Rengjøringstips

Utradisjonelt vasketips går viralt på TikTok

– Når det gjelder oppvaskmiddelet er jeg skeptisk, sier norsk vaskeekspert.

FLEKK I SOFAEN: Ett sekund med klønete motorikk kan ha konsekvenser som både er krevende og frustrerende å få bukt med. FOTO: NTB
FLEKK I SOFAEN: Ett sekund med klønete motorikk kan ha konsekvenser som både er krevende og frustrerende å få bukt med. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Vi har alle opplevd å få en flekk i sofaen, enten det er barna som griser og lager flekker, eller det er fra rødvinsglasset du sølte ut da du skulle kose deg en fredagskveld.

Det er ikke alltid så lett å vite hva som er det mest effektive for å fjerne flekker. Har du en sofa med avtakbart trekk, er det bare å slenge det i maskinen når det trengs. Det høres lettvint ut, men det kan være litt mye arbeid, det også?

Charla Pierce står bak TikTok-brukeren @charlascleaninghacks hvor hun deler smarte, enkle tips til vaskingen med sine 50 000 følgere. I en video som har gått viralt med nesten 350 000 likerklikk viser hun hvordan hun vasker vekk flekker fra sofaen.

For godt til å være sant?

NR 1: Først løser hun opp tabletten i kokende vann. FOTO: Skjermdump TikTok/ @charlascleaninghacks
NR 1: Først løser hun opp tabletten i kokende vann. FOTO: Skjermdump TikTok/ @charlascleaninghacks Vis mer
NR 2: Deretter gjør hun kluten fuktig med blanindingen av vann og oppvaskmiddel. FOTO: Skjermdump TikTok/ @charlascleaninghacks
NR 2: Deretter gjør hun kluten fuktig med blanindingen av vann og oppvaskmiddel. FOTO: Skjermdump TikTok/ @charlascleaninghacks Vis mer

Du trenger kun vann, en oppvaskmiddeltablett, klut og et kjelelokk. Løs opp tabletten i varmt eller kokende vann, dypp kluten i blandingen og brett den rundt lokket. Da får du større flate du rengjør med og håndtaket på lokket å holde i.

NR 3: Deretter bretter hun kluten opp mot håndtaket på lokket og kan vaske av sofaen. FOTO: Skjermdump TikTok/@charlascleaninghacks
NR 3: Deretter bretter hun kluten opp mot håndtaket på lokket og kan vaske av sofaen. FOTO: Skjermdump TikTok/@charlascleaninghacks Vis mer

Er det så enkelt og effektivt som det ser ut?

– Skeptisk

Ingun Grimstad Klepp er professor ved Oslo Met og underviser i klær og bærekraft. Hun har forsket på og skrevet mye om blant annet om vaskevaner.

På spørsmål om vasketipset er å anbefale, er hun ikke personlig helt overbevist. Grimstad Klepp sier at dersom flekkene faktisk forsvinner, ettersom det er hovedformålet, har det noe for seg.

Hun har likevel sine tvil, og lurer på hvorfor ikke det normale rådet med salmiakk som fordamper og dermed forsvinner, er godt nok for vaskeentusiasten på TikTok.

– Når det gjelder oppvaskmiddelet er jeg skeptisk. Om det lar seg gjøre, kommer an på hva slags tekstil, hva slags flekk – og også fargestoffer og lignende i selve tekstilet.

Hun legger til at rådet om å pakke kluten rundt kjelelokket gjør at du får større flate når du skal vaske bort flekker, og dermed kan være mer effektivt.

Lar seg engasjere

Under videoen har vaskeentusiasten Pierce fått massiv respons, både positive og negative tilbakemeldinger. Flere småbarnsforeldre er lykkelige for å råd til hvordan en enkelt kan vaske bort flekker, mens andre er mer skeptiske, som vår ekspert ved Oslo Met.

«Oppvaskmiddel er ekstremt konsentrert og giftig. Du sprer det bare rundt i sofaen», skriver en.

«Jeg anbefaler ikke dette. Jeg vasker sofaer profesjonelt, og tabletter etterlater rester og gjør tekstilet hardt. Du får det ikke ordentlig ut av tekstilet», skriver brukeren Ashley Dutton-Padget.

Hun får støtte av brukeren Gemma Lou:

«Det er ikke ment for kontakt med hud, og tablettene har kjemikalier som er dårlig for tekstilet,» konstaterer hun.

Til tross for dette er det flere som er positive:

«Herregud, jeg skal prøve dette på min!» er en typisk kommentar som går igjen i kommentarfeltet.

Har du prøvd å vaske sofaen med oppvaskmiddel?

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer