Tisse på natta

1 av 3 kvinner sliter med dette

Slik vet du om du bør kontakte lege.

TISSE PÅ NATTA: Det å stadig våkne med en trang til å tisse kan forstyrre søvnen og hvordan vi fungerer dagen etter. FOTO: NTB
TISSE PÅ NATTA: Det å stadig våkne med en trang til å tisse kan forstyrre søvnen og hvordan vi fungerer dagen etter. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du våkner fra dyp og god søvn og kjenner den irriterende følelsen: Du må opp og tisse. Igjen.

Nattlige turer på toalettet kan forstyrre søvnen, og det kjenner du kanskje på formen dagen etter?

Ifølge National Library of Medicine går én av tre voksne amerikanere over 30 år minst én gang på toalettet hver natt, og omtrent 70 prosent av disse er plaget av det. Vannlating på natten kan være assosiert med langvarige søvnproblemer, og er ofte beskrevet som en av de mest plagsomme urologiske symptomene - og er også en av de vanligste.

Det finnes mange ulike årsaker til denne irriterende vanen, som har navnet nokturi. De aller fleste er helt ufarlige, men i enkelte tilfeller bør du snakke med en lege.

Slik vet du om du har nokturi

Nokturi betyr rett og slett nattlig vannlating, forklarer Gro Cecilia Stensrød, som er uroterapeut ved urologisk seksjon ved Aleris.

Må du jevnlig opp og tisse i løpet av natten, har du nokturi. Alle som har vært gravide, for eksempel, kjenner godt til dette, påpeker Stensrød, men understreker at nokturi er ikke en tilstand eller en sykdom i seg selv.

– Når jeg får en pasient som klager over å måtte tisse om natten, så er det veldig viktig å skille mellom: «våkner du fordi du må tisse, eller tisser du fordi du er våken?».

Mange våkner nemlig og tenker (bevisst eller ubevisst) at «når jeg er våken så kan jeg like så godt tisse en skvett», påpeker Stensrød.

– Og i så tilfelle er det ikke blæra som er problemet, understreker hun.

UROTERAPEUT: Gro Cecilia Stensrød. FOTO: Aleris
UROTERAPEUT: Gro Cecilia Stensrød. FOTO: Aleris Vis mer

Vanlige faktorer som kan bidra til nokturi

Nokturi kan ha svært mange forskjellige årsaker. Insider skrev nylig en artikkel der urolog Dr. Jeffrey Weiss bekreftet flere av dem.

Vi går gjennom noen av de vanligste, og kommer tilbake til Stensrød litt senere i artikkelen.

Det er særlig syv vanlige og ufarlige ting som kan spille inn på hvor ofte vi må tisse om natten, skriver Insider:

  • Alder: Jo eldre vi blir, desto mer sannsynlig er det at vi må på toalettet om natten.
  • Graviditet: Fordi livmoren presser ned mot blæren under et svangerskap, må gravide ofte tisse hyppigere, også på natten.
  • Når - og hva - du spiser og drikker: Hvis du drikker mye væske før du legger deg, vil kroppen lage mer urin gjennom natten. Alkohol og koffein er typiske syndere - og også flytende mat som suppe.
  • Medisiner: Enkelte medisiner kan øke urinproduksjonen.
  • Overaktiv blære: Denne tilstanden kan påvirke hvor ofte du må tisse.
  • En uvane: Hvis du har en vane for å våkne opp midt på natten for å tisse, kan dette gjøre at du våkner selv når blæren egentlig ikke er full. Kroppen har rett og slett laget det som en vane.
  • Fysisk inaktivitet: En liten studie gjort på 35 eldre kvinner linket en inaktiv livsstil til økt behov for å tisse om natten.
UVANE: Noen kan rett og slett ha tillagt seg en uvane, men i noen tilfeller er det lurt å snakke med en lege. FOTO: NTB
UVANE: Noen kan rett og slett ha tillagt seg en uvane, men i noen tilfeller er det lurt å snakke med en lege. FOTO: NTB Vis mer

Nokturi kan også oppstå som følge av en rekke helsetilstander og sykdommer, som for eksempel:

1. Urinveisinfeksjon

I tillegg til smerte under vannlating, grumsete urin og feber, er en konstant trang til å tisse et vanlig symptom på urinveisinfeksjon.

2. Diabetes type 2

Diabetes forårsaker høyt blodsukker, og når sukkerinnholdet i blodet stiger kommer det sukker i urinen. Dette fører til økt urinmengde og hyppig vannlating.

3. Søvnforstyrrelser

Søvnapné og insomnia kan gjøre det vanskeligere å sovne. Hvis du ligger lenge våken i sengen kan du kanskje føle en trang til å gå på do, selv om blæren egentlig ikke er full.

4. Høyt blodtrykk

Eksperter har linket høyt blodtrykk med trangen til å tisse om natten, skriver Insider. Hvis du mistenker at du har høyt blodtrykk, er det viktig at du snakker med en lege.

5. Blæresykdom

Tilstander og sykdommer som forårsaker endringer i blærefunksjonen kan lede til en trang til å tisse om natten. Dette kan gjelde alt fra overaktiv blære til blærekreft. Hvis du mistenker at du har problemer med blæren, er det viktig at du snakker med en lege.

6. Fedme

Hvis du har fedme, kan det hende du oftere kjenner en trang for å tisse i løpet av natten. Undersøkelser antyder at dette kan skje på grunn av økt urinproduksjon, økt press i mageregionen og inntak av mat og drikke på kvelden, skriver Insider.

7. Depresjon

Hvis du har depresjon er sannsynligheten større for at du våkner midt på natten og må tisse, skriver Insider. Men også nokturi i seg selv kan påvirke risikoen for å få depresjon, mulig på grunn av forstyrret søvn.

FORSTYRRER SØVNEN: Hyppig vannlating om kvelden kan forstyrre søvnen, som igjen kan øke risikoen for depresjon. FOTO: NTB
FORSTYRRER SØVNEN: Hyppig vannlating om kvelden kan forstyrre søvnen, som igjen kan øke risikoen for depresjon. FOTO: NTB Vis mer

– Handler ofte om kosthold og livsstil

Så, tilbake til Gro Cecilia Stensrød, som også peker på mange av de samme årsakene.

Først og fremst trekker hun frem kostholdsvaner og livsstil. Det er mange som produserer mye urin om natten fordi de rett og slett drikker alt for mye for sent på kvelden. Enkelt sagt: «Det som man tar inn, må få komme ut».

Stensrød ber alltid sine pasienter om å føre en liste over det de drikker og hvor mye de tisser, over tre dager.

– Da ser man raskt om det er et misforhold mellom hvor mye man drikker og når. Av og til er behandlingen så enkel at man endrer drikkemønster, påpeker hun, og fortsetter:

– Det er også viktig å ikke drikke vanndrivende væsker om kvelden. Kaffe, te, lettbrus og alkohol er typisk vanndrivende. Noen synes det er deilig med en stor kopp «sove-te», og da må man gjøre et valg. Drikker man før man legger seg, må man regne med at blæra må tømmes i løpet av natten.

Mange har også en travel livsstil, påpeker Stensrød:

– Fulle dager, trening og annen aktivitet på kveldstid - og så stuper man i seng uten å ha «roet ned» litt på forhånd. Da opplever mange at de vekkes av blæra etter et par timer, for urinutskillelsen setter i gang når kroppen slapper av.

Et godt råd her, er å sitte rolig med bena hevet over blærenivå, eller ligge på sofaen med pute under bena en times tid før man legger seg. Da «hentes» væske tilbake fra kroppen og ledes gjennom nyrene og til blæra før man sovner, forklarer Stensrød.

Når kan det handle om blærefunksjonen?

Noen ganger skyldes nokturi altså en tilstand i blæra.

Det kan være at man har en overaktiv blære med nedsatt blærevolum, forklarer Stensrød. Dette kan enkelt behandles med medikamenter og/eller blæretrening, men uroterapeuten understreker:

– Det er veldig viktig at man ikke settes på medikamenter uten videre utredning for overaktiv blære dersom problemet er hyppig vannlating. Det kan være at man må tisse ofte fordi man ikke får tømt blæra fullstendig ved toalettbesøk og derfor har kort intervall mellom hver vannlating. Man har da det som kalles resturin, og det må behandles før man kan snakke videre om en eventuell overaktiv blære.

Hyppig vannlating kan også skyldes blærekatarr (urinveisinfeksjon), blærestein eller det mer alvorlige - men heldigvis sjeldne, understreker Stensrød - blærekreft.

– I disse tilfellene vil man også ha tilleggssymptomer utover hyppig vannlatning dag og natt. For å få avklart om man har en av disse diagnosene, må man ha time hos urolog.

Alder, medisiner og depresjon

Stensrød bekrefter også at økt alder kan ha en sammenheng med nokturi.

– Med alderen skjer en større del av urinutskillelsen om natten. I yngre år har vi et hormon som heter ADH (antidiuretisk hormon), og dette hormonet sørger for at urinproduksjonen settes ned under søvn, slik at vi får hvile, forklarer Stensrød, og fortsetter:

– Med årene settes produksjonen av dette hormonet ned, og vi får en utjevning mellom dag og natt av når urinen blir skilt ut via nyrene. Høyere alder medfører også dessverre naturlig nedsatt kapasitet i blæra slik at den rommer mindre før man må tisse.

OVERAKTIV BLÆRE: Noen ganger kan nokturi skyldes blæreproblemer. FOTO: NTB
OVERAKTIV BLÆRE: Noen ganger kan nokturi skyldes blæreproblemer. FOTO: NTB Vis mer

Også medisiner som virker inn på søvn kan gi samme effekten som nevnt ovenfor.

– Får man ikke dyp søvn, så utskiller man ikke ADH – og urinproduksjonen settes ikke ned.

Depresjon er også en vanlig årsak til nokturi, bekrefter Stensrød, og forklarer at det kan ha en sammenheng med medikasjon og søvnmønster.

Når bør vi kontakte lege?

Andre og mer alvorlige sykdommer som kan påvirke vårt behov for vannlating om natten er diabetes, nyresvikt og hjertesvikt.

Så, når bør vi egentlig oppsøke lege?

– Dersom man vet at man ikke drikker vesentlig etter klokken 20 på kvelden, at man våkner av å måtte tisse og ikke tisser fordi man er våken - så kan det være greit å få en sjekk på at det ikke er andre faktorer som er årsaken, råder Stensrød.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer