IKKE BEGRENS DEG SELV: Ved å ta flere farger inn i hjemmet vil du skape mer "dybde" og personlighet i hjemmet, forteller Dagny Thurmann-Hoelseth, som er kreativ leder i Fargerike Norge. Foto: All Over Press
IKKE BEGRENS DEG SELV: Ved å ta flere farger inn i hjemmet vil du skape mer "dybde" og personlighet i hjemmet, forteller Dagny Thurmann-Hoelseth, som er kreativ leder i Fargerike Norge. Foto: All Over Press Vis mer

Farger

Slik tar du fargene inn i hjemmet

Fargekartet bør helst inneholde mellom 5-7 forskjellige nyanser.

Publisert
Etter en lang periode med minimalisme, hvite og nøytrale farger, ser det endelig ut til at fargene er på vei tilbake inn i hjemmet.

Og friske farger kan komme spesielt godt med nå som høst- og vintermørket kommer for fullt og leiligheten eller huset kan føles litt ekstra grått og trist.

Men hvor skal du egentlig begynne når du vil gi stuen eller soverommet en fargerik makeover?

Og hvor mange farger bør du egentlig starte med?

LES OGSÅ: Nå gjør Ikea som Jenny Skavlan

GRØNT, GRØNT OG GRØNT: Under lanseringen av den nye suiten på grand var det grønt som var i fokus. Denne høsten ser det ut til at flere vil ta fargene inn i hjemmet, og Dagny Thurmann-Hoelseth, som er kreativ leder i fargerike, kan fortelle at muligheten er uendelige. Foto: Per Ervland
GRØNT, GRØNT OG GRØNT: Under lanseringen av den nye suiten på grand var det grønt som var i fokus. Denne høsten ser det ut til at flere vil ta fargene inn i hjemmet, og Dagny Thurmann-Hoelseth, som er kreativ leder i fargerike, kan fortelle at muligheten er uendelige. Foto: Per Ervland Vis mer
PRØV DEG FREM MED FORSKJELLIGE FARGER: Dagny Thurmann-Hoelseth kan fortelle at det finnes utallige fine kombinasjoner som alle gir et forskjellig uttrykk. Foto: Per Ervland
PRØV DEG FREM MED FORSKJELLIGE FARGER: Dagny Thurmann-Hoelseth kan fortelle at det finnes utallige fine kombinasjoner som alle gir et forskjellig uttrykk. Foto: Per Ervland Vis mer

Uendelige kombinasjoner du kan leke deg med

For noen uker siden hadde Grand Hotel i Oslo - i et samarbeid med Fargerike, innvielse av sin nye junior suite, som var innredet i «årets farge 2012» - nemlig grønt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)Men grønt er ikke den eneste fargen som gjelder denne høsten, og det er uendelig mange kombinasjoner du kan leke deg med.

– En generell forandring denne sesongen er at det er fargene som gjelder. Det er en del støvete og uklare farger, men også de klare og knalle, forteller Dagny Thurmann-Hoelseth, som er kreativ leder i Fargerike Norge.

Ved siden av årets farge, kan hun fortelle at det er mye av fargene burgunder, lilla, militær, krystall (en lysere militær-nyanse) brunt, beige, grått og asfalt-grå som går igjen.

Og hun understreker at disse fargene gjerne må kombineres sammen.

– Når du skal velge farger vil jeg anbefale at du velger noe personlig, og leker deg litt. Kombinasjonene er uendelige. For eksempel vil burgunder med rosa være mer moderne og lekent, mens burgunder og flaskegrønt vil gi et mer klassisk uttrykk, sier Thurmann-Hoelseth.

(Artikkelen fortsetter under bildet)LES OGSÅ: Insektene du faktisk vil ha i hjemmet ditt

BRUK KONTRASTER: Selv om fargene brytet med resten av interiøret vil det bidra til å fremheve hovedfargene i rommet.  Foto: Per Ervland
BRUK KONTRASTER: Selv om fargene brytet med resten av interiøret vil det bidra til å fremheve hovedfargene i rommet. Foto: Per Ervland Vis mer

Slik finner du de rette fargene

Når du skal innrede med farger anbefaler Thurmann-Hoelseth at du starter med 1-2 hovedfarger, som du naturligvis liker ekstra godt.

– Deretter finner du to til fire aksentfarger som skal fremheve hovedfargene. Men de trenger ikke ha samme fargestyrke eller nyanse av den grunn, forteller hun.

Hvis du vil kan du også finne kontrastfarger til hovedfargene, som vil bidra til å fremheve fargene ytterligere. Effekten kan du blant annet se på sofaene i junior suiten på Grand, der det er brukt rosa puter for å fremheve det grønne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)Forvirret? Fortvil ikke. Det er alltid muligheter for å få hjelp hvis du syns det blir vanskelig.

– Hvis du er usikker kan du få hjelp hos en fargehandler. Da bør du be om hjelp til å finne mellom 5-7 farger på veggene, møblene og interiøret ellers.

LES OGSÅ: Gjør IKEA-møblene dine helt unike

KOMBINER FLERE FARGER SOM FORSTERKER HVERANDRE: Interiørblogger Therese Bjune Horgen elsker farger og har valgt hvite og lyse flater i huset, som gir mye rom for forskjellige farger ellers. Foto: Nina Ruud
KOMBINER FLERE FARGER SOM FORSTERKER HVERANDRE: Interiørblogger Therese Bjune Horgen elsker farger og har valgt hvite og lyse flater i huset, som gir mye rom for forskjellige farger ellers. Foto: Nina Ruud Vis mer

Sørg for å velge nok farger

Det kan kanskje høres voldsomt ut med mellom fem og syv farger, men Thurmann-Hoelseth understreker at ikke alle fargene vil være like synlige, derfor er det nesten lettere å bomme med for få farger.

– En klassisk tabbe er å jobbe med bare 2-3 farger, som ofte gjør at rommet blir veldig «flatt» og mangler dybde. Flotte interiører har alltid en fargepalett som består av flere farger og nyanser, forteller hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)
(Les hele hele reportasjen her)

En fargehandler kan hjelpe deg med å finne flere farger som passer godt inn. Hvis for eksempel korall er yndlingsfargen din, vil personene kunne finne en måte å bruke dette sammen med andre farger uten at det blir for mye.

Når du har valgt ut dine 5-7 farger, kan du også bruke disse fargene i andre rom i hjemmet, men variere hva som skal vre hovedfarge.

– Det gir en perfekt stil gjennom hele huset eller leiligheten, uten at noen helt skjønner hvorfor, sier hun.

LES OGSÅ: Nei, taket trenger ikke å være hvitt

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer