SITRONBRUS: Har du prøvd å ha sitronbrus i blomstervasen? Det gir energi så blomsten springer, og gjør at den holder seg lenger. Husk også at du ikke bør bytte ut blomstervannet. Foto: Scanpix
SITRONBRUS: Har du prøvd å ha sitronbrus i blomstervasen? Det gir energi så blomsten springer, og gjør at den holder seg lenger. Husk også at du ikke bør bytte ut blomstervannet. Foto: Scanpix Vis mer

Holde Plantene I Live

Triksene som gjør at blomstene lever lenger

Og du trenger ikke «grønne fingre» for å få det til.

Publisert

Planter, både grønne potteplanter og lekre blomster er både et sikkert vårtegn og veldig trendy om dagen. Men de krever stell, og har lever dessverre ikke evig. Er du en av dem som opplever at plantene «tar kvelden» bare noen dager etter at du har kjøpt dem? Sabla irriterende! Men, det finnes noen triks som holder dem levende og fine litt lenger. 

- Når vi snakker om snitt, nellik for eksempel - som det er blitt veldig populært å ha i vasen, så er det et gammelt mormortips som går på å ha sitronbrus i vasen, forteller sortimentsansvarlig i Florris, Marianne Holtet. 

DØR DE FORT?: Det er mulig du gir blomstene/plantene for mye vann, eller har de stående feil sted.  Foto: Plainpicture
DØR DE FORT?: Det er mulig du gir blomstene/plantene for mye vann, eller har de stående feil sted. Foto: Plainpicture Vis mer

Det er sukkeret i brusen som gir energi til blomsten, så den kvikner til og springer bedre ut, samt holder seg fin og levende. Du kan med andre ord godt helle hvilken brus du vil i vasen, men fordelen med sitronbrus er jo at den er blank.  

LES OGSÅ: Trikset som gjør urteplanten litt kulere på kjøkkenbenken

Ikke bytt ut det gamle vannet - fyll heller på med mer

Et annet tips er å bruke snittekniven, og den lille posen du får med når du kjøper snittblomster. Begge deler er viktig for å holde bakterier unna, og jo færre bakterier jo lenger lever blomstene. 

- Det som skjer er at det fort kommer en del bakterier i vannet. De bakteriene går opp i stilken og når det blir mange av dem lager de en propp som gjør at stilken ikke klarer å ta opp vann lenger. Holdbarhetsmiddelet (den lille posen) holder bakteriene unna, men det vil alltid komme noen bakterier, så du bør også kutte stilken jevnlig. Gjør det etter rundt fire-fem dager, og fyll da på med nytt vann oppi det gamle. 

Grunnen til at du skal fylle på med vann, ikke bytte det ut, er fordi da beholder du det holdbarhetsmiddelet som er igjen. Ideelt sett skulle du selvsagt kjøpt inn flere poser med holdbarhetsmiddel og byttet ut det gamle vannet med helt nytt vann med middel, men gjør du ikke det er det faktisk bedre å ikke helle ut det vannet som allerede er i vasen. 

- Det er faktisk bedre med gammelt vann med holdbarhetsmiddel enn helt nytt vann, sier Holtet.

LES OGSÅ: Vårstemning med grønne spirer

Ikke overdriv vanningen (da «drukner» plantene)

Når det gjelder potteplanter er det viktig å ikke vanne for mye, da ikke alle trives med det, men de skal ha rikelig med vann. 

FYLL PÅ MED VANN: I stedet for å bytte ut vannet, fyll heller på litt mer, råder eksperten.  Foto: Plainpicture
FYLL PÅ MED VANN: I stedet for å bytte ut vannet, fyll heller på litt mer, råder eksperten. Foto: Plainpicture Vis mer

- Den største tabben mange gjør er nok å vanne for mye. Nesten alle planter tåler ikke å stå med «beina» i vann – med unntak av vannplanter og snittblomster, sier Hilde Poppe i Plantasjen. 

- Vann lite og heller litt ofte er nok en generell regel – selv om ulike planter trenger ulik vanning.

Begge de to anbefaler bøttevanning til potteplantene. Ta planten ut av potten, og i en bøtte med vann. Når vannet slutter å boble er jorden mettet og du kan sette planten tilbake i potta. De fleste potteplanter bør vannes omkring en gang i uka, og husker du ikke helt hvor mye hver av plantene skal ha finnes det huskeregler, selv om de selvsagt ikke gjelder for absolutt alle planter: 

- En generell regel er at potteplanter med tjukke blader trenger mindre vann enn planter med tynne blader. Det er fordi de tjukke bladene kan holde på vann, som en kamel, mens de tynne trenger stadig påfyll, forklarer Holtet.

LES OGSÅ: Bruk avispapir som blomsterpotte

Bør ikke stå i direkte sollys

Det er fort gjort å tenke at det er mye vann, sol og varme som gjelder, men snittblomstene kan det også være lurt å sette kaldere om natten, og ikke alle planter er glade i direkte sollys, forklarer Poppe. 

- Direkte sol er det mange som ikke liker – både av grønne og blomstrende – sørg for å skydde de mot vårsolen nå. Kaktus og sukkulenter tåler det – de er vant til å stå i ørken.

Det betyr også at de skal ha mindre vann. Har du hatt kaktus, som forresten er supertrendy nå, tidligere har du kanskje lagt merke til at den blir myk, heller enn tørr og inntørket når den dør? Det er fordi den da er full av for mye væske som har eksplodert inne i planten. 

- Når for mye vann strømmer rundt i kaktusårene vil det til slutt eksplodere, forklarer Holtet. 

Ellers gjelder det blant annet å gi litt ny energi til plantene ved å potte dem om med ny jord om vinteren. Ikke overdriv hverken sol eller vann, men gi altså gjerne nelliken litt sitronbrus. 

LES OGSÅ: Derfor bør du velge store vaser

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer