Krydderurter:

Til nybegynneren: Slik dyrker du krydderurter

Det er dyrt å kjøpe krydderurter i butikkene, spesielt økologiske. Heldigvis er det ikke vanskelig å dyrke selv!

KRYDDEDRURTER: Hvis du vil tørke krydderurtene dine, bør du henge dem et luftig sted. Her er laurbær, timian, rosmarin og salvie. Når de er helt tørre, oppbevarer du dem i lufttette beholdere for å bevare aromaen. FOTO: Helle Troelsen/troensehaven.dk
KRYDDEDRURTER: Hvis du vil tørke krydderurtene dine, bør du henge dem et luftig sted. Her er laurbær, timian, rosmarin og salvie. Når de er helt tørre, oppbevarer du dem i lufttette beholdere for å bevare aromaen. FOTO: Helle Troelsen/troensehaven.dk Vis mer
Publisert

Krydderurter er vanskelige å holde seg unna, både på kjøkkenet og i hagen. De er enkle å dyrke, selv om du bor på en liten plass. De trives godt i alt fra bed, krukker og terrassepotter. Samtidig er de svært dekorative som planter.

De fleste krydderurter har flotte og fargerike blomster, og er derfor fine insektplanter og dermed et ­viktig bidrag til å øke det biologiske mangfoldet.

Er du nybegynner i dyrking av krydderurter, kan du starte med de som er flerårige. De er lette å holde ved like og kan overleve i et nordisk klima.

De vanligste er timian, salvie, merian, gressløk, estragon og mynte. De kan plantes i bed, krukker og blomsterpotter, og trives best på en solrik plass. De liker å vokse i næringsrik jord og kan gjerne tørke litt ut mellom hver vanning. Bare vær oppmerksom på at mynte vil bre seg utover, så den kan med fordel plantes i en krukke eller potte.

I drivhuset kan du dyrke sitrongress, som ofte brukes i asiatiske retter. Jorden skal være fuktig og næringsrik. Men planten tåler ikke kulde, så dyrk den i en krukke som du kan ta med inn på høsten. FOTO: Helle Troelsen/troensehaven.dk
I drivhuset kan du dyrke sitrongress, som ofte brukes i asiatiske retter. Jorden skal være fuktig og næringsrik. Men planten tåler ikke kulde, så dyrk den i en krukke som du kan ta med inn på høsten. FOTO: Helle Troelsen/troensehaven.dk Vis mer
Her er det plantet kubansk oregano, sitrontimian, kinesisk hvitløk og karriplante i en dekorativ sammenplantning. Og alt kan spises! FOTO: Helle Troelsen/troensehaven.dk
Her er det plantet kubansk oregano, sitrontimian, kinesisk hvitløk og karriplante i en dekorativ sammenplantning. Og alt kan spises! FOTO: Helle Troelsen/troensehaven.dk Vis mer

Ettårige krydderurter omfatter for eksempel dill, koriander og basilikum. Toårige krydderurter, som persille og kjørvel, setter blader det første året og blomstrer det andre året, før de så blir til frø og dør.

Både ett- og toårige krydderurter kan sås hvert år i kjøkkenhagen. Dill, koriander og kjørvel kan sås flere ganger i løpet av sesongen, for de utvikler seg fort fra spire til stor plante. Persille har derimot en lang utviklingstid, så den kan sås kun en gang i april.

Krydderurter kan både tørkes og fryses, og dermed gjemmes bort til vinteren. Det beste er å høste dem midt på sommeren, da de er mest aromatiske i smaken.

De ­flerårige krydderurtene egner seg best til tørking. De kan henges opp et luftig sted uten direkte sollys, eller de kan tørkes i varmluftsovn på 60 grader til de er knusktørre. Dill, kjørvel og persille er velegnet til frysing, så lenge ­bladene er helt tørre når de fryses ned. Basilikum kan tilberedes som pesto, dog uten parmesan, og fryses ned i små bokser.

Mynte brer seg fort utover om du planter den i et bed. Den kan begrenses hvis den plantes i en krukke. FOTO: Helle Troelsen/troensehaven.dk
Mynte brer seg fort utover om du planter den i et bed. Den kan begrenses hvis den plantes i en krukke. FOTO: Helle Troelsen/troensehaven.dk Vis mer
I denne kjøkkenhagen vokser det flerårig gressløk, som får flotte, lilla blomster. Blomstene kan også spises, og passer perfekt som dekorativ pynt på maten. Bakerst i bedet er det plantet persille. FOTO: Helle Troelsen/troensehaven.dk
I denne kjøkkenhagen vokser det flerårig gressløk, som får flotte, lilla blomster. Blomstene kan også spises, og passer perfekt som dekorativ pynt på maten. Bakerst i bedet er det plantet persille. FOTO: Helle Troelsen/troensehaven.dk Vis mer
FOTO: Helle Troelsen/troensehaven.dk
FOTO: Helle Troelsen/troensehaven.dk Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer