Søvn:

Britisk søvnforsker: - Ja, kvinner trenger mer søvn enn menn

Ekspertene mener det er flere årsaker til at kvinner trenger mer søvn enn menn.

SØVN: Kvinner trenger visstnok mer søvn enn menn. Totalt får likevel 1 av 7 for lite søvn. Foto: Scanpix
SØVN: Kvinner trenger visstnok mer søvn enn menn. Totalt får likevel 1 av 7 for lite søvn. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert

- Ja, det ser ut som at kvinner trenger omlag 20 minutter mer med søvn enn det menn gjør, forteller Jim Horne, professor ved søvnforskningsinstituttet ved Loughborough University, og en av Storbritannias mest kjente søvnforskere til KK.

Norske eksperter anbefaler gjerne at vi får mellom syv og ni timer søvn hver natt, men mange av oss får dessverre mindre enn det, og søvnmangel er svært vanlig. Dessuten er også søvnkvaliteten viktig. Ifølge Folkehelseinstituttet har én av syv voksne i Norge kroniske søvnvansker. Hos de over 60 har opp mot én av fire søvnvansker. Problemer med søvnen forekommer også oftere hos kvinner, og spesielt da hos eldre kvinner.

Samtidig tyder også forskning på at kvinner trenger mer søvn enn menn, og at vi påvirkes mer av søvnmangel. For eksempel har en britisk studie konkludert at kvinners kognitive funksjoner svekkes mer av å jobbe skiftarbeid enn det menns gjør, og Hornes egen forskning viser altså at vi kan trenge rundt 20 minutter mer.

Kan skyldes multitasking

Samtidig som hormoner og stress kan være faktorer, mener Horne det er sannsynlig at kvinners hjerne trenger mer hvile enn menns.

- Det vi ser er at kvinner har en dypere søvn enn menn. Det betyr at en mulig forklaring på kvinners søvnbehov er at de bruker hjernen mer enn menn, forteller Horne.

Han forklarer videre at det er hjernebarken – cerebral cortex – som altså trenger ekstra hvile hos kvinner.

- Cerebral cortex, hviler aldri ordentlig når du er våken. Når du ikke gjør noe, når du sover lett, så er denne delen av hjernen fortsatt aktiv. Den eneste måten den kan hente seg ordentlig inn på er når du er i helt dyp søvn, forklarer han.

Det at kvinner er lenger i dyp søvn i løpet av natten kan med andre ord bety at denne delen av hjernen har mer å restituere fra, og med andre ord at den brukes mer.

TRENGER MER HVILE: Den britiske søvnforskeren James Horne mener kvinners hjerne kan trenge mer hvile fordi den multitasker mer enn menns. Foto: Scanpix
TRENGER MER HVILE: Den britiske søvnforskeren James Horne mener kvinners hjerne kan trenge mer hvile fordi den multitasker mer enn menns. Foto: Scanpix Vis mer

- Det har sannsynligvis å gjøre med multitasking. Når du beveger deg fra en oppgave til en annen, fra et sted til et annet eller du gjør flere ting på en gang, så er det en stor påkjenning på hjernen. Når du løser et kryssord eller leser noe så brukes bare litt av cerebral cortex. Når du gjør mer på en gang, trengs mer hjernearbeid, og mer dyp søvn, og derfor er multitasking en sannsynlig årsak til dette, sier han, men legger til at det trengs mer forskning på feltet.

Mange av oss sliter med søvnmangel og det at kvinner trenger mer søvn, kan fort bety at mange kvinner også har vanskeligere for å få nok. Den gode nyheten er at multitasking – til tross for å øke søvnbehovet – er sunt for hjernen vår.

Ifølge Horne eldes den kvinnelige hjernen nemlig saktere enn mannens, og også det kan skyldes multitasking.

- En 70 år gammel dame vil ha en hjerne tilsvarende en 65 år gammel manns, så det er ikke farlig for hjernen å multitaske, sier Horne.

Sannsynlig at søvnbehovet endrer seg

Mange kvinner sliter med søvnen. Spesielt i overgangsalderen kan hetetokter og hormonforandringer gjøre det vanskelig å få nok. Også i spebarnsperioden får en del kvinner lite søvn.

Bjørn Bjorvatn er lege og søvnforsker ved Universitetet i Bergen. Han forteller at man ennå ikke vet sikkert hva som er grunnen til at kvinner trenger mer søvn enn menn.

- Det kan jo være mange andre faktorer som spiller inn, blant annet hormoner, men vi vet ikke hvorfor.

Hormonene våre vil kunne forstyrre søvnen, slik at vi får indre, men det er altså ikke bevist at hverken hormoner eller hjerneaktivitet er skyld i at kvinner trenger noen minutter mer på øyet enn menn.

- Så vidt jeg vet, er det ingen som kan forklare hvorfor kvinner angir større søvnbehov enn menn. Det betyr at det ikke er vitenskapelig grunnlag for å tro at dette har med hormoner å gjøre. Dårlig søvn er noe annet enn søvnbehov, sier han.

- Plagene i overgangsalderen har derfor lite å gjøre med endring i søvnbehovet.

Samtidig er det slik at søvnbehovet vårt sannsynligvis ikke er akkurat det samme hele livet.

- At søvnbehovet endres i løpet av voksenlivet er sannsynlig, men ikke mye studert. Samtidig vil det være rart om ikke søvnbehovet endres i løpet av livet, når det skjer så mange andre endringer med årene, som mer rynkete hud, dårligere hukommelse, dårligere balanse og så videre.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer