Bolig & Interiør

Tips til festbordet

Skal du invitere venner på fest eller familien på middag? Vi tipser deg om hvordan du dekker festbordet.

Foto: iStockphoto.com
Foto: iStockphoto.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Når du skal dekke et feiende flott bord, bør du bruke litt tid på forberedelsene. Planlegger du en middag med flere retter som gjør at dere blir sittende lenge ved bordet, er det hyggelig at alt ser pent ut.

Her er noen enkle tips til inspirasjon hvis du ønsker å gjøre deg ekstra flid og ikke helt vet hvor du skal begynne.

Det første du bør gjøre er å planlegge hvor mange som kommer og hvor du vil plassere stoler og bord slik at alle får plass. Du trenger cirka 50-60 cm per kuvert for at det skal bli plass til glass, tallerkener og servietter. Salt, pepper, smør og annet tilbehør bør også stå innenfor rekkevidde, så unngår du at gjestene må strekke seg over bordet.


Les også
 • Blankpolert bestikk

 • Tallerkener
  Det er ingen fare hvis du ikke har et komplett servise til alle gjestene. En miks av ulike farger og mønstre kan bli vel så stilig. Et vakkert bord er en komposisjon. Tenk harmoni.

  Dekketallerkner er dekorative og kan forandre et hvilket som helst bord fra hverdagsbord til festbord. Det finnes mange varianter å velge blant, både i edlere metaller og enklere utgaver i glass og plast.

 • Glass
  Skal du servere flere retter og ha ulike typer vin på menyen bør du sette ut alle glassene som skal brukes. I tillegg til glass for vin eller øl - og eventuelt snapsglass - bør du alltid ha et vannglass ved hver kuvert. Glass skal plasseres over tallerkenen og i rekkefølge fra høyre til venstre. Rødvinsglass kan fungere til det meste og er et godt alternativ hvis du har tenkt til å gi gjestene valget mellom flere typer drikke.


Bruk blomster fra hagen. • Duk
  Det er ikke bare hvit damask som gjelder når det er fest. Tenk gjerne kreativt her. Har du enkle tallerkener kan det være morsomt med en duk med et sterkt mønster eller mye farger. Et tips er å kjøpe stoff i metervare. Da har du mye å velge i, og kan bli en rimelig løsning.

  Du kan også velge ikke å ha duk, men da bør du ha bordbrikker eller dekketallerkener.

 • Sølvtøy eller ikke sølvtøy?
  Blankpolert sølvtøy signaliserer fest. Har du sølvbestikk, så bruk det! Her får du tips til hvordan du tar var på sølvtøyet.

 • Servietter og lys
  Når du skal velge servietter og lys, bør du ta utgangspunkt i farger og mønster på duk og tallerkener. Tenk helhet. Ta for eksempel opp noen av fargetonene i andre dekorelementer eller bruk kontrastfarger. Ikke vær redd for å gjøre feil, for det finnes ingen fasit. Lek deg med alt som finnes på markedet.

  Er det fest, så er det fest - og da er lekkert å bruke tøyservietter. Velg alternativt store, tykke papirservietter.


La blomstene flyte. • Blomster
  Friske blomster på bordet er flott å se på og er med på å skape stemning. Du trenger ikke å kjøpe store oppsatser, det kan være like fint med blomster fra hagen. La for eksempel blomstene flyte i små glassboller. Tenk farger også når det kommer til blomstene og prøv å skape en helhet.

  Et godt tips er å ta hensyn til at man gjerne ønsker å se og snakke med hverandre, også over bordet. Husk at alt for høye blomster og lys kan stå i veien og ødelegge «utsikten». Skal du servere maten ved bordet, bør du også sørge for at det er plass til fat og boller.

 • Bordkort
  Hvis gjestene dine ikke allerede kjenner hverandre kan det være en god idé å plassere dem på forhånd. Dette er et kjent triks som ikke bare kan løse opp stemningen, men også gir deg anledning til å lage dekorative bordkort.


Eksterne lenker
Tips til mer formelle anledninger
Inspirasjon • Skulle du trenge noe mer
  Synes du bordet fortsatt ser litt tomt ut, kan du for eksempel strø litt glitter eller paljetter på duken. Dette øker glam-faktoren og kan være akkurat det lille ekstra som skal til for å imponere gjestene dine. Har du ikke glitter eller paljetter liggende, kan du klippe opp biter av farget papir eller bruke noen gamle knapper. Det er muligens ikke så glamorøst, men kan fungere som en morsom og fargerik vri.

 • Ha det gøy og god fest!

  Foto: Image Source/AOP, iStockphoto.com


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer