Grønne Spirer

Vårstemning med grønne spirer

Vinduskarmen din kan bli et flott lite drivhus!

VÅRSTEMING: Det er faktisk veldig enkelt å spirer til å gro! Foto: Krista Elvheim
VÅRSTEMING: Det er faktisk veldig enkelt å spirer til å gro! Foto: Krista Elvheim Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vinteren er endelig over og våren har så smått begynt å titte fram. Og til våren hører grønne planter og spirer, og sistnevnte kan du pynte opp med - uten at det trenger å koste deg noe særlig. 

Prøv deg på en av disse prosjektene, de er enkle, så ikke vær redd om du tror du ikke har grønne fingre:

Arabisk sjasmin er en delikat og vakker klatreplante (jasminum sambac), som du kan forsøke deg på. Skjær en avlegger fra en større plante som er satt i vann og har slått rot i løpet av en måned. Da er den klar for å plantes i jord i en potte.

Som potteplante kan denne sjasminen stå i stuetemperatur året rundt, eller plantes ute. Den får vakre, hvite blomster som fyller hjem og uterom med en deilig, søt duft. 

 

Pottetips 

  • Ikke kast glassflasker fra smoothies, juice etc. Skyll dem godt og fjern etikettene, så har du vakre glassvaser å sette avleggerne dine i, helt gratis!
  • Rull sammen dekorativ, mønstret papp eller avispapir til rør og sett dem på et vannfylt brett. Fyll med blomsterjord og dryss frø oppi.
  • Bruker du potter/glass uten dreneringshull under, dekker du bunnen med et lag lecakuler eller småstein før du har jord oppi.
  • Avleggere er enkle å få til, men husk: Skjær dem alltid av fra morplanten med kniv. Bruker du saks, neglene eller river dem av, kan du skade dem. Da vil de ikke klare å suge til seg næring – og visner etterhvert bort.

 

​Kinesisk pengeplante: Del den opp!

Foto: Krista Elvheim
Foto: Krista Elvheim Vis mer

Å dele opp en større plante kan gi mange små! Den kinesiske pengeplanten (polea peperomioides) blir med tiden stor og frodig, og tåler både en kuldegrad eller to og trekk. Del den opp i små knoller og plant i mindre terrakottapotter med dreneringshull. Husk å gi den litt økologisk gjødsel ved oppdeling og framover.

LES OGSÅ: 9 kule ting du kan gjøre med planter

Fine potter

Foto: Krista Elvheim
Foto: Krista Elvheim Vis mer

Bruk fat eller skåler i annet materiale enn terrakottapottene, for eksempel et hvitt metallfat eller hvit marmor. Sett gjerne flere små potter på ett stort fat. Det gir en spennende og vakker kontrast mellom materialer.

Karse: Så et frø!

Foto: Krista Elvheim
Foto: Krista Elvheim Vis mer

Karse er superenkelt å få til og yndig når frøene spirer til en grønn liten eng. Dryss frøene lett utover jorden – du trenger ikke presse dem nedi. Vann godt så jorden er gjennomfuktet, og la dem stå i vunduskarmen i godt lys. Pass på å holde jorden jevnt fuktig. I løpet av noen dager titter grønne spirer opp! Du kan også dyrke karse på fuktig avispapir eller bomull.

Avokado: Plant en stein!

Foto: Krista Elvheim
Foto: Krista Elvheim Vis mer

Ta ut steinen av en avokado og skyll den. Sett den i et glass med spissen opp og la den dekkes halvveis av vann. Sett tannpirkere forsiktig inn i steinen så den kan hvile på kanten av glasset. Sett det i vinduskarmen og smør deg med tålmodighet. Skyll steinen innimellom, og bytt vann et par ganger i uken. Etter et par uker kommer en liten rot, deretter en grønn spire. Da planter du steinen i jord med roten ned og spiren opp. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer