Smerter i underlivet:

10 mulige årsaker til smerter i underlivet

- Kan være viktig å informere legen om dette, sier ekspert.

FLAUT: Hvorfor gjør skjeden min vondt? Det kan være et flaut og vanskelig spørsmål å stille fastlegen eller jordmor,
FLAUT: Hvorfor gjør skjeden min vondt? Det kan være et flaut og vanskelig spørsmål å stille fastlegen eller jordmor, Vis mer
Publisert

Alle som har opplevd smerter i underlivet vet at det virkelig kan sette en demper på sexlivet, trening og generelt velvære i hverdagen.

«Hvorfor gjør skjeden min vondt?» kan være et flaut og vanskelig spørsmål å stille fastlegen eller jordmor, og mange går derfor med smertene over lang tid i håp om at de skal forsvinne av seg selv.

Smerter i skjeden bør derimot ikke ignoreres, og kan skyldes alt fra en rekke mindre alvorlige plager eller seriøse lidelser som må undersøkes av lege.

Noen ganger kan det være vanskelig å vite hvor ubehaget kommer fra, men hva er de vanligste årsakene til smerter i skjeden?

OPPSØK LEGE: Langvarige plager som kløe og smerte bør undersøkes hos lege, sier Birketvedt.
OPPSØK LEGE: Langvarige plager som kløe og smerte bør undersøkes hos lege, sier Birketvedt. Vis mer

Viktig å utelukke underliggende årsaker

- Det er vanlig at kvinner opplever smerter eller ubehag i skjeden, og det kan være mange årsaker til slike plager. Endret utflod er en av de vanligste årsakene til at kvinner oppsøker lege. Vanligvis kommer dette sammen med andre symptomer som kløe eller svie nedentil.

Det sier Andrea Birketvedt, som er medisinsk ansvarlig lege og klinikksjef i maja.no, til KK.

Slike symptomer kan være forbigående, men det kan være svært ubehagelig og det er viktig å utelukke at det er underliggende årsaker som bør behandles.

Smerter i skjeden eller i nedre del av magen bør som en hovedregel alltid vurderes av lege.

- Smertene kan være akutte og i noen tilfeller kortvarige, kroniske og vare i mer enn tre måneder, eller sykliske og relatert til menstruasjonssyklusen. Noen opplever smerter i skjeden kun ved samleie eller penetrering. Dette kan være viktig å informere legen om, råder Birketvedt.

Smerter i skjeden under samleie kan skyldes både tørrhet, hvis man for eksempel ikke er seksuelt tent, eller støtsmerter, når penis eller fingre treffer livmortappen.

EKSPERTEN: Andrea Birketvedt er medisinsk ansvarlig lege og klinikksjef i maja.no. Foto: maja.no.
EKSPERTEN: Andrea Birketvedt er medisinsk ansvarlig lege og klinikksjef i maja.no. Foto: maja.no. Vis mer

Dette er de vanligste årsakene

Birketvedt sier at de vanligste årsakene til smerter og ubehag i skjeden er infeksjoner, hudsykdommer, vaginisme og vulvodyni, hormonelle forstyrrelser og tilstander som endometriose.

Dette er de 10 vanligste årsakene:

1. Soppinfeksjon

Soppinfeksjon er en vanlig tilstand, og omtrent tre av fire kvinner vil oppleve dette i løpet av livet.

- Vanligvis opplever man kløe og svie i skjeden og rundt skjedeåpningen. Typisk hvitaktig utflod som minner om “cottage cheese”. Noen opplever smerter ved samleie og får såre slimhinner i skjeden, forklarer Birketvedt.

2. Bakteriell vaginose

Bakteriell vaginose er også en vanlig tilstand som skyldes en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden.

- Det gir ofte endret utflod som kan lukte ubehagelig, typisk som råtten fisk. Lukten kan bli mer fremtredende under menstruasjon eller etter samleie, sier Birketvedt.

3. Seksuelt overførbare infeksjoner

Både klamydia, gonore og mykoplasma gir som regel lite symptomer, men noen kan oppleve svie ved vannlating eller samleie, og endret utflod.

- Smerter i underlivet eller nedre del av magen kan være tegn på bekkeninfeksjon som må behandles raskt. Disse bakteriene kan behandles med en antibiotikakur, sier Birketvedt.

4. Herpes genitalis

Herpes genitalis kan gi et sviende og brennende ubehag nedentil, før det kommer smertefulle sår og blemmer i underlivet. Noen kan også oppleve svie ved vannlating og hovne lymfeknuter i lysken.

- Det finnes dessverre ingen behandling som fjerner viruset fra kroppen, men medikamenter kan korte ned på sykdomsforløpet og lindre symptomer, sier Birketvedt.

5. Kjønnsvorter

Kjønnsvorter er også en seksuelt overførbar infeksjon som er relativt vanlig. I de fleste tilfeller opplever man ingen smerter eller ubehag, men store vorter kan gi smerte og kløe.

- Noen vorter kan også oppstå i skjeden og da kan det gi smerter ved samleie, ubehag og blødning, forklarer hun.

6. Hudsykdommer

Hudsykdommer kan også gi ubehag og smerter, som regel i området rundt skjedeåpningen og det ytre kjønnsorganet.

- Tilstander som eksem, psoriasis, Lichen sclerosus og Lichen planus kan være typiske årsaker som gir sår og sprekker i huden, kløe eller ubehag ved samleie, sier Birketvedt.

7. Vaginisme og vulvodyni

Det er to tilstander som kan gi smerter i skjeden og rundt skjedeåpningen.

Vaginisme skyldes en stram og øm bekkenbunnsmuskulatur som kan gi smerter for eksempel ved samleie eller når man setter inn tampong.

Vulvodyni er en tilstand som gir kroniske smerter i skjedeåpningen. Disse smertene kan være til stede hele tiden eller forverres ved berøring. Utredning hos lege og tilpasset behandlingsopplegg kan bedre tilstandene.

8. Endometriose

Endometriose rammer omtrent 1 av 10 kvinner og kjennetegnes av uregelmessige sykluser og kraftige menstruasjonssmerter. Noen opplever smerter under eggløsning og under samleie.

- Det skyldes livmorslimhinne-lignende vev som vokser utenfor livmorhulen og blør samtidig med menstruasjonsblødningen fra livmoren. Det kan føre til betennelser, arrvev og sammenvoksningen som også kan gi smerter, forteller Birketvedt.

9. Tørre og tynne slimhinner

Tørre og tynne slimhinner i skjeden kan gi svie og ubehag, og er svært vanlig når man har passert overgangsalderen og produserer mindre østrogen. Da kalles tilstanden atrofisk vaginitt.

- Svie ved vannlating eller ved samleie kan være smertefullt, men det finnes gode behandlingsalternativer, forsikrer legen.

10. Kreft i ytre kjønnsorganer, skjeden eller livmorhals

Disse krefttypene kan også gi kløe, svie eller smerter.

- I noen tilfeller kan man se hudforandringer eller kroniske sår på ytre kjønnsorganer. Langvarige plager som kløe og smerte bør undersøkes hos lege, sier Birketvedt.

MANGE MULIGE ÅRSAKER: - Fødselsskader, fødselsrifter, infeksjon i batholinskjertler, bekkeninfeksjoner, underlivskreft og urinveisinfeksjoner kan også gi smerter. Sist, men ikke minst, kan kvinne oppleve smerter i vagina og vulva uten åpenbar årsak, såkalt vulvodyni. Ta kontakt med lege og søk hjelp. Det er mye god hjelp å få, råder Prante.
MANGE MULIGE ÅRSAKER: - Fødselsskader, fødselsrifter, infeksjon i batholinskjertler, bekkeninfeksjoner, underlivskreft og urinveisinfeksjoner kan også gi smerter. Sist, men ikke minst, kan kvinne oppleve smerter i vagina og vulva uten åpenbar årsak, såkalt vulvodyni. Ta kontakt med lege og søk hjelp. Det er mye god hjelp å få, råder Prante. Vis mer

Bør ikke bagatelliseres

- Smerter i skjeden bør undersøkes av lege eller gynekolog. Det er ikke normalt og bør ikke bagatelliseres, sier Anita Prante, som er jordmor med mastergrad og jobber på Kvinneklinikken i Bergen, til KK. Hun brenner for kvinnehelse og driver Menopausebyanita.com.

Et annet ord for skjede er vagina. Vagina er anatomisk også nært knyttet til bekkenet, urinveiene og endetarm. Prante sier at smerter knyttet til vagina kan ha ulike årsaker:

1. Infeksjoner i skjeden

Infeksjoner i skjeden som følge av seksuelt overførbare sykdommer, sopp eller bakterier, såkalt bakteriell vaginose.

2. Hormonelle endringer

Hormonelle endringer i forbindelse med svangerskap, amming og overgangsalder kan gi varierende østrogennivå, som kan gi vaginale utfordringer som for eksempel tørre slimhinner.

Ammende kvinner kan, på lik linje med kvinner i overgangsalderen, oppleve tørre slimhinner mens de ammer. Forskjellen er at for de fleste kvinner som opplever tørre slimhinner i overgangsalderen vil problemet vedvare og utvikle seg til kroniske plager om det forblir ubehandlet, mens det for ammende kvinner normaliserer seg når man slutter å amme

.I tillegg til tørre slimhinner vil østrogen-nedgangen også kunne forårsake vaginal atrofi; forminsking av klitoris og vaginale slimhinner/nervebaner/blodsirkulasjon. Dette kan oppleves som problematisk og smertefullt i forbindelse med hverdagsaktiviteter og samleie. Østrogen-nedgangen påvirker også urinveiene og urinblæren, og kan lettere gi symptomer på urinveisinfeksjoner og urinlekkasjer. Dette kan være spesielt plagsomt i etterkant av samleie.

3. Vaginisme

Noen kvinner kan oppleve vaginisme; smerter i skjede, bekken og mellomkjøttet som følge av stram muskulatur. Muskulaturen trekker seg ukontrollerbart sammen og skaper spenninger.

Det kan skape smerter både generelt, men også i forbindelse med samleie. Smerter kan også komme av vestibulitt, nervesignaler som oppfattes som brennende, sviende eller kløende, som om det var en sopp- eller urinveisinfeksjon.

4. Endometriose

Endometriose kan gi smerter i vagina.

- Fødselsskader, fødselsrifter, infeksjon i batholinskjertler, bekkeninfeksjoner, underlivskreft og urinveisinfeksjoner kan også gi smerter. Sist, men ikke minst, kan kvinne oppleve smerter i vagina og vulva uten åpenbar årsak, såkalt vulvodyni, forklarer Prante.

Hvis du sliter med smerter bør du ta kontakt med lege og søke hjelp. Det er mye god hjelp å få,

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer