en vakker vase fra Cooee. Vis mer
Kjøkkenlampene fra Ikea gir en industriell touch til rommet.
Kjøkkenlampene fra Ikea gir en industriell touch til rommet. Vis mer

Ett år senere var det tid for å gi 80-tallskjøkkenet et løft. Daniela tegnet minst fem forskjellige alternativer, før hun landet på hvordan det skulle se ut. Under oppussingen ble en vegg forlenget for å få plass til alle høyskapene på samme side, samtidig som det ble åpnet opp mot stuen helt opp til taket.

– Jeg husker at hvite kjøkken fremdeles var det vanligste, men det begynte å skje endringer, og man begynte å se mer dempede farger på frontene, sier Daniela og fortsetter:

– Jeg har alltid vært uredd når det gjelder å prøve nye ting i mine hjem, så i stedet for hvitt valgte jeg svart. Min mann trodde vi hadde bestilt et hvitt kjøkken helt til leveransen kom, og han var skeptisk helt til det var ferdig. Deretter var han nok mer begeistret enn meg for sluttresultatet.

Noen ferske fiken og en sitron er dandert som et aldri så lite stilleben på kjøkkenet.
Noen ferske fiken og en sitron er dandert som et aldri så lite stilleben på kjøkkenet. Vis mer
Den svarte kjøkkeninnredningen fra Ikea gir romfølelse til kjøkkenet og var et naturlig valg for Daniela, som ikke nøler med fargevalg i innredningen. Frontene, «Kungsbacka» med en matt, svart overflate, er også et miljøvennlig valg da de er laget av 90 prosent resirkulert materiale. Veggene er malt med fargen «Letthet» fra Jotun.
Den svarte kjøkkeninnredningen fra Ikea gir romfølelse til kjøkkenet og var et naturlig valg for Daniela, som ikke nøler med fargevalg i innredningen. Frontene, «Kungsbacka» med en matt, svart overflate, er også et miljøvennlig valg da de er laget av 90 prosent resirkulert materiale. Veggene er malt med fargen «Letthet» fra Jotun. Vis mer

Daniela var også veldig fornøyd med det svarte kjøkkenet, men hun hadde jo allerede hatt en klar visjon som hun ikke tvilte et sekund på, selv om resultatet kanskje ble enda bedre enn hun hadde forestilt seg.

– Det er veldig utfordrende å gjøre en så stor renovering i en liten leilighet når man samtidig bor der. Men det var nødvendig, fordi det hele tiden oppsto problemer som måtte løses på stedet med håndverkerne vi hadde leid. Siden jeg hadde tegnet kjøkkenet selv og hadde alle målene i hodet, var jeg konstant involvert. Vi har også gjort noen spesialtilpasninger, som sprutbeskyttelsen og den åpne hyllen, og håndtakene er lakkert av en venn som lakkerte Koenigsegg.

Gangen har åpen oppbevaring, noe som gir en romslig følelse, samtidig som rommet åpner seg mot stuen. Hyllen «Omar» er fra Ikea.
Gangen har åpen oppbevaring, noe som gir en romslig følelse, samtidig som rommet åpner seg mot stuen. Hyllen «Omar» er fra Ikea. Vis mer

I tillegg til kjøkkenet har Daniela og Magnus gjort det meste av oppussingen selv, med hjelp fra familien som har bidratt med maling og bygging. Det har vært et tidkrevende arbeid på kvelder og i helger, som samtidig har gitt dem muligheten til å innrede etter sine egne ideer, som da ­Daniela skulle male taket på soverommet.

– Jeg liker virkelig det grønne taket på soverommet! Noen var skeptiske til det, men jeg er veldig fornøyd med hvor dempet det føles, og at vi unngår den harde kontrasten et hvitt tak gir.

Danielas sans for farge og form blir tydelig når hun snakker om fargevalgene i leiligheten, der hver nyanse er nøye valgt ut i NCS-skalaen. Dette har imidlertid ikke alltid vært enkelt når det har vært på tide å kjøpe maling.

– Når vi likevel har vært på byggevarebutikken, har vi bedt dem blande maling etter den angitte NCS-koden. Men vi har hatt uflaks og fått feil farge flere ganger. En gang da vi skulle male soverommet antrasittgrått, ble ­fargen vi fikk, svart. Vi trodde det skulle lysne noe når det tørket, så vi kjørte på. Resultatet ble at vi hadde et svart soverom i tre år! Siden jeg ikke er redd for mye ­farge, var det ikke verdens undergang, men nå har jeg lært at det er bedre å gå til en spesialforretning der de virkelig kan farge. Der informerer de deg hvis de ikke kan blande akkurat den NCS-koden du vil ha i sitt fargesystem.

Terrakottafargen tas også opp i blomstene som står på nattbordet.
Terrakottafargen tas også opp i blomstene som står på nattbordet. Vis mer

Detaljene i hjemmet vitner om at Daniela har en forkjærlighet for dempede farger, ekte materialer og ­enkel design. En stil som heller mot industriell urbanisme og som framhever funksjonalismen på en vakker måte.

– Jeg elsker å komme hjem og synes vi har klart å oppnå en fin balanse i et hjem som det er ­enkelt å ønske gjester velkommen i. En følelse som får det til å kjennes bra i magen, og som får skuldrene til å senke seg når man går over dørstokken. Belysning er også veldig viktig for meg. Noen bruker penger på vesker, jeg bruker ­gjerne penger på lamper!

Soverommet har Daniela innredet med en dempet grønn farge, «NCS S6500-G40Y», og aksentfargen terrakotta, som gjentar seg i tekstiler, malerier og lysestaker. Sengetøyet er fra Mille Notti, terrakottafargede puter fra H&M Home, dekorativ pute fra Granit, og sengeteppe fra Himla. Daniela har selv laget maleriet over sengen. Gulvlampen «AJ» er fra Louis Poulsen. Knaggrekken er fra H&M Home. Taklampen er fra Hay.
Soverommet har Daniela innredet med en dempet grønn farge, «NCS S6500-G40Y», og aksentfargen terrakotta, som gjentar seg i tekstiler, malerier og lysestaker. Sengetøyet er fra Mille Notti, terrakottafargede puter fra H&M Home, dekorativ pute fra Granit, og sengeteppe fra Himla. Daniela har selv laget maleriet over sengen. Gulvlampen «AJ» er fra Louis Poulsen. Knaggrekken er fra H&M Home. Taklampen er fra Hay. Vis mer

Få stilen

La veggfargene definere hjemmet ditt, og velg klassiske og lyse farger på møbler og interiør.

Vegglampe (kr 1200, Ellos Home).
Vegglampe (kr 1200, Ellos Home). Vis mer
Fransk poster med fargerikt trykk (kr 250, Malerifabrikken).
Fransk poster med fargerikt trykk (kr 250, Malerifabrikken). Vis mer
Kommode med svarte bein (kr 8000, Tenzo).
Kommode med svarte bein (kr 8000, Tenzo). Vis mer
Vitrineskap (kr 1500, IKEA).
Vitrineskap (kr 1500, IKEA). Vis mer
Minimalistisk spisestuestol i mørkt tre (kr 3995, Audo).
Minimalistisk spisestuestol i mørkt tre (kr 3995, Audo). Vis mer
Lysestake (kr 250, Blomingville).
Lysestake (kr 250, Blomingville). Vis mer
Skulpturell bordlampe (kr 4500, Ferm Living).
Skulpturell bordlampe (kr 4500, Ferm Living). Vis mer
Putetrekk (kr 350, Ellos Home).
Putetrekk (kr 350, Ellos Home). Vis mer
Rundt spisebord (kr 6295, House Doctor).
Rundt spisebord (kr 6295, House Doctor). Vis mer
Marmorbord (kr 4800, Ellos).
Marmorbord (kr 4800, Ellos). Vis mer
Sofa (kr 16 000, Sofacompany).
Sofa (kr 16 000, Sofacompany). Vis mer
Grønn kommode (kr 1500, H&M Home).
Grønn kommode (kr 1500, H&M Home). Vis mer

Av: Jeanette Hoff

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer