Bolig & Interiør

Tregulv, trinn for trinn

Få ting er så pent som gamle tregulv, men det krever sitt for å holde det slikt. Her er vår guide til hvordan du bør behandle tregulvet ditt.

Foto: Image Source/AOP
Foto: Image Source/AOP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Må jeg behandle gulvet?

Det er to hovedgrunner til at vi overflatebehandler tregulv. Den ene er estetisk, for å endre utseende/farge, den andre er litt mer praktisk - for å gjøre det mer holdbart og motstandsdyktig mot flekker.

En løsning er selvfølgelig å ikke gjøre noe med tregulvet, enten det er nytt eller gammelt. Dette er forsåvidt en "behandling" i seg selv, det vil bare ta litt lenger tid før du får se effekten. Det som vil skje med gulvet kommer litt an på hvilken tresort gulvet er laget av. Mens de fleste tresorter vil gulne over tid, vil noen bli gråere.

Et helt ubehandlet tregulv vil også suge til seg støv, skitt, og det du eventuelt søler på det, i større grad enn behandlete tregulv, slik at det kan bli flekkete over tid.Hva gjør de forskjellige behandlingsmetodene?

Lakk
Lakk forsegler gulvet, og gulvet vil med tid få en litt gulere farge. (Bruker du vannbasert lakk, vil denne effekten bli mindre.) Lakk gir god beskyttelse, og det er enkelt å vedlikeholde lakkerte gulv. Ulempen ved lakkerte gulv er at om du skulle få hakk eller riper, må du i mange tilfeller måtte slipe ned hele gulvet for å reparere det pent.

Olje
Et oljet gulv får fin glød, og føles varmere enn lakkerte eller malte overflater. Det er også enklere å reparere skader i oljete gulv i forhold til lakkerte eller malte.

På minussiden krever oljete gulv endel vedlikehold, og det er en litt mer omstendelig operasjon å olje gulv enn å lakke/male dem.

Lut
Lut er en behandling som "dreper" treverket. Det vil si, det øverste laget i planken blir reagerer kjemisk med luten og får en gråhvit farge.

Når gulvet først er lutet, trenger du ikke gjenta behandlingen før det er så slitt og nedtråkket at du har kommet ned til friskt treverk. Men et lutet gulv er ikke motstandsdyktig mot flekker, så det kan være lurt å for eksempel olje det i etterkant.

Maling
Malte gulvflater er en trend som er på full vei tilbake igjen. Men mens det med dagens shabby-chic trend er passer godt med slitte malte tregulv, er det ikke sikkert det er like vellykket om et par år. Hakk og riper synes best på malte tregulv, med mindre du maler gulvet i en farge som ligger veldig nært opptil trefargen.

Nytt eller gammelt gulv?

Noen av behandlingsmetodene krever at du har "nytt gulv". Dette betyr imidlertid ikke at du må legge nytt gulv, men at gulvet må være nyslipt, eller nyrenset, slik at treet reagerer på behandlingen.(Artikkelen er levert av DinSide.no)


Foto: Image Source/AOP

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer