Bolig & Interiør

Telefon til tusen

Ericofonen var en teknisk nyvinning på 50-tallet. I dag er den blitt en kult-telefon, med egne fanklubber på nettet.

Publisert
Sist oppdatert

Revolusjonerende telefon

Ericofonen ble produsert av svenske Ericsson (tidligere LM Ericsson). Det som nå er et designikon av dimensjoner, var i sin tid et av verdens største framskritt innen telefondesign.

En rekke nye materialer så dagens lys under annen verdenskrig. Ericofonen er utført i et av dem, og var en teknologisk nyvinning innen industriell design fordi den var støpt av termoplast - i én del.

Les også!
  • Retrofonen


I 1941 kom den første varianten av Ericofonen, formgitt av Ralph Lysell og Hugo Blomberg. Ericssons designteam, ledet av Gösta Thames, jobbet videre med designet av Ericofonen gjennom hele 40-tallet. Den nye telefonen skulle være liten, lett - og enkel å bruke.

Den endelige versjonen så dagens lys i 1954, og var i produksjon frem til 1982. I Sverige ble Ericofonen også kalt Kobra, fordi den ligner litt på en slange.

Opprinnelig var Ericofonen ment som en sykehustelefon. Den skulle gjøre det enklere for pasienter å ta en telefonsamtale mens de lå i sengen, fordi telefonen var i én del, og med tallskiven på undersiden.Telefon til massene


I 1956 begynte Ericsson å selge Ericofonen til vanlige forbrukere i Europa og Australia. I Sverige ble den innført som en «sidetelefon», det vil si at man måtte ha en annen telefon for å kunne ha Ericofonen, blant annet fordi den ikke ringte når det kom en innkommende samtale.

I begynnelsen fikk man den kun i elfenbenshvitt. Da den i 1959 ble innført som hovedtelefon, kunne man få den i fem farger: elfenbenshvit, grå, grønn, blå och rød. Telefonen ble en uventet stor suksess, og det ble solgt over 100 000 eksemplarer av den de første tre årene i Sverige.

I USA hadde Bell Telephones monopol på telefoni-markedet, hvor de leide ut sine egne telefoner. De følte seg truet av Ericofonen, og nektet å ta inn disse «utenlandske telefonene». Selskapet brukte skremselspropaganda som gikk ut på at Ericofonen ødela det amerikanske telefonsystemet, for å hindre folk i å kjøpe den.

Da Ericofonen endelig fikk tilgang til det amerikanske markedet, først gjennom institusjoner og til slutt direkte til forbrukere, tok salget helt av. I USA kunne man i begynnelsen få Ericofonen i 18 forskjellige farger, men fra 1961 solgtes den i åtte forskjellige farger.

Ericofonen på utstilling

I disse dager kan du se Ericofonen på Kunstindustrimuseet i Oslo, i utstillingen Scandinavian Design beyond the myth. Utstillingen varer frem til 13. august i år.

Her finner du mer informasjon om utstillingen: www.nasjonalmuseet.no eller på disse nettsidene: www.scandesign.org.

Ericofonen har også plass på Tekniska Museet i Stockholm, om du skulle være i de trakter.


Kilder: Ericofon.com, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Passagen, Tekniska Museet.(Artikkelen er levert av DinSide.no)

Foto: scandesign.org / Tekniska Museet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer