interiør:

Tak og vegger var gule av nikotin da Susanne og Peter overtok leiligheten

– Vi startet med å totalrenovere, og først nå er vi i ferd med å komme i orden.

FOTO: Mia Mortensen
FOTO: Mia Mortensen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Susanne og Peter overtok den gamle leiligheten i Frederiksbjerg våren 2020, var det flere årtier siden den sist hadde sett en malerpensel. Tak, vegger og gulvtepper var gule av nikotin, og paret så dette som en gyllen anledning til å rive ned og starte forfra.

– Vi startet med å totalrenovere, og nå er vi i ferd med å komme i orden. Men jeg tror likevel man aldri blir helt ferdig med et oppussingsprosjekt, sier Susanne og legger til:

– Vi flyttet inn i fjerde etasje uten heis, så fra starten av var vi bestemt på at dette skulle bli en komfortabel leilighet. Det måtte den rett og slett bli, skulle det være verdt å gå alle trappene opp og ned flere ganger hver dag. Derfor valgte vi blant annet å fjerne alle radiatorer og installere gulvvarme i hele ­leiligheten.

Tekstforfatter Susanne Rauff Møller står bak Instagram-kontoen @ved.lejlighed, der hun deler både familieliv og lag-selv-prosjekter.
Tekstforfatter Susanne Rauff Møller står bak Instagram-kontoen @ved.lejlighed, der hun deler både familieliv og lag-selv-prosjekter. Vis mer
Susanne lar fargen på gardinene i hvert rom bestemme fargen på veggene, som hun vanligvis maler en fargetone lysere. Bordet er fra Dayly Furniture.
Susanne lar fargen på gardinene i hvert rom bestemme fargen på veggene, som hun vanligvis maler en fargetone lysere. Bordet er fra Dayly Furniture. Vis mer

I leiligheten fra 1933 er det høyt under taket, stukkatur og trepaneler. Detaljer som paret har lagt vekt på å bevare. Samtidig får hjemmet personlighet med fine bruktfunn og en bred fargepalett på veggene.

– Jeg elsker gjenbruk, og jeg vil tusen ganger heller bruke en dag på oppdagelsesferd på et loppemarked enn å surre rundt på et kjøpesenter. Når det er sagt, så investerer vi også i nye, fine ting. «Gubi»-lampene på kjøkkenet er for eksempel ikke noe du får billig, og den burgunderrøde «Montana»-hyllen i spisestuen er en større investering, selv om den er kjøpt på en auksjon på internett. Men de har en tidløs kvalitet og tilpasningsevne som vi vil ha glede av i mange år framover.

Susanne kjøpte den vinrøde «Montana»-hyllen til spisestuen for å få en kontrast, fordi hun nettopp hadde malt veggene mintgrønn.
Susanne kjøpte den vinrøde «Montana»-hyllen til spisestuen for å få en kontrast, fordi hun nettopp hadde malt veggene mintgrønn. Vis mer
Familien bruker mange timer på brettspill. Og Derfor ville de ha et rundt bord.
Familien bruker mange timer på brettspill. Og Derfor ville de ha et rundt bord. Vis mer

Ved å la faste fargeelementer gå igjen på tvers av alle rom har Susanne og Peter skapt en harmonisk helhet. Rosa og vinrød, samt bruken av messing bidrar til å knytte rommene sammen.

– Det kan sammenlignes med snøballeffekten, sier Susanne og utdyper:

– I den gule hjørnestuen hadde vi allerede vår store, blågrønne velursofa, og jeg spekulerte over hvilken veggfarge som ville bli en flott kontrast til den. Og det ble gul. Men hvilken farge ville da bli fin i spisestuen? Der var den mintblå fargen riktig så fin, så det ble et harmonisk fargespill på tvers av rommene, forteller hun.

Også i stuen har Susanne gardiner som går fra tak til gulv.
Også i stuen har Susanne gardiner som går fra tak til gulv. Vis mer
Friske blomster og et fargerikt fruktfat liver opp på den lyse kjøkkenbenken.
Friske blomster og et fargerikt fruktfat liver opp på den lyse kjøkkenbenken. Vis mer

Et annet effektfullt element er de lange gulv-til-tak-gardinene, som paret har valgt til de fleste av rommene. En gardin i en mørkere tone av gul henger i den gule stuen, og en mørkere tone av blå i spisestuen.

– Hvis du beregner litt ekstra penger til gardiner, er det et enestående innredningselement som hever alt et nivå, ­avslutter Susanne.

Susanne er opptatt av at alt hun innreder med, i sum skal danne et harmonisk uttrykk, noe skapene i varmt tre i gangen også bidrar til.
Susanne er opptatt av at alt hun innreder med, i sum skal danne et harmonisk uttrykk, noe skapene i varmt tre i gangen også bidrar til. Vis mer
Susanne elsker kontraster, og den gule mursteinsveggen ble en perfekt bakgrunn for et mørkeblått kjøkken.
Susanne elsker kontraster, og den gule mursteinsveggen ble en perfekt bakgrunn for et mørkeblått kjøkken. Vis mer
I denne hylleseksjonen har Susanne nærmest laget en utstilling med noen av sine fine gjenstander.
I denne hylleseksjonen har Susanne nærmest laget en utstilling med noen av sine fine gjenstander. Vis mer
På den ene veggen henger et bilde av skuespiller James Dean fra filmen «Rotløs ungdom».
På den ene veggen henger et bilde av skuespiller James Dean fra filmen «Rotløs ungdom». Vis mer
Noen av Susannes funn fra loppemarkeder.
Noen av Susannes funn fra loppemarkeder. Vis mer
Størrelsen på badet var det ikke mye å gjøre med. I stedet bestemte paret seg for å gi det lille rommet sin egen stil – med grønne mosaikkfliser, et gammelt speil og armaturer i messing.
Størrelsen på badet var det ikke mye å gjøre med. I stedet bestemte paret seg for å gi det lille rommet sin egen stil – med grønne mosaikkfliser, et gammelt speil og armaturer i messing. Vis mer
Vurder gjerne nye bruksområder når du gjenbruker. På Susannes soverom fungerer en gammel pianokrakk, som hun har funnet på loppemarked, som nattbord. Vekkerklokken er designet av Arne Jacobsen.
Vurder gjerne nye bruksområder når du gjenbruker. På Susannes soverom fungerer en gammel pianokrakk, som hun har funnet på loppemarked, som nattbord. Vekkerklokken er designet av Arne Jacobsen. Vis mer

Få stilen

Møbler og interiør i kontrastfarger gir hjemmet et livlig preg.

Keramikkfat (kr 900, Kähler).
Keramikkfat (kr 900, Kähler). Vis mer
Stol (kr 2500, Kitzon).
Stol (kr 2500, Kitzon). Vis mer
Taklampe (kr 2500, lampegiganten.no).
Taklampe (kr 2500, lampegiganten.no). Vis mer
Salongbord (kr 4995, Rowico).
Salongbord (kr 4995, Rowico). Vis mer
Ullteppe (kr 2000, Røros Tweed).
Ullteppe (kr 2000, Røros Tweed). Vis mer
Sofa (kr 12 000, Sofacompany).
Sofa (kr 12 000, Sofacompany). Vis mer
Gulvlampe (kr 3415, By Rydens).
Gulvlampe (kr 3415, By Rydens). Vis mer
Skinnpuff (kr 5000, palmastore.no).
Skinnpuff (kr 5000, palmastore.no). Vis mer
Vinglass, 6 stk. (kr 900, Holmegaard).
Vinglass, 6 stk. (kr 900, Holmegaard). Vis mer
Hyllen «Free» (kr 7400, Montana).
Hyllen «Free» (kr 7400, Montana). Vis mer

Av: Jeanette Hoff

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer