Bakterier På Hender

10 ganger du ALLTID bør vaske hendene

Det er ikke bare før middagen og etter toalettbesøket du bør huske såpe og vann.

VASKE HENDA, VASK - VASKE HENDA: Ja, gjør som i Lano-reklamen, vask hendene ofte!
VASKE HENDA, VASK - VASKE HENDA: Ja, gjør som i Lano-reklamen, vask hendene ofte! Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At vi skal vaske hendene før vi spiser, etter toalettbesøk og gjerne etter at vi har vært i butikken, er en kjent sak. Men enkelte vaner blir jo vonde etter hvert. Halvparten vasker faktisk ikke hendene etter toalettbesøk. Så er vi egentlig nøye nok med håndvasken, og lar vi for eksempel vannet renne lenge nok? Det er jammen ikke sikkert, skal vi tro ekspertenes svar på den optimale håndhygienen. 

LES OGSÅ: Nå bør du sjekke såpen din

Har du hostet? Vask hendene!

Nina Kristine Sorknes er seniorrådgiver ved Avdeling for infeksjonsovervåkning ved Folkehelseinstituttet (FHI).

Antall ganger om dagen vi bør vaske hender avhenger av hva vi har vært i kontakt med, ifølge henne, men hun oppsummerer at man alltid skal vaske hender i følgende situasjoner: 

  1. Etter toalettbesøk.
  2. Etter å ha hostet, nyst eller pusset nesen.
  3. Når hendene er skitne eller synlig tilsølte.
  4. Etter vi har tatt på noe urent eller berørt flater eller gjenstander mange har vært i kontakt med, som for eksempel dørhåndtak eller betalingsterminaler - som faktisk har like mange bakterier som et offentlig toalett.
  5. Før vi skal spise eller tilberede mat.

- Dessuten er det viktig å vaske hendene oftere når man er syk, og alltid før man skal besøke andre som er syke, presiserer Sorknes.

LES OGSÅ: Så fort smitter nyset

Hvor lenge lar du vannet renne?   

Så selv om vi vet at håndvasken skal gjøres både når vi kommer hjem fra butikken og før vi skal ta i mat, er det likevel vanskelig å vite hva som er nok.

Riktig håndvask krever nemlig tilstrekkelig tid og riktig teknikk, ifølge eksperten.

- Det vil si minimum 15 sekunder, og alle håndens flater må dekkes med såpe. Videre må vi gni slik at såpen skummer før vi skyller den av, sier Sorknes.

HÅNDHYGIENE: Vi vet at vi skal vaske hender etter vi har håndtert kylling, for eksempel. Men vi må ikke glemme å vaske hendene før vi tar i maten, heller! Foto: fotek - Fotolia
HÅNDHYGIENE: Vi vet at vi skal vaske hender etter vi har håndtert kylling, for eksempel. Men vi må ikke glemme å vaske hendene før vi tar i maten, heller! Foto: fotek - Fotolia Vis mer


Vi må vaske mellom fingrene, på oversiden av håndbaken, håndflaten og tommelen. Vi må heller ikke glemme fingertuppene, og huske på at lange negler hindrer at de blir tilstrekkelig rengjort. Sorknes anbefaler derfor at negler bør være korte.

- Men hvor langt oppover armen er det nødvendig at vi vasker oss?

- Man bør vaske opp til håndleddet, svarer eksperten, og sier dessuten at ringer og klokker bør fjernes før håndvask. 

Underarmen er mindre viktig ved vanlig håndvask. Ifølge Sorknes bør imidlertid de også vaskes når de har vært i kontakt med noe som kan kan være forurenset med skitt eller andre bakterier. 

LES OGSÅ: 10 personer vi ikke vil møte i kollektivtrafikken

«Kan jeg droppe såpen?»

Skal vi tro eksperten fra Folkehelseinstituttet, bør vi alltid benytte såpe når vi vasker hendene, fordi det gjør at skitten løsner fra huden. Om vi er allergiske eller huden reagerer på hyppig såpebruk, må vi finne et mildere alternativ.

Når det gjelder hvorvidt vi bør bruke fast eller flytende såpe, svarer eksperten:
- På offentlige steder skal det alltid finnes flytende såper. I hjemmet er såpestykker ok, sier hun.

Selv om det er omdiskutert om flytende eller fast såpe er best, mener Elise Liv Hagesæther, forfatter og rengjøringsekspert, at det spiller liten rolle hva vi velger. Det er hvordan vi bruker såpen som teller.

- Gni såpen godt inn på hele hånden før du skyller godt av under rennende vann, sier hun, og legger til at det ikke skader med en omgang med neglebørsten av og til!

Og dersom vi ikke har tilgang til håndvask, som på reise eller til og fra jobb, kan spritbasert hånddesinfeksjon eller våtservietter være et alternativ. For at bakteriene skal drepes må alkoholkonsentrasjonen være 70 prosent.

Hagesæther mener imidlertid om at vi ikke alltid må bruke såpe.

- Har jeg fått litt kliss på hendene etter å ha matet minstejenta, er det nok å skylle av med rent vann.

LES OGSÅ: Fire hygienetabber du gjør hver dag

Ikke glem å tørke

Nina Sorknes, eksperten fra FHI, mener den optimale tørkingen på offentlige steder er tørkepapir. Når det gjelder lufttørkere, anbefaler hun varianten hvor man holder hendene under og luftstrømmen blåser horisontalt ned på hendene. 

Else Liv Hagesæther understreker at tørking faktisk er en viktig del av håndhygienen. Derfor er det viktig å tørke med et rent håndkle som skiftes etter behov. Eksperten mener hvert familiemedlem bør ha hvert sitt.

- Hjemme er det ok å bruke vanlige, personbundne tekstilhåndklær. På kjøkkenet er det hensiktsmessig å bruke dispenser med papirtørkler, legger hun til.

Hagesæther supplerer dessuten FHI-ekspertens liste, og mener vi også bør gjøre det til en vane å vaske hendene i følgende situasjoner: 

  1. Når vi kommer hjem etter å ha vært ut.
  2. Før vi skal ta i noe som er, eller skal være, rent.
  3. Etter vi selv har vært eller har vært i kontakt med noen som har hostet, nyst eller pusset nesen.
  4. Etter at vi har hilst på mange mennesker.
  5. Tatt i penger.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer