Bolig & Interiør

Stillhetens pris

Hva er stillheten din verdt? Er prislappen 12 000 kroner eller 15 millioner? Selv om det er ganske sikkert at stillhet har en verdi, tyder mye på at svaret beror på hvem du er.

Foto: Image Source/AOP
Foto: Image Source/AOP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høyt verdsatt - av mange

Hva er egentlig verdien av å kunne høre regn og fuglekvitter uforstyrret av trafikkstøy? Spørsmålet opptar mange, ikke minst de mange boligeiere som daglig plages av trafikkstøy, og gjerne kunne tenke seg å tilbringe søndager uten bråk fra trafikkåren utenfor huset.

Vi har gode nyheter til alle som lever uten trafikkstøy, men kan glede seg over naturens egne lyder når de er hjemme:





Alle kildene vi har sjekket med, bekrefter at dere har en gullgruve i stillheten.

Nytten

Ifølge Transportøkonomisk institutt, opererer transportetatene med et anslag over verdien (nytten) av å fjerne trafikkstøy som problem i en bolig. Hvis et støyreduserende tiltak fører til at én person, som har vært sterkt støyplaget, ikke er støyplaget lenger, gis tiltaket en verdi på 12 000 kroner. Fjernes støyplager for fire personer, er verdien 48 000 kroner, og så videre.

Vegdirektoratets analyser verdsetter støyreduserende tiltak i forhold til antall desibel (DB). Dersom et tiltak reduserer støy i boligen med 1 DB, anslås verdien av tiltaket til 240 kroner per år per person.

Den første av disse måtene å verdsette nytten på, antyder at opplevelsen av støy er individuell. Den andre metoden forteller at gleden ved å fjerne støyforurensning varierer med hvor mye lyd støykilden lager i utgangspunktet. Våre studier i boligmarkedet tyder på at begge har rett i sin tilnærming, men at begge metodene står i fare for å undervurdere verdien av stillhet.

Boligprisen

Hva slags virkning støyfrihet har på boligpriser i sin alminnelighet, har vi selv gjort et skikkelig stykke arbeid for å anslå.

DinSide.nos boligtakstkalkulator anslår forskjellen i pris mellom en bolig med svært gode støyforhold og en med svært dårlige til omtrent 10 prosentpoeng av prisen. Dette er resultatet av omfattende analyser av tusenvis av annonserte objekter da kalkulatoren ble laget.

Også eiendomsmeglere vet at stillhet står bokstavelig talt høyt i kurs hos boligkjøpere.

Megler Thomas Aas hos Eiendomsmegler1 trekker fram et skoleeksempel fra boligmarkedet på Sagene i Oslo for cirka tre år siden:

To identiske leiligheter ble solgt med en ukes mellomrom: Den ene var nyoppusset og vendte ut mot gaten. Den andre var et oppussingsobjekt, men vendte inn mot en stille bakgård. Det støyfrie oppussingsobjektet ble solgt for 1,87 millioner kroner, 270 000 kroner og 17 prosent mer enn den nyoppussede leiligheten med støy.

Men betydningen av stillhet for boligverdien øker nok med kjøperens alder og prisklassen, mener Aas.

- Yngre mennesker verdsetter nok sentral beliggenhet høyt, og legger mindre vekt på ro. Det virker som om kjøpere av mindre leiligheter stiller seg nokså likegyldige til støy, sier han til sier han til Dinside.no.

I tillegg til at boligens prisklasse kan gjøre verdien mer og mindre sensitiv for støy, avgjøres nok verdien av stillhet (eller det motsatte: støyforurensingen) av hvor ille støyplagene er. Dette reflekteres forsåvidt av verdsettingen i Vegdirektoratets kost-nytte analyser. Vi tillater oss imidlertid å tvile på om vårt neste eksempel på støyreduserende tiltak ville blitt riktig priset hos dette statlige organ:

Fra helvete til himmel


Boligene på Snarøya i Bærum i Oslo er verken sentrale eller billige nok for den yngre garde. Flyttingen av hovedflyplassen fra Fornebu til Gardermoen, har også forvandlet dem fra sterkt belastet av støy til nærmest helt stille. De er derfor svært interessante for en som studerer verdien av stillhet.

Den 8. oktober 1998 tok siste fly av fra Oslo Lufthavn, Fornebu.

Megler Jan Fredrik Bonde hos advokat Torbjørn Ek har vært aktiv ved kjøp og salg i dette området både før og etter forvandlingen.

- En del boliger på Snarøya var tilnærmet uomsettelige både før og i løpet av 90-tallet. Når man sto og holdt visning, og et fly landet eller tok av, måtte man slutte å snakke, husker han.

- Etter det politiske vedtaket om flytting til Gardermoen (1992 - red. anm.), ble situasjonen bedre, og vi merket et økt press. I tiden etter at Fornebu ble nedlagt, har prisstigningen vært helt dramatisk, forteller han.
Som eksempel nevner han en bolig med strandtomt, som i 1995 ble solgt for 4,5 millioner, og som han i dag anslår å være verdt 18 til 20 millioner kroner. Han har også eksempler på eiendommer som i samme periode har steget i verdi fra 5 millioner til over 30 millioner.

Fra himmel til vakuum


Til glede for alle som stiller seg likegyldige til støy, har Bonde til slutt en historie fra oktober 1998, som bekrefter antakelsen om at støy oppleves ulikt individer i mellom:

- Jeg hadde hatt visning på Nesøya dagen etter nedleggelsen av Fornebu flyplass, og så en eldre mann sitte alene på bryggekanten. Han satt helt ubevegelig, og så nesten litt syk ut, så jeg gikk bort til ham og spurte om noe var galt. Han sa at alt var forsåvidt greit, men at han ikke lenger hørte noen verdens ting. Når lyden fra flytrafikken var blitt borte, hørte han ikke lenger en eneste lyd - bare total stillhet, forteller Bonde.

(Artikkelen er levert av DinSide Bolig)

Foto: Image Source/AOP

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer