Interiør

Slik unngår du fargesjokk i hjemmet

Fargene kommer. Slik slipper du dem inn.

BEGYNN FORSIKTIG: Du trenger ikke gyve løs på stuen først, start heller med rom du ikke oppholder deg så mye i, anbefaler interiørekspertene. Foto: Getty Images/iStockphoto
BEGYNN FORSIKTIG: Du trenger ikke gyve løs på stuen først, start heller med rom du ikke oppholder deg så mye i, anbefaler interiørekspertene. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Den stramme minimalismen er på vei ut. Og de hvite veggene må du gjerne bytte ut med farger, ifølge interiørekspertene. Men hvordan går du fra et hjem som er hvitt, hvitt, hvitt til et mer pigmentrikt – uten å få fargesjokk?SE OGSÅ: 3 interiør-apper du bør prøve

På full fart inn i hjemmene

- Det er ingen som tviler på at fargene kommer. Alle trendbyråer og interiøreksperter er enige, sier Bjørg Owren, administrerende direktør hos ifi.no, Informasjonskontoret for farge og interiør, i en pressemelding. Ifi.no oppfordrer deg til å skape din egen stil og bruke de fargene som føles riktige for deg. - Stol på egen magefølelse og vurderingsevne. Det er ingen fasit. Folk må tørre å leke og slippe seg løs.(Artikkelen fortsetter under.)

Begynn i disse rommene

Hvis du synes farger virker litt skummelt, kan du begynne forsiktig.- Mange vil nok fortsatt ha det lyst i stue og kjøkken, men i rom vi oppholder oss lite kan det gjerne være sterke farger, sier interiørarkitekt Trond Ramsøskar i pressemeldingen. Gode startsteder er for eksempel:
 • Gang
 • Soverom
 • Gjestetoalett
 • - Fargene fra disse rommene kan du trekke inn på mindre elementer i resten av hjemmet, så blir det en fin helhet – uten at du nødvendigvis behøver å se på en fargesterk vegg hele kvelden i stuen, legger Owren til.

  Må ikke være maling

  Det er fort gjort å tenke at ny farge på veggene innebærer maling. Men det må ikke være slik, påpeker Ramsøskar.- Et tapet i en frisk farge eller et fototapet skaper bra effekt. Farget lys er også en alternativ stemningsskaper.- For å skape et rom må det brukes farger på veggene, ikke bare på gjenstander. (Artikkelen fortsetter under.)

  Bli inspirert av naturen

  Naturen har lenge vært en viktig inspirasjonskilde til interiøret, og slik kan det fortsatt være.

  Stem her!

  Er du klar for farger i hjemmet?

  - Gatene i Milano og New York er spennende steder å hente inspirasjon, men du kan like gjerne ta en tur ut, sier Owren. - Gå sakte og observer fargene og sammensetningene i naturen. Det er noen fantastiske fargeskift, det gjelder bare å legge merke til dem. På den måten vil vi bli bedre kjent med våre egne preferanser og tryggere når vi skal velge farge. Jeg har stor tro på at det er sunt både for sinn og skinn.

  Prøv i taket

  KK.no har tidligere skrevet om Fargerike som kåret grønt til årets farge i 2012. Og er du blant fargeskeptikerne, har kreativ leder Dagny Thurmann-Hoelseth et godt tips.- Foretrekker du å holde veggene hvite, kan det å male taket være en enkel måte å skape liv i rommet på. Taket er jo den «femte veggen», sier hun i en tidligere artikkel.Du kan også prøve tapet. Lek deg med striper, prikker og grafiske mønstre.- Taket er undervurdert. Men farge i taket er nok noe vi kommer til å se mer og mer av i framtiden.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer