Best før-dato:

10 matvarer som er helt trygge å spise lenge etter best før-datoen

- Faktisk vil noen produkter utvikle bedre smak over tid, sier ekspert.

BEST FØR-DATO: Jo, du kan faktisk spise mange matvarer lenge etter best før-datoen! FOTO: NTB Scanpix
BEST FØR-DATO: Jo, du kan faktisk spise mange matvarer lenge etter best før-datoen! FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Nordmenn kaster generelt alt for mye mat, og mange bruker “Best før”-datoen for å bedømme om matvaren er trygg å spise eller ikke. Det fører til at mye fullt brukbar og spiselig mat havner rett i søppelet.

- All mat kan i prinsippet spises etter utløp av "best før"-datoen. Du blir ikke syk av å lukte og smake på om denne maten fortsatt er bra, sier Anne Marie Schrøder, som er kommunikasjonssjef hos Matvett AS.

I snitt kaster vi rundt hele 217 000 tonn mat hvert år, eller 42 kilo per person.

- Mat som er merket med «Best før»-dato kan ofte spises etter angitt dato, dersom den er oppbevart optimalt. Bruk sansene dine som rettesnor. Se, lukt og eventuelt smak på matvaren, sier Eilin Lundekvam By, som er ernæringsfaglig rådgiver for MatPrat, opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Dette kan spises etter “best før”-datoen:

Disse produktene er som regel helt trygge å spise lenge etter at de har gått ut på dato:

1. Egg

Egg er noe mange kaster om det har gått ut på dato, men det holder lenge, ofte flere måneder etter utløpsdato hvis det er oppbevart kaldt.

Bakgrunnen for den misvisende datoen er EØS-reglementet Norge er pålagt. I andre europeiske land har de problemer med salmonella-bakterier i egg, noe som begrenser holdbarheten. Dette slipper vi å bekymre oss for i Norge, men vi må likevel bruke samme datomerking.

- Vi har egg kjølt i norske butikker og har ikke problemer med salmonella i egg. Derfor bør vi få dispensasjon fra regler om kort holdbarhet, mener Schrøder.

Det er nå flere som bruker tilleggsmerkingen "ofte god etter" på eggene, for å illustrere for forbrukerne at datoen ikke er styrende.

- Norske egg holder som regel lenge etter datostemplingen hvis de oppbevares kjølig og skallet er helt, sier Lundekvam By.

LES OGSÅ: Slik hardkoker du egg i ovnen

2. Sjokolade

De fleste spiser gjerne opp sjokoladen før den går ut på dato, men dersom du har viljestyrke av stål kan det være greit å vite at sjokoladen som regel holder seg lenge.

- Sjokolade er holdbart lenge etter utløpsdato hvis den er oppbevart mørkt og kjølig og i uåpnet pakke. Det er ikke farlig å smake på sjokolade om man er i tvil om den er god, forsikrer Schrøder.

Det hvite stoffet som kan opptre på sjokolade gjør den ikke farlig å spise, det betyr bare at noen av stoffene i sjokoladen har skilt seg og trukket mot overflaten.

- Du smaker når fettet har harsknet og sjokoladen bør kastes, sier hun.

LES OGSÅ: Hva er egentlig forskjellen på brun og hvit sjokolade?

3. Rødt kjøtt

Hele kjøttstykker er merket med "best før" og kan spises etter utløpsdato hvis det blir oppbevart kaldt og i tett pakning.

- Kjøtt som ikke er bra lenger blir grått og slimete i konsistensen og lukter surt eller emment, sier Schrøder.

Spekeskinke og fenalår kan også ha et langt liv foran seg etter at de har gått ut på dato.

- Faktisk vil noen produkter utvikle bedre smak over tid. Hvis kjøttet ser, lukter og eventuelt smaker greit så går det trygt an å spise det. Rett oppbevaring er sentralt for å bevare smak og holdbarhet på spekemat, sier Lundekvam By.

Hele stykker med spekemat kan holde seg i flere måneder om du lar det henge fritt i en lerretspose på et mørkt, kjølig og luftig sted.

- Kjøleskap er også bra, men pakk ikke spekematen inn i en plastpose eller i tett plast, bruk matpapir eller aluminiumsfolie. Ferdig oppskåret spekemat bør oppbevares i kjøleskapet, sier hun.

LES OGSÅ: Hvilken helsefare utgjør egentlig rødt kjøtt?

4. Meieriprodukter

- Det er liten grunn til å kaste melk, fløte eller rømme så lenge den lukter, smaker og ser fin ut, forsikrer Lundekvam By.

Hvis du er kritisk til å drikke melken etter den er gått ut på dato, selv om sansene dine forteller deg at den virker fin, kan du for eksempel bruke den i vaffel- eller pannekakerøre.

- Meieriprodukter er holdbare etter utløpsdatoen hvis det har blitt oppbevart kaldt, også åpnede begre og kartonger. Harde oster kan du skjære vekk mugg på, men ved mugg på mykere oster bør du kaste hele osten, sier Schrøder.

LES OGSÅ: Flere kutter ut melk og yoghurt for å gå ned i vekt

FOTO: NTB scanpix
FOTO: NTB scanpix Vis mer

5. Tørrvarer som mel

- Tørrvarer og tørkede krydder som har gått over datoen er som regel ikke farlige å spise. Krydder kan miste litt av smaken, men da kan du bare bruke litt mer, sier Lundekvam By.

Mel går også ofte an å bruke etter «best før»-datoen, men det kan da være litt tørrere og du kan trenge mer fuktighet/væske i baksten.

- Tørrvarer er holdbare lenge over dato hvis det oppbevart tett og mørkt, forsikrer Schrøder.

LES OGSÅ: Steinalderbrødet som bare tar ti minutter å bake

6. Juice

Juice er holdbar etter utløpsdato hvis den har blitt oppbevart riktig i kjøleskap. Noen merker kan holde seg i flere år dersom den er uåpnet.

- Det er ikke farlig å smake om den er ok. Du vil fort kjenne det når juicen er gjæret og bør kastes, sier Schrøder.

Etter at juicen er åpnet, kan den holde seg en uke i kjøleskap, noen ganger enda lenger. Om du er i tvil kan du lukte og smake på juicen.

LES OGSÅ: 5 supersunne detox-juicer som er perfekt etter sommeren

FOTO: NTB scanpix
FOTO: NTB scanpix Vis mer

7. Hermetikk

- Hermetikk er holdbar nesten uendelig i uåpnet tilstand hvis ikke boksen buler. Da bør den kastes, sier Schrøder.

Hvis du har noe igjen i en åpnet boks, bør innholdet flyttes over i annen boks med lokk og settes kaldt.

- Da kan du bruke resten i en annen rett, tipser hun.

8. Pasta

- Pasta er som mel, og holdbar lenge over dato så lenge det er oppbevart tett og mørkt, sier Schrøder.

Pasta som har vært kokt, bør derimot ikke varmes opp igjen. Gjenoppvarmet pasta, ris og poteter kan gi deg oppblåst mage.

LES OGSÅ: Er egentlig lavkarbopasta og grønnsakspasta sunnere ?

9. Brød

I Norge er det ikke datomerking på brød, så her må vi bruke fornuft og sanser.

- Det er viktig å ikke hamstre brød og legge i skapet. Frys i skiver eller halve brød for å unngå at brødet blir tørt eller muggent, sier Schrøder.

Det er uendelig med bruksområder for brød som er blitt litt gammelt. Hun tipser om å sjekke ut oppskrifter på matvett.no.

LES OGSÅ: Ingers lavkarbo-brød kan bidra til raskere vektnedgang

FOTO: NTB scanpix
FOTO: NTB scanpix Vis mer

10. Frosne grønnsaker

Frosne grønnsaker er holdbare godt over utløpsdato, men selv ikke frysevarer varer evig.

- Husk å oppbevare tett hvis pakningen er åpnet, sier Schrøder.

Holdbarheten for frosne grønnsaker i fryseren er som regel mellom 10 og 12 måneder.

LES OGSÅ: Jeannett har spist mat fra containere i syv år

Hvorfor har vi da en «Best før»-dato?

- «Best før»-datoen brukes for å ha en veiledning på når produktet er best å spise. Datoen skal sikre at produktene man selger og kjøper i butikk er av forventet kvalitet, og den skal gjøre det enklere å planlegge når maten man har kjøpt inn bør spises, forklarer Marthine Haugen Petersen, som er kommunikasjonsrådgiver i Nortura.

«Best før»-datoen skal altså bidra til å redusere matsvinn, men da er det også viktig at man ser på datoen som veiledende og ikke som absolutt.

- Vi kaster helt klart for mye mat i Norge, som i de fleste andre land. Strengt tatt burde det ikke være nødvendig å kaste mat i det hele tatt, sier Schrøder.

Hun tipser om å prøve «Bruk opp»-leksikonet på matvett.no for informasjon om holdbarhet og riktig oppbevaring av ulike matvarer:

- Hva er forskjellen på «siste forbruksdag» og «best før»?

- Det er mange som tror at «best før» og «siste forbruksdag» betyr det samme, men det er viktig å være bevisst på forskjellen.

- Er produktet merket med en utgått «best før»-dato bør man absolutt bruke sansene sine og ikke automatisk kaste produktet. Se, lukt og smak. Er alt som normalt kan du trygt spise produktet, sier Haugen Petersen.

Dersom produktet derimot er merket med «siste forbruksdag» skal man være mer forsiktig. Denne merkingen brukes på produkter som er lett bedervelige, og i verste fall kan det være farlig å spise disse produktene etter utgått dato.

- Det er viktig å vite at det er stor forskjell på lettbedervelig mat som fersk fisk, kylling, pølser, farse og kjøttpålegg som er stemplet med «siste forbruksdag», og som man bør være forsiktig med å spise etter utløpsdato. Kontra mat som ofte holder seg lenge etter at «best før»-datoen har utløpt, sier Schrøder.

«Best før» opplyser når produsenten mener at maten er på sitt beste, og ikke at den er uspiselig eller dårlig etter at datoen er gått ut.

- Hvor store marginer de forskjellige produsentene opererer med varierer, men det er lov å selge mat som har gått ut på dato og det sier noe om at det bare er tull å kaste mat uten å sjekke om den er dårlig, sier hun.

En grei huskeregel er at etter at pakningene er åpnet reduseres holdbarheten pga. oksygentilførsel.

- Pakk maten godt inn og få den raskt i kjøleskap, så forlenges holdbarheten en stund – avhengig av produkt, hygiene og temperatur. Kjøleskapet skal holde mellom 2-4 grader, sier hun.

LES OGSÅ: Så ofte bør du vaske kjøleskapet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer