Interiørrådet

Tone pynter over 40 juletrær i året

Særlig ett grep er avgjørende for et et perfekt resultat. - Mange blir litt overraska, sier interiøreksperten.

INTERIØRRÅDET: Interiørekspert Tone Kroken (til høyre) og journalist Benedicte Wessel-Holst diskuterer pynting av juletreet i siste podkast-episode. Foto: Yvonne Wilhelmsen
INTERIØRRÅDET: Interiørekspert Tone Kroken (til høyre) og journalist Benedicte Wessel-Holst diskuterer pynting av juletreet i siste podkast-episode. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det nærmer seg et slags crescendo på julepynting av hjemmet, og selv om de færreste har satt opp juletreet allerede kan det jo være greit med noen tips til hvordan pynte «årets tre».

I siste episode av podkasten Interiørrådet diskuterer Interiørarkitekt Tone Kroken og KK-journalist Benedicte Wessel-Holst nettopp juletrepyntingens kunst. For ja, det er ifølge dem begge en kunst å få treet til å se generøst pyntet ut, helst med et helhetlig uttrykk - og også med noen gøye overraskelser her og der.

Episoden i sin helhet kan du høre her:

- Vi er jo begge usedvanlig glade i å pynte selve juletreet Tone, selv om vi har litt ulik stil, sier Benedicte og ser bort på makkeren Tone.

- Ja, jeg har ikke alltid lys på treet en gang, mens du velger jo dobbelt opp, sier Tone og humrer.

Begge to har kunstig tre i stua grunnet allergi.

- Det må vi bare leve med, og jeg forsøker å gjøre det beste ut av det treet jeg har investert i, sier Benedicte som innrømmer at hun helst skulle hatt en ekte variant.

Hun ble også overrasket over hvor kostbare kunstige juletrær viste seg å være.

- Jeg kjøpte mitt brukt for noen år siden, og valgte et uten lys for de var så dyre. Det angrer jeg kanskje litt på nå, for jeg har et årlig sammenbrudd i det jeg skal tvinne lys på det treet. La meg komme med et tips allerede: Bruk for all del hansker, for også kunstige trær stikker. Og pust med magen.

Tone skyter inn:

- Har du kunstig tre er det dessuten helt HELT avgjørende for et vellykket resultat, at du tar deg tid til å brette ut grenene på treet. Du må jobbe med plasten, det nytter ikke bare pakke det ut av esken og plugge det inn, sier hun strengt og kommer med et tips til:

- Jeg har ikke alltid lys på treet. Jeg kan nemlig også like uten også, men jeg vet jo at de fleste vil ha det tent.

FLAMINGOSTYLE: Hjemme hos Tone Kroken kan juletreet ha ulike tema fra år til år. Her er noen år tilbake der rosa flamingoer fikk være julestjerner på treet. Foto: Yvonne Wilhelmsen
FLAMINGOSTYLE: Hjemme hos Tone Kroken kan juletreet ha ulike tema fra år til år. Her er noen år tilbake der rosa flamingoer fikk være julestjerner på treet. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

- Jeg kjører dobbelt jeg! I fjor ble det både hvitt, klassisk lys OG en lysslynge med farger. Det er nok første år jeg virkelig har «naila» den Disney-stilen, innrømmer Benedicte.

Men Tone? Selve pyntingen av treet. Hva er dine beste råd for et vellykket resultat?

- Det beste tipset mitt som kanskje er litt overraskende for mange, er å jobbe i flere lag med pynten. Selv bruker jeg fem lag med pynt.

- Fem lag! Velter det ikke? spør Benedicte mistroisk.

- Det er et prinsipp som gjelder: Det er alltid plass til mer pynt, spøker Tone og forklarer teknikken nærmere:

- Det som er en vanlig tabbe er å begynne å henge all pynten ytterst på de mest tilgjengelige greinene. Da blir det fort veldig flatt på en måte. Trikset er å begynne å plassere pynt nærmest stammen, for så lenger og lenger ut.

Julekuler er å anse som «grunnpynt» ifølge Tone. Gjerne i ulike størrelser og gjerne i gull og sølv sammen.

- Et annet tips for å skape helhet er å ha nok pynt av samme type. Jeg kjøper alltid tolv eller femten kuler av samme sort, det skaper en helhet! Så er det selvsagt andre typer pynt som er gøy at er mer unik, forklarer stylisten som anslår at hun pynter minst førti trær i året, til magasiner og ulike oppdragsgivere. I tillegg sitt eget private.

- Trærne jeg pynter på oppdrag har ofte noen trendelementer, for ja det er masse trender i julepynt, sier Tone.

- I år har det vært mye rødt faktisk, men ikke den nisserøde fargen, en dypere rød, nærmere plomme. Veldig vakkert sammen med rosa blant annet. Og rosa ser vi mye mer av. Det er mye sølv, og også den lekre kombinasjonen av blått og sennep. Grønt er også vakkert og evig aktuelt.

- Fugler er jeg litt ferdig med... Nå er det blomster! Det er ny stor trend med vakre silkeblomster i treet, det har jeg skikkelig sansen for, tipser Tone.

Det er med andre ord mye som er «lov»?

- Ja! Julepynt skal jo være gøy og noe vi henter fram år etter år og supplerer litt etter hvert. På treet mitt hjemme er det også gammel julepynt og noe som barna har laget. Det skal selvsagt også med, sier Tone og tipser:

- Har du veldig mange lenker og dorullnisser fra barna er mitt tips å samle dem på en liten hylle eller bord, sånn at det blir et skikkelig blikkfang. Det er også morsomt for dem å se det fremme, sier Tone.

Tilbake til selve treet: Hva med de rare, gamle og gøye tingene som vi kanskje har med oss fra barndommen - hvor skal vi henge dem på treet? Ødelegger de?

- De skal med så klart! Og heng dem for all del slik at man får øye på dem. Jeg syns et juletre skal ha noen overraskelser, noe som man får øye på etter en stund, og gjerne noe som er morsomt! Det finnes så mye morsom pynt i disse dager, utvalget er større enn noensinne - også i de rimelige kjedebutikkene, sier Tone.

- Den pynten du kanskje har lyst til skal synes ekstra godt og som har en wow-faktor, plasserer du ytterst på de greinene som syns best fra treets «beste vinkel». Det kan jo være disse silkeblomstene for eksempel, men du bør ha en del av dem dersom målet er et helhetlig inntrykk.

- Og for øvrig et tips til: Den pynten du ikke får plass til, eller som du er litt «ferdig med» bruker jeg til innpakningspynt på julegavene, sier Tone.

Få også med deg episodene om julepynttrendene i år og den store julegaveguiden:

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer