Artikkeltype

Unngå tropisk trevirke

Skal du kjøpe nye hagemøbler til årets utesesong bør du være obs på hva du velger.

Velg bort regnskogtømmer når du skal velge hagemøbler.
Velg bort regnskogtømmer når du skal velge hagemøbler. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Store deler av regnskogen blir hvert år hugget ned og brukt til å lage blant annet hagemøbler. Dette får store konsekvenser for vår klode og i tillegg til rovdrift av naturen finnes det mange eksempler på brudd på menneskerettighetene i denne bransjen.

Hvorfor er regnskogen så viktig?

Unngå disse tresortene: Teak Akasie - kan være hvitmalt Eukalyptus Nyatoh - kan være hvitmalt Keruing MerbauSjekk hele listen her!Du spør deg kanskje hvorfor det er så viktig at vi bevarer regnskogen? Det er flere grunner til dette. Kort oppsummert trues regnskogene i dag av hogst, jordbruk, kvegdrift, plantasjedrift, skogbranner, mineralutvinning og annen industri. Når det anlegges veier inn i regnskogen for å hente ut verdifullt tømmer er det også mange fattige, jordløse bønder som etablerer seg langs disse, og svir av skogen for å dyrke i den skrinne jorda.Regnskogen er et gammelt økosystem (60 - 100 millioner år) til forskjell fra våre unge skoger (vokst fram etter siste istid for ca. 10 000 år siden). Slik urskog kan ikke erstattes ved nyplantning. TEST DEG SELV: Hvor grønn er du?Hvert år ødelegges det tropisk skog tilsvarende halve Norges areal - ca. 150 000 km2. Omtrent 80 - 100 000 km2 av dette er tropisk regnskog med sitt enorme artsmangfold som er en viktig del av hele klodens økosystem. Regnskogene har et utrolig stort artsmangfold som er viktig for hele klodens økosystem. Det må vi ta vare på.Når trærne forsvinner vaskes jorda bort med bekker og elver og gjør at store områder tilslammes. Dette kan blandt annet føre til formudring av drikkevannskilder og gjør jorda mer sårbar for uttørking. Den sterke tropesola kan skape ørkenliknende tilstander når det ikke er trær som kan beskytte jordsmonnet.

Hva er spesielt med regnskog tømmer?

Møbler av teak, akasie, eukalyptus og andre tropiske tresorter er ikke bare vakkert, men har også egenskaper som gjør at de egner seg godt for bruk utendørs. Trærne vokser sakte og gir svært hardt tremateriale som tåler både vær og vind. De tropiske tresortene har ofte vært kostbare og blitt ettertraktede statussymboler.

Miljømerking

The Forest Stewardship Council (FSC) jobber for sosial og miljømessig bærekraftig utnyttelse av verdens skogområder og administrerer den internasjonale merkingen av alle typer tømmer. Regnskogen ødelegges for å gjøre plass til plantasjer.FSC-merket gir en indikasjon på at treverket kommer fra bærekraftige plantasjer, men i følge Regnskogfondet har det blitt påvist tilfeller der FSC sine egne krav ikke har blitt oppfylt av alle som har fått tildelt FSC-merket. Malaysian Timber Certification Council (MTCC), Svanemerket, EU-blomsten og Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes (PEFC) er andre merkinger som dessverre ikke fyller miljømessige og sosiale krav i følge Regnskogfondet.Det hender at de som selger tropisk trevirke kan opplyse at det ikke er brukt tømmer fra utryddningstruet skog, men fra plantasje. Dette er i utgangsåunktet positivt, men det er ikke uvanlig at regnskogen blir rasert for å lage slike plantasjer og da er vi jo like langt.

Hva kan du gjøre?

Det er enkelt. Det beste du kan gjøre er å la være å kjøpe møbler eller andre ting som er laget av tresorter fra regnskogen. Byggevarekjeder som Maxbo, Byggmakker og Montér har tatt klar avstand fra bruk av tropisk trevirke og selger ikke denne typen hagemøbler. Sjekk verstingene her!Uforsvarlig bruk av tropisk trevirke er ikke et nytt problem og vi har alle hørt før at vi ikke skal kjøpe regnskogtømmer. Det betyr likevel ikke at problemstillingen er mindre aktuell. Sjekk ut Regnskogfondets Hagemøbelguide og finn ut hvordan du kan unngå å gå i fella.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer