Bolig & Interiør

Slik vinner DU leiekampen

Det er alltid hard kamp om leieboligene i populære strøk. Skal du ha tak over hodet må du utvide søkeområdet og selge deg selv.

Foto: Image Source/AOP
Foto: Image Source/AOP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du på jakt etter en billig leieleilighet eller vil du ha plass i et kollektiv sentralt plassert i gangavstand til universitet eller høyskole? Da er du i så fall ikke alene. Kampen om boligene i de hippeste strøkene blir stadig hardere, og når sitt klimaks rundt studiestart hvert eneste semester.

Er du i beit for bolig har du to alternative strategier i boligjakten:

1. Utvid boligsøket
Det er faktisk ingen stor boligkrise hvis du er villig til å ha tyve minutters reisevei. Boligproblemet skyldes i praksis at alle vil bo i samme område. Søker du i stedet etter ledige leiligheter i nærheten av T-banen eller bussforbindelsen, f.eks på Bjerke i Oslo, er alternativene mange.

Det er kanskje ikke like hipt, men du får normalt langt større hybler og leiligheter til en rimeligere sum enn om du insisterer på å bo i Bogstadveien.

2. Selg deg selv
De som får leilighet med en gang har antagelig vært flinkere enn konkurrentene til å overbevise utleier om at de er det beste valget.

Utgangspunktet er nemlig enkelt; enhver utleier er på jakt etter ordentlige og reale leietakere. Trikset er altså å skille seg ut fra mengden på en positiv måte, samtidig som du klarer å få fram at du er en sikker betaler og at boligen vil bli tatt godt vare på.

Moralen er enkel: Du bør være ærlig, men du trenger ikke fortelle alt.

Fortell gjerne at du er ikke-røyker, men du trenger ikke opplyse om at stereoanlegget ditt er større enn hybelbadet.

Bli lagt merke til

Siden de fleste visninger er overfyllt av pene og rene ungdommer er det lurt å legge igjen noe som gjør at utleier husker deg etter visningen. Å lage en Bolig-CV kan være et smart triks.

I tillegg kan det være lurt å skrive andre ting som kan være av interesse for en som leier ut: For eksempel om du er samboer, driver med idrett, skal studere økonomi i 3 år og at du arbeider deltid i kassen på Rema. Du kan også legge inn et bilde av deg selv på CVen.

Bruk nettverket - og jungeltrommene
Oppslag i området du vil bo i kan være et godt alternativ til annonser i lokalavisa, eller i nettavisenes rubrikkjungel.

Husk i så fall at den nye borettslagsloven trådte i kraft 15. august 2005, og for deg som leietaker kan det bli en fordel.

Loven forbedrer nemlig eierens rettigheter i forhold til borettslaget, og gjør det blant annet langt enklere å leie ut leilighetene enn tidligere. Dette er det imidlertid ikke alle potensielle utleiere som vet om. Vi har allerede sett plakater fra boligsøkende studenter i vårt nabolag, og er du i beit for bolig kan det være et råtips. Det du bør opplyse om er følgende:

  • Borettshaver har nå rett til å leie ut sin leilighet i inntil tre år dersom den i minst ett år har vært brukt som egen bolig.

    Er man nødt til å bo midlertidig et annet sted på grunn av arbeid, studier, sykdom eller andre tungtveiende grunner, kan man leie ut i den perioden man må være borte.(Artikkelen er levert av DinSide.no)

Foto: Image Source/AOP, Asta Rastauskiene
Illustrasjon: Rikke Firing Christiansen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer