Kreft-symptomer:

10 kreftsymptomer du ikke må overse

Dersom du har noen av symptomene på listen anbefaler forskerne deg å dra til legen for en sjekk.

KREFT-SYMPTOMER: Mange er engstelig for kreft - her er 10 symptomer du bør være obs på. FOTO: NTB
KREFT-SYMPTOMER: Mange er engstelig for kreft - her er 10 symptomer du bør være obs på. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Sliter du med vedvarende hoste, sår som ikke gror eller uforklarlig vekttap?

Det kan kanskje virke som harmløse bagateller, men ifølge en studie har du all grunn til å ikke ignorere dem – og det spesielt hvis du er født etter 1960.

Viktig å ta de «harmløse» symptomene på alvor

En studie utført på vegne av Cancer Research UK (les mer om studien her!) viser nemlig at én av to personer født etter 1960 i Storbritannia risikerer å få en kreftdiagnose i løpet av livet.

Med tanke på at risikoen øker raskt, frykter forskerne at så mye som 66 prosent av dagens barn vil få en kreftdiagnose i fremtiden.

Derfor har Cancer Research UK laget en liste over ti kreft-symptomer som ikke bør ignoreres, og oppfordrer hvermansen til å gjøre seg kjent med disse, da dette kan bidra til å redde liv.

Har du eller et medlem i familien din har ett eller flere av symptomene på listen nedenfor, anbefaler forskerne dere å bestille en time hos fastlegen for å få sjekket det.

Ti kreft-symptomene du ikke bør ignorere:

1. Vedvarende hoste eller heshet – kan være lungekreft.

2. En endring i utseendet til en føflekk – kan være hudkreft.

3. En vedvarende endring i avføringsmønsteret ditt – kan være tarmkreft.

4. Et sår som ikke gror (avhenger av hvor) – et munnsår kan være munnkreft.

5. Vedvarende problemer med å svelge – kan være spiserørskreft.

6. Uforklarlig vekttap – kan være flere typer kreft.

7. Vedvarende blæreproblemer - kan være blærekreft.

8. En uforklarlig klump - kan være flere typer kreft.

9. Vedvarende, uforklarlig smerte - kan være flere typer kreft.

10. Uforklarlig blødning (avhengig av hvor) - kan være tarm-, livmorhals- eller vulvakreft.

Lommelegen har skrevet om kreft­symptomene bør du ta på alvor. Les hele saken her.

Mange oppsøker ikke legen

Studien viser også at nesten halvparten av de som har et eller flere av de ti nevnte kreft-symptomer ikke oppsøker fastlegene sine, da de synes symptomene er ubetydelige (les mer om resultatene her!).

Forskere i London og Hull sendte ut helseundersøkelser som ble gjennomført av mer enn 1700 personer i alderen 50 og oppover. Spørreskjemaet nevnte ikke kreft, men inneholdt en liste over 17 symptomer, inkludert de ti som er nevnt ovenfor.

Over 900 personer (53 prosent) rapporterte at de hadde hatt minst ett av de ti kreft-symptomene på listen i løpet av de siste tre månedene.

Forskerne intervjuet så 50 av dem, hvor nesten halvparten fortalte at de ikke hadde oppsøkt fastlegen sin i perioden hvor de hadde hatt symptomene.

- Personene fortalte at de hadde valgt å holde symptomene for seg selv, da de blant annet syntes de var ubetydelig. Noen ville heller ikke kaste bort legens tid på smertefrie bagateller, har Dr. Katriina Whitaker, som er senior stipendiat ved University College London, uttalt i forbindelse med undersøkelsen.

Dr. Richard Roope, som jobber hos Cancer Research UK, forteller at du ikke bør være redd for å kaste bort legens tid dersom du er usikker på om symptomet er alvorlig eller ikke.

- Hvis du er i tvil, anbefaler jeg deg å sjekke det ut. Det å spørre fastlegen din om råd, enten over telefon eller under en avtale, kan være livreddende uansett alder, har han uttalt.

SÅR SOM IKKE GROR: Har du et munnsår som ikke gror? Da bør du ta det på alvor, det kan nemlig være et tegn på munnkreft. FOTO: NTB
SÅR SOM IKKE GROR: Har du et munnsår som ikke gror? Da bør du ta det på alvor, det kan nemlig være et tegn på munnkreft. FOTO: NTB Vis mer

Viktig å ikke bli paranoid

Else Støring, som er leder for Kreftlinjen, forteller at det er viktig at du ikke blir redd eller paranoid når du leser om ulike symptomer på kreft.

- Det stemmer at det er mange som får kreft, men de fleste symptomer betyr ikke at det er kreft du har. Likevel er det viktig å være oppmerksom på symptomer, da det ikke finnes noen blodprøver eller andre undersøkelser som kan si at du har kreft på et generelt grunnlag - det krever flere undersøkelser som sammen kan gi et svar.

- Men det betyr ikke at du skal bli paranoid. Så lenge du føler deg frisk anbefaler jeg deg å tenke at du er frisk.

Får du derimot noen symptomer som ikke gir seg i løpet av to til tre uker, mener Støring du bør oppsøke fastlegen din.

- Også da er sjansen stor for at det ikke er kreft, men noe helt annet symptomene skyldes. Husk; jo yngre du er, jo mindre er sjansen for at det er kreft, sier hun.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer