1. Latskap
Den aller mest effektive måten å forringe verdien av boligen din på, er rett og slett å ikke gjøre noenting. Er rekkverket i trappen løst? Har huset ikke blitt malt de siste 20 årene? Er det rust på stål/jerndetaljer? Hva med svikten i gulvet?- Hvis ikke normalt vedlikehold har funnet sted vil eiendommen se mindre attraktiv ut, og dermed ikke oppnå maksimal pris, sier eiendomsmekler Jan Fredrik Bonde.
- Oppussingskostnader vil for mange være ulempe, og prisen på oppussing er ofte høy i en potensiell kjøpers hode, høyere enn det den egentlig er, legger han til.
Salgssummen, eller markedsverdien på boligen, er selvfølgelig mest avhengig av beliggenhet og type eiendom, men dårlig vedlikehold kan likevel trekke ned prisen mye.
2. Dårlig håndverk
Det holder imidlertid ikke bare å pusse opp etter innfallsmetoden. Skal du pusse det opp, bør du gjøre det ordentlig. Lite er verre en skjeve lister, helgedager i vinduskarmen, gulv som knirker, ujevne overflater, og løse tråder. Er boligen nyoppusset bør det være pent gjort, om du ønsker å få noe igjen for jobben.- Er håndverket dårlig, vil de fleste ønske å gjøre det på nytt. Dette er negativt for salgssummen, og en kunne likesågodt ha latt være å utføre arbeidet, sier Bonde.
Han peker på et typisk eksempel: Far har lagt fliser på badet, og alle er fryktelig stolt av husets herre. Men ved nærmere ettersyn er fugene ujevne, flisene skjeve, og silikonmassen er det ikke en gang noe poeng å beskrive. - Dette vil ødelegge for både magefølelsen - og synsinntrykkene, og potensielle kjøpere vil budsjettere med en eventuell oppussingskostnad når de byr på boligen.
3. Sære nøkkelementer
Og mens vi snakker om oppussing: Har du pusset opp bad eller kjøkken? Det er ikke garantert å betale seg, ihvertfall ikke om du bruker store pengesummer på litt sære løsninger. Selv om du gjerne vil legge 100.000 inn i en AGA-ovn, steambad eller en badstu, er det ikke sikkert at en potensiell kjøper vil beholde dette - og dyre spesialeffekter kan faktisk skremme en rekke kjøpere fra å by på akkurat din bolig.Skal du pusse opp kjøkken, bad eller andre foreta andre store utbedringer, og har planer om å selge boligen etterhvert, er eiendomsmeglerens råd å gå for nøytrale løsninger, som passer til den boligen de er i.
4. Fake detaljer
Selv om det er din drøm med et romersk springvann eller greske søyler i spisestuen, er sjansen stor for at potensielle kjøpere umiddelbart vil tenke: Oppussingsprosjekt.- Har du veldig sær eller spesiell smak, kan det fort bli veldig feil, sier Bonde. Han peker også på at det er lurt å innrede etter boligens stil. For eksempel: Romerbad i en funkisblokk er ingen god idé.
5. Ulovlige forbedringer
Vet du hvor langt det bør være til gjerdet for å bygge på en ekstra etasje? Eventuelt, hvor langt ut du kan bygge første etasje, uten at det skal bli problemer å bygge på en etasje til, for senere eiere? Bor du i en verneverdig bolig, og har vært kreativ med reglene for utbedringer? Sjekk med teknisk etat i kommunen din før du bygger eller pusser opp.I tillegg finnes det endel byggtekniske regler du bør forholde deg til når du bygger om eller pusser opp. Har du slått ned en bærevegg? Lagt badet innenfor kjøkkenet?
- Å bygge ulovlig, eller ikke i samsvar med gjeldende forskrfter vil ha en negativ effekt på taksten, sier Bonde og legger til: - Generelt vil alle arkitektoniske løsninger som ikke er i samsvar med forskriftene vil være en ulempe.
For eksempel: Ligger WC og kjøkken i sammenheng, er dette verken innbydende, eller smart. En annen ting er arkitektoniske ulemper; For eksempel der badet ligger i kjelleren, mens soverommene er i annen etasje.
Bor du i borettslag kan det også gjelde spesielle regler. Ett rosa rekkehus midt i en grønn rekke kan fort bli gjenstand for pålegg fra styret om å male om. Sjekk om det gjelder noen spesielle regler for boligen din. Har borettslaget retningslinjer for hvilke farger du kan male med utvendig - eller på balkongen?
6. Humoristiske innslag
De fleste liker vel å se på seg selv som lystige og humoristiske personer, men boligkjøp har de fleste en seriøs holdning til. Det er dessverre ikke gitt at det nye Mikke Musbadekaret eller kjøkkenøyen formet som en flodhest vil falle i god smak hos en potensiell kjøper. "Her må det oppussing til," er en nærliggende tanke, og kjøperne vil automatisk trekke fra x antall 100.000 på kjøpesummens smertegrense.
Vil du innrede med humor kan det derfor lønne seg å begrense det til løse gjenstander. En sofa, et bord, et speil - eller en plakat, som lett kan ryddes bort før visning.
Det samme kan gjelde for deg som ønsker å bringe hobbyen din inn i boligen. Det er vel og bra å ha en hobby, men lar du den ta over boligen din, kan det straffe seg økonomisk. Selv ikke alle Trekkies ønsker å bo i et romskip. Og det er nok endel som vil la seg skremme av en stue dedikert til Diana, en hage overbefolket med hagegnomer, eller et hus der du ser griser/ender/sommerfugler uansett hvor du snur deg.
Igjen vil vi råde deg til ikke å gjøre hobbyen din til en permanent del av husets innredning.
- Spesiell innredning er normalt ingen fordel. Da er du avhengig av at du treffer en som har identisk smak, med økonomi til å kjøpe din bolig, og med ønske om å kjøpe til riktig tid, sier Bonde.
7. Panel
Er panelet der... fint. se om du kan gjøre noe med det. Er det ikke.. hmmm. Vi er vel litt ferdig med furuhelvete nå? Mens dette kan være et pluss om panelet er originalt blir det fort et minus med gulnet, lakkert furupanel i hele leiligheten fra 80-tallet.- Innvendig panel kan for noen være en klar ulempe, mens det i andre tilfeller kan tillegge boligen ekstra verdi, sier Bonde. - Men det er en ulempe for flere enn det er en fordel for.
Det som avgjør om panel er en ulempe eller en fordel er hvordan det står i forhold til boligen ellers. - Det er en ulempe om det ikke passer med resten av stilen på boligen, sier Bonde. - I en enebolig av eldre dato i Holmenkollåsen, kan det være naturlig med stående panel. Da kan det motsatte bli feil. På den annen side vil nyoppsatt panel i en byleilighet i en funkisgård ikke være et fortrinn.
8. Dårlige førsteinntrykk
Førsteinntrykket teller, og om en kjøper må vasse i søppel i oppgangen eller gå gjennom en utrolig lite velstelt hage på vei inn i boligen er sjansen stor for at de vil sitte igjen med et negativt inntrykk. I tillegg ønsker du vel ikke å skremme bort potensielle kjøpere før de får satt foten innenfor dørstokken? Og jo færre interesserte, jo mindre fordelaktig (for deg som selger) vil sannsynligvis en eventuell budrunde bli.
Sørg for at adkomsten til boligen er fristende: Enten det betyr at du må spise det aller grønneste eplekartet og rydde opp naboens søppel, luke i hagen, investere i en ny dørmatte eller male døren.
9. Kjæledyr
De er kanskje menneskets beste venn, og husstandens viktigste medlem, men et kjæledyr kan likefullt forringe verdien på boligen din. Det være seg kloremerker på dører, fuktflekker på gulv, oppskrapete gulvbelegg, eller rett og slett lukt og skitt som har satt seg i tekstiler.- Dette går spesielt på lukt. Lukter det hundehus er det klart negativt. Det vil det også være om en bolig er helt innrøkt, eller om du har et atelier hjemme i stuen, og hele boligen lukter oljemaling, sier Bonde.
- Et annet problem kan være slitasje på parkett. Jeg anbefaler ofte kunder å slipe, slik at overflaten er hel og pen.
10. Tomt hus
Det er ikke sunt for hverken din økonomi eller husets tilstand å stå tomt i lengre tid. Rent bortsett fra at huset blir støvete, vil et hus for bære preg av å ha stått tomt.
- Et hus bærer fort preg av ikke å være i bruk. Det blir fort litt nakent, og lite hyggelig å komme inn i. Er det umøblert er det ofte en fordel å møblere før salg, sier Bonde. - Ved møblering tar du bort litt av fokus fra selve overflatene, og kan vise frem boligens potensiale.
Det kan i tillegg oppstå litt spesiell luft i hus som har stått tomme. Her kan mye gjøres med en god vask og litt utlufting, men blir huset rått kan det ødelegge for helhetsinntrykket til kjøper.
(Artikkelen er levert av DinSide.no)
Foto: Image Source/AOP, Bjarne Kvaale, David Pisarek, Marta Rostek