Bolig & Interiør

Stolen Siesta

60-talls klassikeren Siesta banet vei for eksporten av norske møbler i utlandet.

Foto: Rybo Westnofa
Foto: Rybo Westnofa Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ektefødt klassiker


Siesta-stolen ble til som et bidrag til Bransjerådets konkurranse i 1965. Den norske arkitekten Ingmar Relling ville lage en stol med spenst og fjæring - og dermed god sittekvalitet. Relling var allerede dreven innen møbelfaget da han sendte inn sitt bidrag, så det kom kanskje ikke som en overraskelse på ham da Siesta vant førstepremien.

Siden den gang har det blitt mange flere priser, og over en million Siestaer er solgt i mer enn 50 land. Med årene ble Relling kjent som nestoren i norsk industriell design.

Bildespesial!


En stol med vakre, rene linjer


Ingmar Relling var utdannet interiørarkitekt og møbeltegner fra Statens Håndverks- og Kunsthøgskole. Før han startet for seg selv i 1950, hadde han jobbet ved Vestlandske Stol- og Møbelfabrikk i Sykkylven og ved Rastad & Relling Tegnekontor i Oslo.

Relling satset på møbeldesign fra 1960. Møblene hans var som en motpol mot møblene han vokste opp med i mellomkrigstiden, med sine detaljerte treskjæringer som gjorde rengjøringen så vanskelig. Stolen Siesta fikk derfor rene og klare linjer. Den skulle være god å sitte i men også være billig og tilgjengelig for mange. Relling samarbeidet tett med industrien. For at møblene skulle kunne serieproduseres gjorde han dem enkle å produsere og frakte.

Siesta-stolen kunne flatpakkes, for enkel transport fra Norges vestkyst til det ganske land - og det store utland. Siestaen ble nemlig fort en eksportsuksess, og gjorde Relling internasjonalt kjent. Produsenter som Ekornes anser dessuten Siesta for å ha vært helt banebrytende for eksport av norsk design.

Siesta ble først produsert av Vesterlandske Møbelfabrikk, som senere ble kjøpt av Ekornes. I dag produseres stolen av norske Rybo Nor.

Siesta-fakta


Morsomt å vite:
  • Siesta ble først laget i en "minimalistisk" stil i lyst laminert treverk, med en tynn kanvaspute i sete og rygg, men først da den ble lansert med myke hudputer ble den en bestselger
  • Siesta ble kjøpt inn til Victoria and Albert Museum i London i 1978
  • Det står 16 Siesta-stoler i Det hvite hus i Washington
  • 70 % av Siestaene er solgt til utlandet
  • Danskene ser på Ingmar Relling som Norges svar på H.J. Wegner
  • Siesta feiret sitt 40-årsjubileum i 2005

Priser og utmerkelser:
  • 1. premie i konkurranse i regi av det norske Bransjerådet i 1965
  • "Merket for God Design"
  • Norsk Designråds Klassikerpris

  • 1. premie Wiener Int. Möbelsalon, Wien
  • Show piece of the Year, Earl's Court, London
  • Designeren ble tildelt Jacobsprisen for Siesta

Kilder: Inside Norway, Norsk Møbelfaglig Senter, Rybo Westnofa



(Artikkelen er levert av DinSide.no)

Foto: Rybo Westnofa

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer