Ren komfyr

Vasketabben «alle» gjør

Og løsningen er forbausende enkel, sier vaskeekspert.

REN KOMFYR: Mange glemmer denne avgjørende faktoren når de skal gjøre rent både komfyren og andre steder i huset. FOTO: NTB
REN KOMFYR: Mange glemmer denne avgjørende faktoren når de skal gjøre rent både komfyren og andre steder i huset. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Nettet flommer over av råd og tips om alt fra matlaging til lure triks for en lettere hverdag, og sånn sett må man vel kunne si at verdensveven er et demokratisk sted.

Men det skal sies at mange av triksene, eller såkalt hacks, som de kalles på TikTok og YouTube, ofte kan fremstå som både ulogisk og tullete, og kun laget for å se bra ut i videoene. Hva sier for eksempel om å skille egg med fingertuppene, der man liksom løfter eggeplommen ut av hviten, med fingre dyppet i fersk hvitløk? Undertegnedes ryggmargsrefleks er hvert fall at eggeplommer til bruk i kaker ikke bør i nærheten av hvitløk.

Men andre ganger dukker det opp råd som faktisk kan ha noe for seg. KK skrev nylig om at rillene under krydderglassene kan gnis mot hverandre, for å få krydderet til å strømme fritt ut av åpningen. Dette viste seg faktisk å funke som en kule.

I andre enden av skalaen finner man tipset om at håndtaket/hullet på skjærefjøla kan brukes som «trakt» for å styre kuttede grønnsaker eller revet ost ned i gryta, uten at det ved første øyekast er lett så se at trikset har særlige fordeler, annet enn å besudle maten med bakterier fra håndtaket.

Tøfler av limpistol?

Youtube-kanalen 5 Minute crafts regnes av mange som den hellige gral for lite brukervennlige hacks. Med 51 millioner følgere deler kanalen alt fra hvordan lage en stol av skumfylte jeansben, til sandaler av bind (!).

En kilde KK har snakket med forteller at formålet for tipsene ofte kan synes uforståelige, og fremgangsmåtene ubegripelige. Hva sies for eksempel om et par 3D-tøfler laget med lim fra limpistol? Selv om det skal sies av flere av tipsene absolutt kan ha noe for seg, er det mange som har reagert på at deler av innholdet fremstår som tullete, og svart med å slutte å følge kontoen.

Kanalen er langt fra alene, og også TikTok er et arnested for mange mer eller mindre gode tips og råd.

Men noen ganger kommer man over noe som faktisk funker. Her om dagen leste jeg i KKs svenske søsterpublikasjon Allas.se, om hvordan rengjøre på den rette måten.

Og det viser seg at jeg – i likhet med mange andre – faktisk har gjort feil hele livet!

Løsningen

Den amerikanske vaskeeksperten Melissa Maker driver Youtube-kanalen Clean my space, og i en video forteller hun om en vanlig tabbe når man smetter på seg gummihanskene for å endelig ta husvasken.

Og det er spesielt på badet og kjøkkenet vi bommer.

Ifølge Maker har vi det nemlig altfor travelt, og tar oss ikke tiden for å få det gode resultatet. TID er nemlig en avgjørende faktor for å bli kvitt smuss, og da spesielt når man bruker rengjøringssprayer. Maker forteller at mange bare sprayer på og tørker av med en gang, noe som ikke gir sprayen mulighet til å løse opp smusset, og eventuelt desinfisere flatene.

LA DET VIRKE: Ikke fall for fristelsen til å tørke rengjøringsmiddelet av for fort! FOTO: NTB
LA DET VIRKE: Ikke fall for fristelsen til å tørke rengjøringsmiddelet av for fort! FOTO: NTB Vis mer

På flasken står det noen ganger hvor lenge sprayen skal virke, alt fra to til ti minutter. Om ikke, er Makers råd å la sprayen virke hvert fall et par minutter, og så sjekke at smusset har begynt å løse seg opp før du tørker av.

Smart, ikke sant?

Og etterpå kan du prøve å skille egg med fingertuppene. Nei da, bare tulla.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer