Treningstrender:

10 treningstrender som forsvant fort

Det er mange veier til Rom, og mange triks for å oppnå en stram kropp. Men noen av treningskonseptene og apparatene har forsvunnet like fort som de kom ...

Publisert
Sist oppdatert

Husker du rockeringen, aquaspinning eller viberasjonsbeltet fra TV-Shop? Her er noen av de rareste treningstrendene vi har prøvd å fortrenge ...

1. ThighMaster (1990)

Suzanne Somers var dronningen av fitness og nydelighet på 80- og 90 tallet og kremeksempelet på «As Seen on tv» type fitnessgudinne. Det er likevel ikke uten grunn at hennes ThighMaster, som vi nordmenn kunne kjøpe via TV-Shop, i stor grad ligger godt bevart i kjellere og på loft verden over. Et hendig og relativt billig treningsapparat øremerket innside lår, og millioner av kvinner lot seg overbevise av Suzannes smekre former.

Selv om den lille klemmedingsen nok gir noe motstand, er ikke dette et quick fix for tighte lår. Litt kjedelig i lengden også kanskje?

2. Rockering (2010)

Rockering eller «hula hoop» som den egentlig heter, ble oppfunnet i 1958. Navnet kommer fra den Hawaiiske dansen «hula» og hoop (ring). I mange år var den utelukkende en barneleke. Men i 2010 ble hula hoopen omfavnet av fitnessverdenen. «Rockeringtreningstrenden» var kommet, og magasinene bugnet av effektive treningsprogrammer som innebar rulling på hofter og finurlige «twists and turn» med rockeringen.

Denne voksne treningsutgaven av rockeringen var både større og tyngre enn originalen og skulle gi flat mage og sterk underkropp på rull komma svisj. I dag har ikke denne treningsformen like mange fans. Muligens gikk vinninga opp i svinninga, og treningen ble litt for ensformig?

LES OGSÅ: Nå skal du hoppe deg i form!

3. Power Plate - vibrerende underlag (2009)

«Tenk om du kunne oppnådd like gode resultater bare ved å trene halvparten så mye som du pleier? Det er faktisk mulig!» Treningsapparatet Power Plate mente de hadde løsningen: nå skulle man riste seg sterkere, sunnere og tynnere. Det vibrerende underlaget «sender energibølger gjennom kroppen» og aktiverer 25-50 muskelsammentrekninger per sekund. Sammentrekningene skulle tvinge musklene til å jobbe fire ganger så mye som ved stabilt underlag. Dette apparatet var tilgjengelig på flere norske treningssentre en stund, men har nå mistet litt av glansen. Kanskje ikke så overraskende.

4. Aquaspinning, aquapilates, aquayoga, aqua ... (1985-2012)

Idé: I vann oppleves motstanden på en annen måte. Så hva med å sette sammen basseng og sykkel? Eller basseng og pilates? Vannaerobic var først ute tidlig 80-tallet, og senere dukket aquapilates, aquaspinning og alt mulig aqua opp på den norske og internasjonale treningshimmelen. Oppskriften var enkel, du tar en populær treningsform og tilsetter klorvann og badehette. Badebassengkonseptene finnes fortsatt, men har mistet trendstempelet. Godt for leddene liksom. Bare ikke så hipt.

5. Piloxing (2009)

Piloxing er også en sprø spleis av flere treningsformer. Som navnet tilsier – pilates og boksing, og konseptet er i tillegg ispedd litt dans. Kan oppleves litt forvirrende for utøveren når så mange stilarter og like treningsformer knas i hop, men tilhengerne trekker frem at koblingen mellom pilates og boksing er naturlig fordi begge springer ut fra kroppens «core» (kjerne).

Du bruker magen, korsryggen, bekkenmusklatur og innside lår. I boksing fokuseres det på styrke og i pilates er det balanse som en nøkkelen. Fortsatt tilbys piloxing her og der. Like gjevt er det imidlertid ikke. Nå venter vi bare på neste sprø treningsfusion.

6. Skoene som gir fast rumpe og brenner kalorier (1998)

PILOXING: Piloxing er også en sprø spleis av flere treningsformer. Som navnet tilsier – pilates og boksing, og konseptet er i tillegg ispedd litt dans. FOTO: NTB Scanpix
PILOXING: Piloxing er også en sprø spleis av flere treningsformer. Som navnet tilsier – pilates og boksing, og konseptet er i tillegg ispedd litt dans. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Så deilig forlokkende! Altså: du snører på deg joggeskoene, går rundt som du vanligvis gjør, og på nesten magisk vis blir stumpen fast og spretten som om du hadde tilbragt dagen på gymmen med tunge squats i stedet for å bare tusle rundt. Det er altså skoene som skulle utrette denne magien. Sålene mot underlaget, luftmotstanden som gir ooomf´et.

Så viste deg seg at disse ustabile kurvede sålene ikke er noe særlig annet enn et fashion faux pas (ingen vanlige kvinner ser ut som dette i Reebok Easy Tones). Studier har også vist at denne type «toning shoes» ikke hjelper deg med å forbrenne flere kalorier, forbedre styrken eller gi deg fastere kropp. Men vi håper noen finner opp noen som fungerer. Da blir de rike.

7. Vibrerende belte (1960)

La oss skru tiden enda noen tiår tilbake. I USA på 1960-tallet dukket et digert treningsapparat med vibrerende belter opp. Meningen var å stå på maskinen og ha beltet rundt midjen eller under baken. Så startet ristingen. Fettet skulle liksom «ristes bort» og smelte. Det ser jo litt artig ut, men fettet smeltet ikke. Greit å riste kroppen litt på plass, hodet også for så vidt. Men treningsmessig hadde denne maskinen null effekt.

8. Jumping Fitness

Ja visst er det flere som hevder at dette er en kul treningstrend. Vi snakker om saltimer hvor alle har hver sin lille trampoline – og man hoppes i form. Jumping fitness tilbys fortsatt noen steder i Norge.

Det er likevel ikke treningen for massene dette her, og ei heller den største entusiasmen å spore blant de større treningssentrene. Det er jo kanskje knyttet til plassutfordringer (hei sjef, hvor stabler vi de 40 trampolinene?) og ikke minst begrenset antall øvelser du kan gjøre med den lille trampolinen ...

9. Magebelte som gir elektriske støt (1995)

Rekk opp hånda den som vil ha en flat og sterk mage med definerte magemuskler! Treningsindustrien selger drømmer, og vi er lette å lure. For tenk hvis det finnes et belte som gir meg flat mage og deffa muskler bare ved at jeg går rundt med det! Flere leverandører har produsert treningsbelter som gir elektriske støt for å gi musklene beskjed om at de må stramme seg. Men dette er apparatet som fungerer best på TV, og da på allerede godt trente mennesker. Noe absurd er det vel også å ligge på sofaen å se på tv mens du trener abs´a.

10. Bokwa (2014)

Da Zumbabølgen var på retur dukket Bokwa-konseptet opp. Presentert som en slags dans der man danset alfabetet (!) for da ble trinnene enklere å lære. Men Bokwa ble aldri det nye Zumba. Det finnes Bokwa- entusiaster i Norge. Ikke så mange bare.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer