Bolig & Interiør

Vinduene som vasker seg selv

Hvis du kunne krysse av en ting i hjemmet ditt du aldri mer skulle vaske - hva ville det være? Vi tipper vinduer kommer ganske høyt på den listen. Visste du at det finnes vinduer som vasker seg selv?

En gang i framtiden er kanskje denne sysselen en saga blott. Foto: Image Source/AOP
En gang i framtiden er kanskje denne sysselen en saga blott. Foto: Image Source/AOP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det kan nesten høres ut som om dette er hentet fra en sci fi-film, men det finnes altså selvvaskende vinduer på markedet.

Nanoteknologi og lotuseffekt

Nei, det følger ikke med en vindusvasker som pusser for deg en gang i måneden. Nei, det er ingen spøk, og nei du trenger ikke være lottomillionær for å ha råd til dem. Ifølge Matforsk.no er ideen til selvrensende vinduer hentet fra naturen, mer spesifikt fra Lotusplanten. Den er nemlig bygd opp av partikler (hvorav noen er i nanostørrelse) som har den effekten at partikler ikke fester seg til den. Selvrensende vinduer er inspirert av lotusplantens egenskaper. Les mer på DinSide.no Rengjøring for latsabber

Vaskeekte Husmorvinduer

Våre søk etter selvvaskende vinduer i Norge, førte oss rett til Husmorvinduet. Eller H-vinduet som det nå er omdøpt til. Vi spurte Håvard Tveit i H-vinduet/Natre om vi nå kan vinke farvel til nal og pusseskinn for alltid. - Våre vinduer med Renio-glass (det selvvaskende glasset, red. anm.) er selvvaskende, men effekten avhenger av forskjellige forhold, blant annet hvor åpent det er foran vinduet, og hvor mye lys som slipper til. Rene fakta Prisen på de selvvaskende vinduene ligger rundt en tusenlapp over vanlige vinduer, i snitt. Priseksempel: 1x1 meter vindu, toppsvingsmodell koster veiledende 3800 kroner i vanlig versjon, 4600 kroner for den selvvaskende varianten. Glassene som brukes i Renio-vinduene produseres av Bøckmann.- Vil det si at det ikke vil bli rent på nordsiden av boliger, der solen ikke skinner? - Effekten er nok ikke like god på skyggesiden, men det er mer avhengig av lysforhold enn direkte sollys, sier Tveit og forklarer videre: Det virker på den måten at UV-strålene i lys bryter ned smusset som havner på vinduet, og regnet skyller det av. Når det regner blir det heller ikke striper på vinduet, fordi vanndråpene splittes, og regnet renner jevnt av. - Hva gjør man om man er så heldig å oppleve en knallsommer, eller bare minimalt med nedbør over en lang periode? - Da tar du bare hageslangen og spyler vinduene, ler Tveit. - Man vil nok kunne klare å ha det 1 prosent renere om man gnikker og gnukker - den dagen man gjør det. Men som vi alle vet, regner det gjerne dagen etter man har brukt lang tid på å vaske vinduene. Fordelen her er at det er jevnt rent hele tiden.. Ifølge Tveit er en hovedvekt av dem som bestiller selvvaskende vinduer kunder som allerede har investert i vedlikeholdsfrie hus: De bor gjerne i mur,- tegl- eller betonghus. Helt vedlikeholdsfritt blir det imidlertid ikke: En må fortsatt vaske vinduene innvendig. Ekstra late sjeler fikser imidlertid dette kjapt og greit med en av de greie spray-løsningene.

Fordelaktige bivirkninger

Investerer du i selvvaskende vinduer, byr de på flere positive bivirkninger: Renio har fått satt inn et UV-filter, som skal motvirke falming eller gulning av interiør. I tillegg har de en delvis lyddempende funksjon, som kan gi opptil halvering av trafikkstøy, på varianten uten ventil. Glasset er i tillegg laminert, noe som vil holde på plass knuste glassbiter. Det vil si at om glasset knuser, vil eventuelle ubudne gjester måtte skjære seg igjennom dette.

Kost-nytte

Å installere selvvaskende vinduer, er vel mest aktuelt for dem som bygger nytt, bygger på - eller likevel skal skifte vinduer. Setter man kostnaden for et nybygget hus, med 12 vinduer i varierende størrelse, og kalkulerer med en merkostnad à 1000 kroner per vindu, vil det bli 12 000 kroner dyrere å sette inn selvvaskende vinduer enn vanlige vinduer. La oss gå utifra at alternativet ville vært å få noen til å gå over vinduene dine utvendig, to ganger i året. Dette ville du betalt 500 kroner for hver gang, til sammen 1.000 kroner. Godt under grensen for hvor mye en kan tjene skattefritt på småjobber. Er dette alternativet, vil det ta 12 år før vinduene er tjent inn - sett i et meget forenklet regnestykke. Det store spørsmålet du må stille deg er imidlertid: Hvor mye er det verdt for deg å slippe unna vindusvask?

Sjekkliste før du løper og kjøper:

  • Sjekk klimaet der du bor. Selvvaskende vinduer virker best i fuktige klima, siden de bruker (regn)vann for å løse opp skitten.
  • Er selvvask alt du trenger? Vil du bare ha selvvaskende vinduer? Eller skal du også investere i for eksempel solbeskyttelse, isolerende glass som holder på varmen?
  • Gjør en kost-nytte beregning. Selvvaskende vinduer koster mer. Er forskjellen verdt prisen for å slippe å vaske dem selv? Hadde det blitt billigere eller enklere å leie hjelp til å vaske vinduene enn å få selvrensende? (Husk å ta med vindusvaskemiddel i beregningen)
  • Planlegg tidspunktet godt.Det er stor forskjell på å bytte ut nye, gode vinduer med selvvaskende - og å bytte ut om du likevel skal bytte vinduer eller glass. Det kan også være verdt å tenke over om du vil bli boende i din nåværende bolig i lang tid fremover, eller om du kanskje skal vente til du flytter inn i din neste bolig.
  • Planlegg plassering. Det er ikke sagt at du må installere selvvaskende vinduer i hele huset. Men er det noen vinduer som er vanskelig å komme til utenifra som du aldri får vasket? Det kan for mange være en god hjelp å bare bytte ut takvinduer, eller vinduer som er ekstra høyt på veggen.

Selvvaskende bad?

Vår store drøm, selvvaskende baderomsmøbler - vask, dusj - og ikke minst toalett - må vi nok se langt etter i denne omgang. I mellomtiden får en ta med seg det en kan, og tenke på våre stakkars (mødre,) bestemødre og oldemødre. Som måtte klare seg uten oppvaskmaskin, vaskemaskin, støvsuger, kjøleskap - og cillit bang. (Artikkelen er levert av DinSide Bolig)Foto: Image Source/ AOP

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer