Pinlige sykdommer:

10 helseproblemer du garantert har googlet

- Risikoen for at du googler deg inn i en bekymring er veldig stor, sier lege.

PINLIGE SYKDOMMER: Mange tyr til søkemotorer på nett i stedet for å gå til legen når de har en plage eller sykdom som de synes er litt flau. Er det så lurt? FOTO: NTB Scanpix
PINLIGE SYKDOMMER: Mange tyr til søkemotorer på nett i stedet for å gå til legen når de har en plage eller sykdom som de synes er litt flau. Er det så lurt? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De fleste har brukt søkemotorer på nett til å lete etter informasjon om egen helse. Symptomer som hodepine og kvalme kan gi svar om at du er alt fra dehydrert til kreftsyk.

Mange bruker også internett til å søke opp pinlige helseproblemer som de ikke tør spørre legen eller venner om, som oppblåst mage, kjønnssykdommer og utflod.

- God informasjon er viktig for å være trygg på egen helse og å takle egne helseutfordringer, men informasjonen du får ved å google kan ha varierende kvalitet. I verste fall kan det føre til økt, og kanskje unødvendig, frykt, sier Thorleif Jansen, som er spesialist i allmennmedisin og sjefslege i KRY.

Det er likevel ikke alle helseproblemer som trenger å bli undersøkt av lege, og noen ganger kan et enkelt nettsøk gi deg svar på akkurat det du lurer på.

Disse 10 pinlige helseproblemene har du garantert googlet:

Hvorfor er magen min oppblåst?

Buksene føles stramme, magen er hard og ubehagelig og du må prompe hele tiden. Høres det kjent ut? Googlesøket “oppblåst mage” gir hele 142 000 resultater, noe som tilsier at mange lurer på dette.

Rundt en fjerdedel av oss plages med oppblåst mage, og det kan skyldes kostholdet, stress, røyk, alkohol, fiber eller noe helt annet. Mye luft i magen oppleves for mange som flaut og sjenerende.

- Hvis du er veldig oppblåst og har endringer i avføringsmønsteret, bør det undersøkes av en lege. Hvis du derimot har hatt det i årevis er det nok ikke nødvendig å oppsøke lege, sier Petter Brelin, som er fastlege og leder for Norsk forening for allmennmedisin (NFA).

LES OGSÅ: Disse matvarene gjør deg oppblåst

2. Hvordan blir jeg kvitt dårlig ånde?

De fleste har litt dårlig ånde om morgenen, men noen sliter med vedvarende dårlig ånde som ikke forsvinner når de pusser tennene. Googlesøket “dårlig ånde” gir hele 300 000 resultater.

For å forebygge dårlig ånde er det viktig å pusse tennene, bakerst på tungen, bruke tungeskraper og sjekke tennene hos tannlege jevnlig. Sink kan også bidra til å fjerne lukten. I noen få tilfeller kan det skyldes underliggende sykdom.

- Dårlig ånde kan strengt tatt være et symptom på noe alvorlig, men mest sannsynlig ikke. Oppsøk gjerne en tannlege for å se om de kan hjelpe deg, eller få legen til å sjekke om du har noen infeksjoner, råder Brelin.

Han sier at det ofte kan være vanskelig for folk å dra nytte av informasjonen de finner på nett.

- Hvis du googler dårlig ånde og det står at du bør være bekymret hvis du har store lymfeknuter, er det vanskelig for folk flest å vurdere om de har store lymfeknuter eller ikke. Hvis du er bekymret kan det være greit å oppsøke lege, sier han.

DÅRLIG ÅNDE: Ikke nødvendigvis noe du trenger å oppsøke hjelp for. FOTO: NTB Scanpix
DÅRLIG ÅNDE: Ikke nødvendigvis noe du trenger å oppsøke hjelp for. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

3. Har jeg fotsopp?

Fotsopp er en vanlig soppinfeksjon som kan være sjenerende og ubehagelig, og googlesøket gir hele 63 100 resultater.

Tørr, flassete hud som gjerne klør eller stikker kan indikere fotsopp. Det smitter lett og bør behandles så fort som mulig. Det finnes flere midler mot fotsopp som kan kjøpes på apoteket, og det er som regel ikke nødvendig å oppsøke lege.

LES OGSÅ: Få bukt med fotsoppen

4. Hvorfor må jeg tisse hele tiden?

Googlesøket tisse ofte gir hele 270 000 resultater, og problemet kan skyldes en rekke ulike tilstander. Mulige årsaker er urinveisinfeksjon, graviditet, kjønnssykdommer, diabetes, at du er nervøs eller at du har en overaktiv blære. Det kan også skyldes at du drikker mye i løpet av dagen.

Dersom du er bekymret og usikker på hva det skyldes, er det lurt å oppsøke lege.

- Hvis du får endringer i kroppen på en eller annen måte som er plagsom eller smertefull, bør du oppsøke lege for det. Hvis situasjonen er stabil, trenger du ikke gjøre så mye med det, forklarer Brelin.

LES OGSÅ: Må du tisse veldig ofte?

5. Hvordan blir jeg kvitt flass?

Flass i hodebunnen gir omtrent 87 600 resultater på Google, mens ordet flass gir hele 675 000 resultater. Flass er små hvite flak med døde hudceller fra hodebunnen, og kan være både ubehagelig og lite flatterende.

Flass er en type sopp i hodebunnen, men de fleste som tror at de har flass har egentlig bare tørr hodebunn. Det kan behandles med profesjonelle kurbehandlinger, og det finnes en rekke sjampoer som skal motvirke flass og tørr hodebunn.

Flass trenger som regel ikke undersøkes av lege, men dersom problemet vedvarer kan det være greit å få avklart at det ikke skyldes seboroisk eksem.

FLASS: Flass, tørr hodebunn eller eksem. Du kan ofte finne ut av det selv. FOTO: NTB Scanpix
FLASS: Flass, tørr hodebunn eller eksem. Du kan ofte finne ut av det selv. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Sliter du med flass?

6. Hvordan unngå tåfislukt?

Tåfislukt er en vanlig betegnelse på vond lukt fra føttene, og skyldes gjerne svette i sko eller sokker. Googlesøket “tåfis” gir omtrent 30 000 resultater.

Noen ganger føles det som om hele rommet lukter vondt når noen tar av seg skoene, og det kan oppleves som veldig sjenerende for dem det gjelder.

For noen kan det hjelpe å bruke spesialdeodoranter eller kremer som skal hjelpe mot tåfislukt, og for andre kan botox være et alternativ. Det er som regel ikke nødvendig å oppsøke lege, men det kan være et alternativ dersom ingenting hjelper og du er sterkt plaget.

7. Hvorfor raper jeg så mye?

Raping er en refleks vi har som fører til utluftning fra magen, og det kan være normalt å rape over 20 ganger om dagen.

Raping kan være illeluktende og flaut, og noe de færreste synes er stas å gjøre foran andre. For å unngå for mye raping må du svelge mindre luft. Gode råd er å slutte å røyke, unngå drikke med kullsyre, tygge maten rolig og være forsiktig med mat som erter, linser, brokkoli og løk.

- Hvis du plutselig er veldig oppblåst over tid og raper mye, bør det undersøkes av en lege, sier Brelin.

8. Tegn på at jeg har en kjønnssykdom

Googlesøket kjønnssykdom gir hele 240 000 resultater, og mange som har hatt ubeskyttet sex lurer på om de kan ha en kjønnssykdom. Det kan være flaut og ubehagelig å spørre legen om, og mange søker derfor råd på nett.

Vanlige symptomer på at du kan ha en kjønnssykdom og bør oppsøke lege er endringer i utfloden, blødningsforstyrrelser, sår nedentil, smerter under samleie, svie ved urinering og magesmerter.

- Et googlesøk kan ikke fortelle deg om du har en kjønnssykdom eller ikke. Den eneste måten å få et sikkert svar på er å ta en test hos legen, sier Brelin.

LES OGSÅ: Kjønnssykdommer, symptomene du ikke bør ignorere

9. Hvorfor har jeg så mye utflod?

Å google «utflod» gir hele 494 000 resultater, og det er et problem som mange kvinner sliter med og søker råd om. Litt utflod er helt normalt, men dersom det kommer mye kan det oppleves som ubehagelig og flaut.

- Store endringer i kroppen som oppleves som ubehagelige bør alltid undersøkes av lege, sier Brelin.

Mye eller endret utflod kan være et tegn på kjønnssykdom, sopp eller bakteriell vaginose.

LES OGSÅ: Plages du av mye utflod?

10. Hvordan bli kvitt svettelukt?

Ordet svette gir hele 1 070 000 resultater på Google, mens svettelukt gir 42 500 resultater. Vond lukt på jobb eller i sosiale settinger kan oppleves som hemmende.

Svette er kroppens naturlige måte å regulere kroppstemperaturen på, men noen svetter mer og lukter mer enn andre. Dersom du er mye plaget med svettelukt bør du vurdere kosthold, livsstil og hygiene.

Hvis ingenting hjelper kan du kontakte legen, som må vurdere om problemet har en underliggende årsak.

SVETTELUKT: Noen svetter mer enn andre, men ved normal hygiene er ikke det et problem for de fleste. FOTO: NTB Scanpix
SVETTELUKT: Noen svetter mer enn andre, men ved normal hygiene er ikke det et problem for de fleste. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Ikke tro på alt du leser

Det finnes mange som bruker søkemotorer på nett til å søke opp hver minste plage og ubehag de kjenner. Dersom noen har tendenser til sykdomsangst eller fort blir bekymret for egen eller andres helse, bør de være tilbakeholdne med å google symptomer.

- På nett kan du finne hva som helst, og ofte finner du alvorlige diagnoser på uskyldige symptomer. Risikoen for at du googler seg inn i en bekymring er veldig stor, sier Brelin.

Han sier at dersom legen har gitt deg en diagnose og du ønsker mer kunnskap om sykdommen, kan nettsøk være nyttig.

- Det viktigste er å være kritisk og ikke tro på alt du leser. Vær kritisk til kildene du finner, og ikke tro på forum eller useriøse nettsteder. Det som står på Lommelegen og helsenorge.no er som regel troverdig, sier han.

Kan ta kontakt med lege på nett

Det er ikke alle problemer som trenger å undersøkes av lege, men for noen kan det være nyttig å ha kontakt med en lege på nett.

- Når en pasient har en helseplage eller en bekymring, er den reell for pasienten og skal tas på alvor. I en del tilfeller kan det være nok å få gode, kvalifiserte råd om bekymringen en har, sier Jansen i KRY, som tilbyr pasientene å prate med en legen via videosamtaler.

Andre ganger kan det være nødvendig med undersøkelser eller behandling.

- Dette vil man i mange tilfeller kunne avklare ved hjelp av en videosamtale med en dyktig lege, forklarer han.

LES OGSÅ: Flere og flere er sykelig opptatt av helsen sin

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer