Bolig & Interiør

Superellipse-bordet

Danske Piet Hein og svenske Bruno Mathsson står bak utformingen av Superellipse-bordet.

Superellipse-bordet med klassiske «Syveren»-stoler, sistnevnte designet av Arne Jacobsen. Foto: Egon Gade / Fritz Hansen
Superellipse-bordet med klassiske «Syveren»-stoler, sistnevnte designet av Arne Jacobsen. Foto: Egon Gade / Fritz Hansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Selve formen, superellipsen, utviklet det danske multitalentet Piet Hein opprinnelig for Sergels Torg i Stockholm. Senere videreførte han denne formen til en bordserie for Fritz Hansen, i samarbeid med den svenske designeren Bruno Mathsson, i 1968. Danske Arne Jacobsen hadde også en finger med i spillet, når det gjaldt utformingen av understellet, men hovedæren tilskrives altså Hein og Mathsson.


BildespesialBordet kjennetegnes av bordplatens karakteristiske elliptiske form. Bordplaten er i tillegg kantet med blankt metall, og leveres med både hvit og grå plate, i en rekke ulike størrelser og høyder.

Noen av modellene leveres også med bordplate av valnøtt.

I forbindelse med 100-årsjubileumet for Piet Hein's fødsel (1905-1996) lanserte den danske møbelprodusenten en spesialutgave av Superellipse-bordet med svart bordplate, i et begrenset opplag.

Om designerne


Multikunstneren Piet Hein var i utgangspunktet ikke designer, men filosof, matematiker og poet. Han er kanskje mest kjent for sine underfundige tegninger og filosofiske tankekors i Gruk.

Den svenske arkitekten og designeren Bruno Mathsson (1907-1988) er kanskje mest kjent for sine møbler i laminert tre. Hans mest kjente møbler er fra 30- og 40-tallet, blant annet «Pernilla»-serien, som nok har inspirert Ingmar Rellings «Siesta»-stol. Har du tenkt deg til Stockholm i løpet av sommeren kan du jo prøve å få med deg Ariktekturmuseets Mathsson-utstilling som går til 27. august.

Arne Jacobsen (1902-1971) er kanskje Skandinavias mest kjente designer. Han er kanskje mest kjent for sine populære stoler «Syveren», «Mauren», «Egget» og «Svanen» - men har også tegnet Århus rådhus, og står bak det meste i SAS-hotellet og Café Stelling i København, fra lamper, stoler og bord - til den aller minste teskje.

(Artikkelen er levert av DinSide.no)

Foto: Egon Gade / Fritz Hansen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer