Sommeren i Norge er herlig. Selv om været varierer har vi lange lyse kvelder, noe som betyr gode vekstvilkår for blomster, busker og trær.
Blomsterbutikker og hagesentre har på sine hjemmesider mange gode tips som vitner om hvor enkelt det er å både få sommerblomster, stauder, busker og trær til å trives. Enten det er i bed plassert under åpen himmel eller i krukke på terassen.

Over halvparten av maten vi kjøper, står på ernæringsbiologens verstingliste
Gunstige tidspunkt
Mange er flinke på å gi vann til de grønne vennene sine. Men av og til blir det liksom ikke helt som vi hadde tenkt, til tross for at de går utørste. Så hva gjør vi feil?
Man tenker kanskje ikke over at det finnes tidspunkt på dagen som er mer gunstig å vanne enn andre. Vår alles blomsterekspert, Finn Schøll, forklarer hvorfor man skal vanne om kvelden eller om morgenen kontra midt på dagen:
– Vanner man om dagen, fordamper mye mer av vannet. Planter bruker ikke like mye energi om dagen, derfor trekker den ikke til seg vannet like godt. Og i solsteiken, vil plantene bli «kokt».
Da KK besøkte hagen til Finn Schjøll tidligere i sommer var dette noe som ble såvidt streifet innom i praten. Han hadde en Clematis, en vakker og villig klatreplante, som var litt tørst. Men da det var 28 pluss og strålende sol, måtte den pent vente til kvelden.
Kanskje er det nettopp derfor han mener:
– Solen skinner best bak skyene.

Tone Krokens ville idé: - Dette rekker du i sommer
«Det viktigste man gjør»
Om Clematisen var tørst eller bare hadde en liten hvil, vet vi ikke helt. For Finn sier også at fordi plantene bruker mindre energi om dagen, så kan de virke litt slappe uten at de nødvendigvis er tørre.
– Derfor er det viktigste man gjør er å sjekke om plantene er tørre før man vanner, sier han.
Det gjelder spesielt for blomster og planter som ikke er under tak. Disse for naturlig mer vann i form av regn, og dersom de er plantet i bed henter de vann og næring fra bakken.
Dersom man planter i krukker under åpen himmel har Finn Schjøll én beskjed:
– Man må aldri finne på å bruke krukker uten hull under åpen himmel, sier han til KK.

Kan du dette geniale strømpebukse-trikset?

Det er rett og slett fordi at da har det overflødige vannet ingen steder å gjøre av seg, og plantene vil drukne.
Men hvordan kan egentlig en plante drukne, den har jo ikke lunger som oss?
– Er det veldig mye vann i bunnen av en tett potte, vil vannet suges oppover i jorda og mette alle porer med vann. Planta opplever dette som drukning.
Det forklarer Marianne Utengen, fagansvarlig i Det norske hageselskap til KK i en artikkel om et supertips for hva du kan bruke gamle strømpebukser til.

Rose-tabben mange gjør
«Det verste planter vet»
Dersom har man terrassehage som så mange bosatt i byen er nødt til å se seg fornøyd med, er det viktig å følge med. Spesielt hvis man har plantet i mindre krukker. Da kan vanningen bli et daglig prosjekt hvor man nesten« vanner seg i hjel» (skrevet fra erfaring).
Varme dager med mye vind gjør også at det tørker fortere. Derfor er det å ha en rutine på at man går over hver morgen eller kveld, lurt.
I tillegg er det aldri lurt å bruke kaldt vann rett fra springen.
FInn Schjøll sier i en artikkel på TV2.no at man bør la bøtter med vann så ute i solen slik at det blir oppvarmet. For kaldt vann er det verste planter vet. Vanner man med iskaldt vann på varme røtter blir plantene satt langt tilbake.
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Den vanligste grunnen til at plantene dine dør
