Krydderurter er vanskelige å holde seg unna, både på kjøkkenet og i hagen. De er enkle å dyrke, selv om du bor på en liten plass. De trives godt i alt fra bed, krukker og terrassepotter. Samtidig er de svært dekorative som planter.
De fleste krydderurter har flotte og fargerike blomster, og er derfor fine insektplanter og dermed et viktig bidrag til å øke det biologiske mangfoldet.
Er du nybegynner i dyrking av krydderurter, kan du starte med de som er flerårige. De er lette å holde ved like og kan overleve i et nordisk klima.

Slik lager du en enkel og fruktig sommersorbet
De vanligste er timian, salvie, merian, gressløk, estragon og mynte. De kan plantes i bed, krukker og blomsterpotter, og trives best på en solrik plass. De liker å vokse i næringsrik jord og kan gjerne tørke litt ut mellom hver vanning. Bare vær oppmerksom på at mynte vil bre seg utover, så den kan med fordel plantes i en krukke eller potte.



Lyst på evigvarende blomster? Slik lager du dem enkelt selv
Ettårige krydderurter omfatter for eksempel dill, koriander og basilikum. Toårige krydderurter, som persille og kjørvel, setter blader det første året og blomstrer det andre året, før de så blir til frø og dør.
Både ett- og toårige krydderurter kan sås hvert år i kjøkkenhagen. Dill, koriander og kjørvel kan sås flere ganger i løpet av sesongen, for de utvikler seg fort fra spire til stor plante. Persille har derimot en lang utviklingstid, så den kan sås kun en gang i april.
Krydderurter kan både tørkes og fryses, og dermed gjemmes bort til vinteren. Det beste er å høste dem midt på sommeren, da de er mest aromatiske i smaken.
De flerårige krydderurtene egner seg best til tørking. De kan henges opp et luftig sted uten direkte sollys, eller de kan tørkes i varmluftsovn på 60 grader til de er knusktørre. Dill, kjørvel og persille er velegnet til frysing, så lenge bladene er helt tørre når de fryses ned. Basilikum kan tilberedes som pesto, dog uten parmesan, og fryses ned i små bokser.


