Fettforbrenning:

10 myter om fettforbrenning

Nei, små og hyppige måltider øker dessverre ikke forbrenningen din.

FETTFORBRENNING: - Alle håper på en mirakelkur de ikke har hørt om før, men det som har betydning for vekten er kalorier inn og kalorier ut, sier Simon Hammonds, som er personlig trener og faglig ansvarlig for Sats Elixia, og lærer ved Nord universitetet og Active Education. FOTO: NTB Scanpix
FETTFORBRENNING: - Alle håper på en mirakelkur de ikke har hørt om før, men det som har betydning for vekten er kalorier inn og kalorier ut, sier Simon Hammonds, som er personlig trener og faglig ansvarlig for Sats Elixia, og lærer ved Nord universitetet og Active Education. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De fleste skulle ønske det fantes en magisk metode for å forbrenne fett fort og effektivt, og få drømmekroppen uten å kutte ut pizza, godteri og late kvelder i sofaen. Dessverre er det ikke så enkelt, men det er likevel fullt mulig for de fleste å oppnå gode resultater. Det er bare viktig å vite hvordan.

- Alle håper på en mirakelkur de ikke har hørt om før, men det som har betydning for vekten er kalorier inn og kalorier ut, sier Simon Hammonds, som er personlig trener og faglig ansvarlig for Sats Elixia, og lærer ved Nord universitetet og Active Education.

Det finnes likevel noen tips som kan hjelpe deg på veien, og mange myter som kan avlives med en eneste gang. Nedenfor finner du 10 av dem.

1. En god frokost er viktig for forbrenningen

- Forbrenningen går uansett, men hvert måltid vil ha en ekstra effekt på forbrenningen. Det koster energi å fordøye maten og transportere næringsstoffer til cellene. Men frokost er ikke spesiell i forhold til andre måltider, sier Truls Raastad, som er professor ved Seksjon for fysisk prestasjonsevne, Norges idrettshøgskole.

For de aller fleste som ønsker å gå ned i vekt, er det viktig med jevne og gode måltider gjennom dagen, men tidspunktet for måltidet har altså ingen betydning.

LES OGSÅ: Treningen som forbrenner lenge etter økten er over

2. Du må trene mer enn en halvtime for å forbrenne fett

- Fettforbrenningen er til stede hele tiden. Det er intensiteten og ikke lengden på økten som avgjør om du forbrenner karbohydrater eller fett, sier Raastad.

Dersom vektregulering er målet ditt spiller det ingen rolle om du forbrenner fett eller karbohydrater under treningsøkten, det er mengden energi som har betydning.

- Ved neste måltid vil du uansett fylle opp karbohydratlagrene eller fettlagrene, og det jevner seg ut. Det er kun fett vi kan lagre et overskudd av, og det er det totale energiregnskapet som avgjør om du legger på deg eller ikke, forklarer han.

Kroppen har ulike energikilder tilgjengelig, og intensiteten avgjør hvilke energikilder kroppen bruker.

- Du vil ikke forbrenne særlig mye under en halvtimes økt, men ved høy intensitet kan du øke hvileforbrenningen og forbrenne energi lenge etter at treningsøkten er over, forklarer Hammonds.

LES OGSÅ: Dette vitaminet kan gi økt forbrenning av fett

HVOR LENGE SKAL ØKTEN VARE?: - Fettforbrenningen er til stede hele tiden. Det er intensiteten og ikke lengden på økten som avgjør om du forbrenner karbohydrater eller fett.
HVOR LENGE SKAL ØKTEN VARE?: - Fettforbrenningen er til stede hele tiden. Det er intensiteten og ikke lengden på økten som avgjør om du forbrenner karbohydrater eller fett. Vis mer

3. Du forbrenner bare fett om du trener med lav intensitet

Jo høyere intensitet du har på treningen, jo lavere andel fett forbrenner du. Den høyeste fettforbrenningen oppnår du ved 60-65 prosent av maksimalt oksygenopptak, som tilsvarer trening på cirka 65 prosent av maksimal hjertefrekvens.

- Det kommer an på hvor god form du er i, men for en som er greit trent betyr det en joggetur hvor de kan føre en samtale med joggepartneren. For en utrent person betyr det å gå fort, sier Raastad.

Han forteller at intervalltrening med høy intensitet minsker fettforbrenningen fordi kroppen ikke klarer å forbrenne fettet fort nok. Da forbrenner kroppen karbohydrater i stedet, men det totale energiforbrenningen er høyt og det er det som er viktig i forhold til energiregnskapet.

- Det lønner seg å trene med høy intensitet, og håpe på at hvileforbrenningen gjør jobben, sier Hammonds og legger til at lavintensitetstrening er lite effektiv bruk av tid.

LES OGSÅ: - Forskning kan tyde på at magre meieriprodukter kan påvirke fettforbrenningen

4. Du forbrenner flest kalorier ved å trene om morgenen

- Det er en myte og er helt feil. Det er intensiteten og hvilke øvelser du gjør som avgjør hvor mye du forbrenner, forklarer Raastad.

Faktisk er det helt motsatt.

- Noen tror at de må trene om morgenen for å «få forbrenningen i gang», men det er helt feil. Det ideelle tidspunktet å trene på et faktisk om ettermiddagen, for da er kroppen optimalt regulert til fysisk prestasjon, sier Hammonds.

Han forteller at de fleste verdensrekorder er gjort om ettermiddagen, fordi det er da kroppen er best egnet til å prestere.

5. Du forbrenner mer fett jo fortere du løper

- Du bruker mer energi jo fortere du løper. Selve fettforbrenningen øker opp til moderat intensitet, rundt 65-70 prosent av maksimal hjertefrekvens, så synker den ved høyere intensitet fordi kroppen ikke klarer å forbrenne fettet fort nok, sier Raastad.

Moderat intensitet gir isolert sett størst fettforbrenning, mens høy intensitet er best for å forbrenner energi og kalorier, som er avgjørende for vektnedgang.

- Du kan imidlertid kompensere for lavere energiforbruk ved å ha lengre økter med moderat intensitet, sier han.

LES OGSÅ: Disse matvarene kan øke forbrenningen din

SPISE FØR MAN LEGGER SEG: - Det er en myte at det ødelegger for forbrenningen å spise sent. Forbrenningen holder minst samme nivå om du spiser før du legger deg eller ikke. FOTO: NTB Scanpix
SPISE FØR MAN LEGGER SEG: - Det er en myte at det ødelegger for forbrenningen å spise sent. Forbrenningen holder minst samme nivå om du spiser før du legger deg eller ikke. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

6. Det er ødeleggende for forbrenningen å spise før du legger deg

De fleste har hørt myten om at det du spiser etter klokken seks om kvelden legger seg rett på hoftene. Dette er kun et gammelt kjerringråd.

- Det er en myte. Forbrenningen holder minst samme nivå om du spiser før du legger deg eller ikke. Dersom du ønsker vektnedgang er det det totale energiinntaket som har betydning, og da har kveldsmaten kun negativ betydning dersom det øker det totale inntaket, forklarer Raastad.

Enkelte dietter er avhengig av tidspunkt på døgnet, men for de aller fleste har det liten betydning når på døgnet de spiser.

- Spis anbefalt antall kalorier fra riktige kilder, så har tidspunktet liten betydning. Det finnes unntak ved noen sykdommer, men for de aller fleste har det liten betydning, sier Hammonds.

7. Det varierer veldig fra person til person hvor høy forbrenning de har

- Det er en variasjon, men det er blant annet knyttet til hvor stor muskelmasse man har og hvor mye aktivitet man er i. Jo større muskelmasse man har, jo større er hvileforbrenning, forklarer Raastad.

Det betyr at en stor mann alltid har høyere hvileforbrenning enn en liten jente.

- Kroppsvekt og muskelmasse har betydning, og den som er tyngst vil forbrenne mest. Det er feil at menn alltid forbrenner mer enn kvinner, det gjelder kun dersom mannen er større enn kvinnen, forklarer Hammonds.

8. Situps og andre mageøvelser forbrenner bort fett på magen

Har du tatt utallige situps på stuegulvet uten at magefettet har forsvunnet? Ekspertene forklarer hvorfor.

- Det er en myte. Man bruker ikke fettet direkte der musklene er lokalisert, det tas fra hele kroppen, sier Raastad.

Situps og andre øvelser for mage- og ryggmuskler kan likevel bidra til å stramme opp slik at man får en god kroppsholdning.

- Muligheten for punktforbrenning er så liten at den nesten ikke eksisterer. Du forbrenner lite fett ved å ta situps, fordi muskelen er så liten. Jo større muskler du trener, jo mer fett vil du forbrenne, sier Hammonds.

Han anbefaler markløft, pullups, benkpress og knebøy.

- Da vil du også få en høyere hvileforbrenning. Den beste måten å redusere fettprosenten på, er å trene basisøvelser for hele kroppen og utholdenhetstrening. Hvis du i tillegg spiser riktig antall kalorier fra riktige kilder, er du på god vei, sier han.

9. Det er best for fettforbrenningen å trene med tom mage

- Det er delvis sant. Hvis du har lite glykogen i lagrene, altså lite lagret karbohydrat i musklene du skal bruke, blir kroppen tvunget til å forbrenne mer fett. Men samtidig vil i mange tilfeller intensiteten gå ned, og du bruker mindre kalorier i løpet av treningsøkten enn du ville gjort hvis du spiste frokost, sier Raastad.

Hammonds sier at det beste er å ha energi tilgjengelig i muskulaturen, ved å spise noen timer før trening.

- Ellers kan du spise noe lettfordøyelig før økten, som yoghurt eller en banan. Mange tror de må fylle på med sportsdrikker og barer, men det vil bare hindre fettforbrenningen fordi det inneholder unødvendig sukker. Det vil jeg ikke anbefale med mindre du skal ha veldig lange økter, turneringer eller langdistanse, sier han.

10. Små og hyppige måltider øker forbrenningen.

- Nei, det øker ikke forbrenningen, men det er gunstig med tanke på apetittregulering, forklarer Raastad.

Det er lettere å holde et stabilt blodsukkernivå, og det er lettere å få et godt balansert energiregnskap med små og jevne måltid.

- Sjansene for å småspise mellom måltider synker hvis du spiser ofte og lite, sier han.

Forskning viser at folk som er topptrente drar nytte av færre og større måltider, men for folk flest er det best med små, hyppige måltider.

- Ikke fordi det øker forbrenningen, men fordi det gjør det lettere å ikke overspise, sier Hammonds.

LES OGSÅ: Disse musklene glemmer vi ofte å trene

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer